Legendární Škoda 966 Supersport: Opět v původní kráse

Škoda | foto: Škoda Auto

Na celém světě jediný dochovaný exemplář vozu Škoda 966 Supersport z roku 1950 se opět zaskvěl v plné kráse.

V průběhu uplynulých let specialisté společnosti Škoda tento závodní vůz citlivě zrenovovali a nyní jej mohou obdivovat návštěvníci muzea v Mladé Boleslavi.

HLEDÁME NOVÉ REDAKTORY. PIŠTE NÁM NA redakce@autoroad.cz

V roce 1950 byly postaveny celkem tři exempláře závodního speciálu Škoda 966 Supersport, zachoval se ale pouze jediný z nich. Ten byl až do doku 1962 nasazován do závodů, poté byl po mnoho let ve vlastnictví slovenského automobilového závodníka Ivana Mičíka. V roce 2007 získalo tento závodní vůz muzeum a zahájilo jeho rozsáhlou renovaci, a to co nejvěrněji podle dobových podkladů. Škoda 966 Supersport se nyní skví opět v původní podobě ze sezóny 1953 a je ozdobou muzejní expozice.

„Škoda 966 Supersport je svědectvím naší sportovní historie a dokonale navozuje atmosféru legendárních okruhových závodů v polovině 20. století,“ říká Michal Velebný, vedoucí restaurátorské dílny Škoda, a dodává: „Jako absolutní unikát je tento vůz jedním z nejzajímavějších exponátů, které muzeum nabízí. “Závodní speciál 966 Supersport s hliníkovou karoserií se představil v roce 1950 a vynikal velkou variabilitou. S reflektory a blatníky startoval v kategorii sportovních vozů, po mírných úpravách karoserie zakrytím místa spolujezdce a demontáži reflektorů a blatníků byl nasazen i v kategorii závodních vozů.

Premiéra vozu 966 Supersport proběhla v květnu 1950 při okruhovém závodu v Mladé Boleslavi. Po dvou dalších závodech byl ale natolik poškozen, že musel být nahrazen novým. A protože cílem továrního týmu bylo nasazovat do závodů dvojici vozidel, vznikl rovnou i další vůz, v pořadí třetí. A právě tento třetí Supersport se jako jediný dochoval a nyní byl kompletně zrestaurován.

Jeho premiéra se odehrála při Velké ceně Československa 24. září 1950. Automobilový závodník Miroslav Fousek s ním v kategorii do 1.100 cm3 vybojoval druhé místo, závodní sezónu 1951 zahájilo vítězství ve třídě sportovních vozů na závodech v Liberci.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy