Zlomila mu Octavia vaz? Jozef Kabaň ve Škodovce končí. Kam míří?

Jozef Kabaň končí ve Škodovce a odchází k BMW! | foto: BMW

Jozef Kabaň je mezi automobilovými designéry v Česku aktuálně asi nejdiskutovanější postavou. To on totiž stojí za posledními modely Škody, mezi nimiž vyčnívá facelift Octavie. Nyní se však čtyřiačtyřicetiletý Slovák rozhodl vyměnit okřídlený šíp za modrobílou vrtuli.

Přestupové období v nejlepších fotbalových ligách planety skončilo 31. ledna. S trochou nadsázky a fotbalové terminologie se ale ten vůbec největší přestup odehrál až po něm na trase Mladá Boleslav Mnichov. Ze Škodovky totiž možná poněkud překvapivě odešel její čtyřiačtyřicetiletý slovenský šéfdesignér Jozef Kabaň. Jeho novým působištěm se stane BMW Group.

Sám Kabaň nebude šéfdesignérem značky, ale bude působit v týmu, který vede Adrian van Hooydonk. Ten je šéfdesignérem celé skupiny, Kabaň bude zodpovědný za design značky BMW. Jeho místo dříve zastával Karim Habib, který však na vlastní žádost značku opustil a bude se věnovat vlastním podnikatelským aktivitám. Vedle Kabaně pak bude v hlavním designérském týmu také Domagoj Dukec, pracující pro BMW Group od roku 2010, jenž se nyní stane vedoucím designérského týmu pro vozy BMW i a BMW M.

Co stojí za Kabaňovým odchodem ze Škodovky jasné není. Zlí jazykové budou jistě tvrdit, že je za tím všeobecně špatně přijatý facelift Octavie. Připomeňme však, že při představení ve Vídni slovenský designér uvedl, že je dobře, že se o „čtyřoké“ přední části mluví. Vedle liftbacku a kombi nižší střední třídy pak u okřídleného šípu stojí i za SUV Kodiaq nebo posledními generacemi Superbu a Fabie. Ke Škodovce Kabaň nastoupil v únoru 2008, před tím působil také u Volkswagenu (například Lupo a dvojče Seat Arosa), Audi nebo Bugatti (kromě kol navrhl celý design Veronu).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy