Jeep konečně chystá pořádné SUV! Náčrty Grand Commanderu unikly z patentového úřadu

Jeep Grand Commander | foto: autohome.com

Dlouho se o něm mluvilo, ale nikdy jsme v ruce neměli pořádný důkaz. Teď se ale zdá, že je všem pochybnostem konec a automobilka Jeep skutečně pracuje na velkém SUV se třemi řadami sedadel, které by mohlo nést název Jeep Grand Commander. Malým háčkem je však skutečnost, že snímky nepochází z amerického patentového úřadu.

Technické náčrty vozu označovaného jako Jeep Grand Commander totiž přinesl čínský automobilový server AutoHome s tím, že se jedná o finální nákresy uniklé z čínského patentového úřadu - nikoliv amerického.

Web AutoHome navíc dodává, že nový model Grand Commander by se měl veřejnosti představit již v dubnu na autosalonu v Pekingu. Zatím ale nepadly žádné zmínky o tom, zda bude vůz dostupný i pro americký či ostatní trhy. Panuje tak podezření, že nový Jeep se třemi řadami sedadel byl navržen pouze pro čínský trh a dokonce by mohl být přímo v Číně vyráběn.

Automobilka Jeep se sice zaměřuje výhradně na Off-Roady a SUV, ovšem větší model jí v nabídce dlouhodobě schází. Tím posledním byl model Commander, který se vyráběl mezi lety 2005 až 2010. V podstatě se však jednalo jen o nepatrně prodloužený Grand Cherokee, jehož prodeje nebyly kdovíjak slavné. Navíc se vůz objevil v době, kdy strmě stoupaly ceny paliva, což mu také značně uškodilo.

Pokud jsou tedy první informace pravdivé, pak se nabízí otázka, zda se vůbec dočkáme Jeepu se třemi řadami sedadel i v jiných částech světa. Například v USA jsou tyto modely značně oblíbené a i v Evropě poslední dobou nabírají na popularitě. Pro provoz na evropských a amerických silnicích by však Jeep jistě musel přepracovat bezpečnostní a ovládací standardy.

Co se pohonných jednotek týče, v Číně se má Grand Commander objevit s 2.0 litrovým přeplňovaným motorem, kterého se dočkal i nový Jeep Wrangler. Pro Evropu by se jednalo o ideální volbu, Američané by však jistě volali po více válcích a větším objemu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy