Seat představil svůj zatím nejbezpečnější koncept: Leon Cristobal má být patronem všech řidičů

Seat Leon, koncept Cristobal | foto: carscoops.com

Automobilka Seat představila na výstavě "Smart City Expo" konané v Barceloně svůj nový koncept Leon Cristobal, který byl pasován do role nejbezpečnějšího vozu v historii značky. Ostatně o tom hovoří i jeho název, který se vztahuje k patronovi všech řidičů, kterým je svatý Kryštof.

Kryštof se totiž španělsky řekne Cristobal, odtud tedy onen zvláštní název konceptu. A proč nejbezpečnější vůz v historii? Díky šesti novým senzorům, které by měly zabránit riziku vzniku nehod. Nečekejte však žádné pokročilé systémy spojené s autonomní jízdou, v Seatu totiž dobře vědí, že nejčastějšímu důvody nehod se stává únava, nevěnování pozornosti řízení, vysoká rychlost nebo konzumace alkoholu.

Podle průzkumu pak právě tyto poměrně "všední" důvody stojí za vznikem až 80% dopravních nehod. Právě proto je v automobilu zabudován analyzátor hladiny alkoholu v dechu, díky čemuž vám vůz snadno zabrání odjet, pokud jste pili. Další novinkou je také jakýsi osobní asistent nazvaný "drive-coach", který vás upozorňuje na bezpečnostní rizika.

Nechybí ani centrální zpětné zrcátko se zabudovanou obrazovkou, díky čemuž se povedlo takřka eliminovat slepý úhel. Vůz má také funkci "Mentor", díky čemuž můžete omezit maximální rychlost a sledovat pohyb vozu v případě, kdy zapůjčíte vůz třeba svým dětem. Za zmínku také jistě stojí mód Guardian Angel (Strážný Anděl), který při aktivaci zapne všech 15 aktivních i pasivních bezpečnostních systémů ve voze.

Samozřejmostí je i tzv. černá skříňka, díky které dokáže vůz zaznamenávat data z autonehod a případně i jejich záběry.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy