Hurikán Harvey zničil přes 500.000 aut, obchodníci s ojetinami už šroubují ceny

Katastrofální následky záplav v Texasu | foto: youtube.com

Americký stát Texas v posledních dnech doslova devastuje hurikán Harvey, který způsobil rozsáhlé záplavy. Ty už z domovů vyhnaly desetitisíce lidí a mimo jiné se odhaduje, že zničily přes 500.000 automobilů.

Televizní stanice CNBC přinesla reportáž, podle které záplavy způsobené hurikánem Harvey zničily odhadem půl milionu aut, které bude potřeba zlikvidovat. Takto vysoká čísla potvrzuje i společnost Cox Automotive, která stojí za jedněmi z největších společností zabývajících se prodejem nových i ojetých automobilů.

Televizní stanice srovnávala následky hurikánu Harvey s hurikánem Sandy, který v roce 2012 pustošil státy New York a New Jersey. Zatímco Sandy zničila cca 250,000 automobilů, v Texasu bude toto číslo až dvojnásobné.

Velký vliv na to má mimo jiné velikost těchto států a hustota osídlení. Zatímco v New Yorku a Jersey se lidé mohou spolehnout i na městskou dopravu, v Texasu jsou lidé zvyklí vlastnit automobily a cestovat s nimi na delší vzdálenosti. Pojišťovny se tak musí připravit na další náklady spojené s hurikánem Harvey, neboť většinu z poškozených automobilů bude nutné sešrotovat.

S postupným ústupem vody se očekává, že poptávka po automobilech, nových i ojetých, v Texasu stoupne o desítky procent. S tím je ale spojeno hned několik rizik: obchodníci by mohli začít zkoušet prodávat auta poškozená hurikánem, nebo vyšroubují ceny aut na maximum a budou těžit z lidského neštěstí.

Harvey will ruin an estimated 500,000 vehicles from CNBC.

Toho už byli ostatně obyvatelé Texasu svědky ještě před příchodem hurikánu, kdy některé čerpací stanice u evakuačních tras zvedly ceny paliva a hotely v bezpečných oblastech zvedly své ceny za ubytování.

Obyvatelé Texasu tak budou ve své snaze o návrat k normálnímu životu čelit dalším nástrahám.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy