Rozplynutí elektrického snu? Registrace mluví jasně

Volkswagen ID.3 v Česku už za méně než 900 tisíc | foto: Volkswagen

Registrace nových elektromobilů u našich německých sousedů v lednu letošního roku zamířili střemhlav dolů. Volba zákazníků je jasná, elektromobily nejsou v kurzu.

V prvním měsíci letošního roku bylo na největším evropském trhu zaregistrováno 18 136 bateriových elektromobilů. Tržní podíl elektromobilů tvořil podíl pouhých 10,1 % z objemu 179 247 nově registrovaných vozů. Pro srovnání, prosinec loňského roku byl pro BEV na německém trhu naopak rekordní. Tehdy se na tamním trhu prodalo přes 100 000 vozů na baterky a jejich celkový podíl byl přes 30 %.

Dokonce ve srovnání s velmi slabým lednem 2022, byl v letošním prvním měsíci zaznamenán pokles zájmu o tato "ekologická" vozidla. Meziroční ochlazení činí 13,2 % nově registrovaných BEV.

Škoda Enyaq Coupé RS iV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Kdo je mezi slepými jednooký král? Tím je se 3 708 registrovanými kusy Tesla model Y. Ta zvítězila s velkým náskokem před druhým VW ID.4 se 1 471 registracemi. Na třetím místě je trochu překvapivě Audi A8 E-TRONE s 1 131 kusy. Česká Škoda Enyaq pak se 729 kusy obsadila šestou příčku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy