Kde se vzalo legendární Porsche 911? Poděkovat za něj můžeme i Francouzům

Muzeum Porsche konečně představilo dlouho chybějící exponát, nejstarší model 911 série 901 z roku 1964 | foto: Porsche

Jen málokterý sportovní automobil má tak bohatou historii, jako právě Porsche 911. Jeho tvary se za několik posledních desetiletí prakticky nezměnily - pouze se jeho linie uhlazovaly a zdokonalovaly. I při letmém pohledu tak devětsetjedenácku každý pozná, ovšem už málokdo ví, kde se tento magický název vlastně zrodil.

Nový sportovní automobil Porsche se začal rodit už v roce 1953, ovšem jeho jméno nemělo být 911, ale 901. Jakmile se to však rozkřiklo, velice brzy přišlo "přátelské" upozornění od francouzské automobilky Peugeot, která má zaregistrované tříciferné názvy modelů s nulou uprostřed.

Kde se vzalo ikonické Porsche 911 (0:39) | zdroj: youtube.com

Nové vozy už se však chystaly do výroby a tak museli v automobilce co nejrychleji přijít s elegantním řešením, které by udrželo produkční náklady na minimum. Ještě před oním upozorněním z Peugeotu však v Porsche dostali nápad, že označení "901" budou lepit jak na kufr, tak i na palubní desku. V továrně tak byly vytištěny desítky devítek, nul a jedniček připravených k použití.

Název ikonického sporťáku tak vznikl vlastně jen díky Francouzům, kteří donutili německé konstruktéry nahradit nulu jedničkou. O původu názvu tohoto ikonického sporťáku informovala sama automobilka prostřednictvím jednoho svého videa na YouTube.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy