Volkswagen si chce Škodou napravit reputaci. Kam okřídlený šíp letos zamíří?

Míří Škoda do Jižní Koreje? | foto: Škoda Auto

Škoda plánuje velkou expanzi na trhy, kde doposud nepůsobila. Nejhlasitěji se zatím hovoří o Spojených státech, kde si okřídlený šíp již dokonce nechal patentovat označení některých svých modelů. Není to ale jen o USA, největší tuzemská automobilka by ráda i do Asie.

Čína je pro Škodu dnes nejdůležitějším trhem. Jenom pro tamní obyvatelstvo chystá dvě nová SUV, vedle Česka pak bude právě Říše středu tou jedinou, kde se bude vyrábět velké SUV Kodiaq. Jenomže ani Čína není bezedná a prodeje jednou začnou stagnovat, proto se okřídlený šíp poohlíží i po dalších možnostech. „S Kodiaqem nabíráme nový směr a otevíráme se novým trhům,“ řekl před časem šéf automobilky Bernhard Maier.

Tato fráze může a nemusí skrývat příchod do USA, začátkem září však převážně v britských médiích proběhla zpráva, že definitivní rozhodnutí o prodeji nových Škodovek za mořem padne příští rok. A dá se očekávat, že návrat se konat bude. Stejně jako mladoboleslavská fabrika potřebuje zvětšit prodeje, potřebuje mateřský Volkswagen napravit svou reputaci po Dieselgate. Vzhledem k tomu, že modely jako Superb nebo Kodiaq jsou pro Američana neznámé, mohlo by to vyjít.

Jenomže Amerika není jediným trhem, kde je pověst VW pošramocena. Jižní Korea v reakci na podvádění s emisemi zakázala na svém trhu prodej 80 modelů Volkswagen, Audi a Bentley, německý gigant navíc dostal pokutu 17,8 miliard wonů (cca 390 milionů korun). Podle Automotive News je tak vysoce pravděpodobné, že Škoda začne příští rok prodávat svá auta také v Jižní Koreji. Zdali to pomůže Volkswagenu samotnému je otázkou, prodeje okřídleného šípu by to ale mohlo opět o něco zvednout.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy