Klesne cena benzínu pod 20 Kč za litr?

Čerpací stanice | foto: Mariusz Stankowski, AutoRoad.cz

V důsledku přebytku ropy její cena neustále klesá. Severomořská ropa Brent, která je klíčovým měřítkem pro stanovování cen ropy ve světě, se prodává již pod 19 USD za barel.

Již nyní stojí litr naturalu 95 u čerpacích stanic Tank ONO 21,90 Kč za litr. Od začátku koronavirové pandemie klesla cena za litr nejprodávanějšího benzínu u nás o více než 7 Kč. Dle Jiřího Ondry, který se svým bratrem Petrem v roce 1993 založil firmu Tank ONO, může cena teoreticky klesnout až k 19 Kč za litr. Ale jako pravděpodobné to moc nevidí.

Co tvoří hlavní část ceny benzínu?
Asi vás to nepřekvapí, ale největší složkou z ceny pohonných hmot jsou daně. Spotřební daň na natural 95 je 12,84 Kč za litr. Pak tu máme ještě DPH 21%. Takže platíme i daň z daně. Čistě hypoteticky kdyby byl benzín zadarmo, tak by i přesto musel stát 12,84 Kč + 21% což činí 15,53 Kč.

Tank ONO | foto: wikimedia.org

Pak tu máme provizi pro pumpaře. U Tank ONO je to přibližně 1 Kč za litr. Stejnou částku, tedy 1 Kč na litr, dělá doprava pohonných hmot z rafinérie k čerpacím stanicím. Rafinérie si momentálně účtuje za litr naturalu asi 4 Kč. Kdyby cena ropy opět klesla na nulu nebo dokonce do záporných čísel, mohla by rafinérie prodat benzín okolo 1 Kč za litr. Tím bychom se dostali na cenu 20,03 Kč za litr naturalu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy