Recyklací za spásu automobilového průmyslu? Volvo opět překvapilo neotřelým přístupem

Některé části interiéru jedinečného hybridního Volva XC60 T8 byly vyrobeny z recyklovaných plastů | foto: Volvo

Plasty měly člověku usnadnit život, ovšem jak už to tak bývá, z dobrého sluhy se stal zlý pán, který nevídaným způsobem zamořuje naši planetu. Do boje proti plastům se tak vypravila i automobilka Volvo, podle jejíhož posledního prohlášení má 25 % plastů v jejich automobilech pocházet z recyklace. A to poměrně brzy.

Automobilka Volvo dnes oznámila nový plán, podle kterého by do roku 2025 mělo 25 / plastů použitých v jejích automobilech pocházet z recyklovaných materiálů. A aby automobilka upoutala dostatečnou pozornost, rozhodla se rovnou zveřejnit i nový jedinečný plug-in hybridní model XC60 T8.

V kabině tohoto speciálního Volva XC60 nalezneme středový panel vyrobený z obnovitelných vláken a plastů získaných z vyřazených rybářských sítí a námořních provazů. Koberečky na podlahách využívají vlákna z PET lahví s mixem bavlny získané jako zbytky od výrobců oděvů.

Recyklované PET lahve pak našly využití i v sedačkách, jejichž vlákna jsou z PETek vyrobena. K zajímavostem patří i fakt, že sedadla ze starších automobilů značky Volvo posloužily jako speciální zvuková izolace pod kapotou.

„Automobilka Volvo je odhodlána minimalizovat svou globální enviromentální stopu," pronesl Håkan Samuelsson, prezident a předseda představenstva automobilky Volvo. Martina Buchhauser, viceprezident oddělení Global Procurement, pak vyzývá ostatní výrobce, aby Volvo následovali.

„Již v současnosti pracujeme se skvělými dodavateli, kteří myslí na udržitelnou budoucnost. Pokud ale chceme přeměnit naše plány v realitu, pak budeme potřebovat zvýšit dostupnost recyklovaných plastů. Proto vyzýváme další dodavatele a nové partnery aby se k nám přidali a pomohli nám realizovat naše ambice."

Některé části interiéru jedinečného hybridního Volva XC60 T8 byly vyrobeny z recyklovaných plastů | foto: Volvo

Závazkem k využívání recyklovaných plastů však Volvo nekončí. Již dříve se totiž objevila zpráva, podle které chce být automobilka do roku 2025 naprosto minimalizovat svou uhlíkovou stopu. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy