Ekonomická válka polevuje, Peking nakonec sníží cla na auta z Ameriky

Ilustrační fotografie | foto: Ford

Pokud sledujete aktuální dění na světovém ekonomickém poli, pak vám jistě neuniklo "taškaření" mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a zástupci čínské vlády, kteří se předháněli v tom, jak vysoké clo udělí na dovezená auta tomu druhému. Těžko již říci, kdo s tím vlastně začal, ale částky, na kterých "taškaření" skončilo, byly opravdu vysoké. Jak by to ovlivnilo dovoz aut?

Abychom byli konkrétní - výše cla na dovezené automobily měla být 40%, a upřímně řečeno, nemusíme být žádní ekonomičtí poradci abychom tušili, že takto navýšené ceny dělají dovezená auta neprodejnými. Americký prezident Donald Trump tak prý chtěl učinit jednak jako odvetu Pekingu, a pak také aby zachránil vlastní ekonomiku, ktera by podle je slov "Nemusela krachovat, pokud by taková cla platila již dříve."

Na mysli měl zcela jistě americký klenot General Motors, který zastřešuje automobilky jako Buick, Chevrolet, Cadillac a GMC. General Motors však z důvodu finančních problémů zavírá některé továrny. Vysoká cla by se však například dotkly i automobilky Ford, která v Číně dlouhodobě investuje ve velkém.

Kromě výroby vlastních automobilů se zde podílí na vývoji elektromotorů a autonomních vozidel. Staví zde také továrny na vozidla Lincoln, o která je v Číně ohromný zájem. Podle čerstvých informací si však zástupci amerických automobilek oddechnout. Jednání mezi Donaldem Trumpem  a Xi Jinpingem v Argentině bylo podle obou vlád úspěšné. Čína se zavázala otevřít svůj trh a Washington souhlasil s odložením zvýšení sazeb. 

Celou situaci však budeme i nadále sledovat, jelikož se Washingtonsko-Pekingské soupeření promítá i do Evropy. Koncem listopadu se Donadl Trump nechal slyšet, že aby ochránil vlastní ekonomiku, zvažuje uvalení původně vysokých cel nejen na automobily z Číny, ale i z Evropy. Uvidíme.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy