Messerschmitt nevyráběl jen stíhačky. KR175 je mikrovůz z invalidního vozíku

Messerschmitt KR175 | foto: wikimedia.org

Věříme, že si drtivá většina čtenářů pod označením Messerschmitt KR175 představí nějakou válečnou stíhačku. Málokdo by však za tímto označením čekal automobil. Jenže on to automobil opravdu je, a navíc, s dosti zajímavou historií. Proč se vlastně továrna specializovaná výhradně na stíhací letouny pustila do výroby automobilů?

Nápad vznikl zřejmě v roce 1952. Společnost Messerschmitt měla v té době zakázanou výrobu letadel, a tak se snažila přeměnit svou specializaci na výrobu čehokoliv jiného. V tom roce společnost oslovil jistý Fritz Fend, výrobce invalidních vozíků. Ten přišel s myšlenkou vyrábět malé motorové vozy založené právě na rozšířené "platformě" jeho invalidních vozíků. 

První vozidlo bylo v továrně Messerschmitt v Regensburgu vyrobeno v roce 1953 a dostalo se mu označení KR175. KR jest zkratkou pro "Kabinenroller", volně přeloženo jako "skůtr s kabinou". První kilometry ukázaly vozidlo jako dosti poruchové, a tak se během prvních pěti měsíců výroby dočkalo 70 konstrukčních úprav. Vůz KR175 se vyráběl téměř dva roky, během kterých z výrobních linek sjelo přibližně 15 000 kusů. V roce 1955 jej pak nahradil vylepšený model KR200.

řidítka a přístrojová deska | foto: wikimedia.org

Mikrovůz byl poháněn vzduchem chlazeným dvoutaktním jednoválcem  Fichtel & Sachs o objemu 0,173 litru. Nastartovat se musel zatažením za lano, později se však objevily i elektrické startéry, které se v roce ´54 staly standardem. Převodovka měla čtyři rychlosti, synchronizací ani zpátečkou však nedisponovala. Motor poskytoval výkon 6,7 kW (9 koní), a vůz o váze 210 kg (360 kg s plnou nádrží) dokázal rozpohybovat až na 80 km/h. Uváděná spotřeba paliva je 3,7 litru / 100 km.

Italská verze KR175 | foto: wikimedia.org

Na stejně vypadající vozy můžeme narazit i pod označením Mi-Val Mivalino. Italský výrobce motocyklů používal komponenty importované z Messerschmittu, do kterých pouze vsadil vlastní motor o objemu 172cm3

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy