Dakarský speciál pro veřejné komunikace, to je Prodrive Hunter

Prodrive Hunter | foto: Prodrive

Slavná britská vývojářská firma Prodrive se rozhodla poslat offroadový speciál určený pro dálkovou soutěž Dakar na veřejné komunikace. Oproti závodnímu speciálu nabídne ještě vyšší výkon, ale jeho cena nebude pro každého.

Firma Prodrive se nechala slyšet, že připravuje silniční verzi závodní buggyny Hunter, která měla premiéru na letošní Rally Dakar, kde skončila na pátém místě celkového hodnocení. Karoserie navrhl Ian Callun, což je bývalý šéf designér od Jaguaru. Oproti ní bude mít silniční provedení řadu změn, avšak z velké části bude podobný závodnímu speciálu.

Prodrive Hunter | foto: Prodrive

Offroad buggy pro Dakar poháněl 3,5 litrový motor EcoBoost od Fordu, který díky přeplňování dvěma turbodmychadly poskytoval výkon 400 koní a točivý moment 700 Nm. Tento motor známý třeba z Fordu GT, nebo super pick-upu Raptor bude v silniční verzi naladěný ještě na vyšší výkon. Mluví se o rozdílu přibližně 100 koní, což znamená, že nabídne přibližně 500 koňských sil. Šestiválec bude spárován s vylepšenou převodovkou, která se lépe hodí pro použítí v silničním provozu. 

Prodrive Hunter | foto: Prodrive

Hunter bude mít stejné odpružení a design jako jeho závodní předloha. Jen karoserie bude mírně rozšířená, aby se dala použít širší kola. První prototyp chce Prodrive predstavit do konce letošního roku. Předpokládaná cena pravděpodobně překročí 1 milion liber (přes 30 milionů Kč).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy