Zapomenutá čínská značka Qoros ukazuje dynamickou limuzínu. Může jít po krku Audi a spol.?

Na přípravě konceptu Qoros K-EV se podílel Koenigsegg a výsledkem je neobyčejně atraktivní luxusní limuzína | foto: Qoros

Qoros při své první misi v Evropě nezaujal a raději se stáhl do domovské Číny. Tam se ale snaží nastartovat mimo jiné spoluprácí se švédským Koenigseggem. Po loňských spíše technických experimentech přichází letos velice zajímavý koncept K-EV.

Až doposud čínsko-izraelská automobilka Qoros sázela především na rodinná auta. Sedan a hatchback nižší střední třídy tak doplnilo koncepční kombi a loni také středně velké SUV. S konceptem K-EV, na jehož vývoji se podílel Koenigsegg, se ale otevřela téměř nová kapitola historie značky.

Luxusní limuzína se totiž chlubí velice pohledným a navíc aerodynamickým designem, který na obou koncích karosérie determinují vertikálně umístěné světlomety. Přidejte si k tomu také výrazný difuzor, přední splitter, nástavce prahů a velká kola. Nejzajímavější jsou ale stejně asymetrické dveře – u řidiče se prosklená plocha otevírá nahoru, u spolujezdce konvenčně, nebo horizontálním posunutím. Na obou stranách je každopádně hodně skla.

Tak se do interiéru dostává maximum světla, přičemž ani kabina není nezajímavá. Je téměř kompletně vyrobena z uhlíkových vláken (ten je hojně použit i v konstrukci vozu), Qoros navíc slibuje také výraznější oddělení prostoru vpředu a vzadu. Technicky je nejzajímavější elektrické pohonné ústrojí, přenášející výkon na všechna kola. Jeho základem je totiž technologie z Koenigseggu Regera. Zatím jde jen o koncept, v roce 2019 chce ale údajně značka představit sériový elektromobil, vycházející z modelu K-EV.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy