Další zákaz spalovacích motorů? V Kalifornii ho chtějí zavést od roku 2040

Koncept elektrického a plně autonomního SUV Nissan IMx | foto: Nissan

Demokratický člen kalifornského shromáždění Phil Ting připravuje návrh zákona, který by měl od roku 2040 zamezit registraci vozidel se spalovacími motory. Pokud by zákon prošel, stala by se Kalifornie prvním americkým státem, kde si řidiči od roku 2040 zaregistrují pouze elektromobily nebo vozy poháněné palivovými články.

Demokratický člen kalifornského shromáždění a předseda rozpočtového výboru Phil Ting připravuje návrh zákona, který by od roku 2040 zakázal úřadům registraci vozidel, jejichž motory mají emisi oxidu uhličitého. Podle této definice by tedy ze hry vypadly i hybridy a lidé by si mohli pořizovat pouze elektromobily a vozy poháněné palivovými články.

 Kalifornie je v oblasti zamezování znečištění značně progresivní. Již v roce 1990 se zavázala snížit emise do roku 2050 až o 80 % a Ting je přesvědčen, že tento razantní krok výrazně pomůže v naplnění tohoto plánu. Je totiž nutné dodat, že v Kalifornii se dopravní sektor považuje za jednoho z nejvýznamnějších znečišťovatelů.

Ting k tématu dodal, že "Dokud se nestanoví pevný termín, nic se nezmění. Proto je odpovědné nastavit "deadline" s předstihem 23 let. V Kalifornii se přitom nejedná o první podobný návrh, už v září se probíral návrh na zákaz vozidel se spalovacími motory, za kterým stál Guvernér Jerry Brown.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy