MINI Cooper SE přichází na český trh

Mini Cooper SE | foto: MINI

Čistě elektrické MINI mělo světovou premiéru v létě loňského roku. Nyní přichází ve své finální podobě na český trh.

MINI Cooper SE je prvním malým prémiovým vozem, který je poháněný pouze elektřinou.  Jak je pro značku MINI typické, poháněna jsou kola přední nápravy. K tomu slouží synchronní elektromotor  vyvinutý společností BMW Group. Jeho výkon je 135 kW (184 koní) a točivý moment dosahuje 270 N.m. Elektromotor je napájený z vysokonapěťové lithium-iontové baterie, s celkovou kapacitou 32,6 kW/h.

Mini Cooper SE | foto: MINI

Díky okamžitému nástupu výkonu dokáže Cooper SE zrychlit z 0 na 60 km/h za pouhé 3,9 s. Akcelerace z 0 na 100 km/h zvládne MINI za slušných 7,3 s. Maximální rychlost je , jak už to u elektromobilů bývá ,celkem nízká. Softwarový omezovač utne akceleraci na 150 km/h. Na plné nabití je udávaný dojezd 235 až 270 km. Což na dnešní dobu není úplně nejlepší číslo, ale část konkurence nabízí i menší dojezd. Při použití nabíjecího stojanu s výkonem 50 kW je dosaženo 80% dobití za 35 min. Doma dobijete MINI na 80% za 2:30 hod., 100% nabití trvá 3 hod.

Nové MINI Cooper SE nabízí výtečnou agilitu. Jízda s ním je prý podobná jízdě v motokáře. Naštěstí je tím myšleno, jak vůz dokáže měnit směr a projíždět zatáčky, ne pohodlí a rány od podvozku na nerovném povrchu vozovky. Za skvělé jízdní vlastnosti může především okamžitý nástup výkonu, nízké těžiště a speciálně naladěný protiprokluzový systém. Velkou zásluhu na ochotě vozu zatáčet má též velikost a váha elektromotoru. Ten je výrazně menší a lehčí, než konvenční spalovací motor a tak napomáhá lepšímu rozložení hmotnosti mezi nápravami.

Mini Cooper SE | foto: MINI

Ve standardní výbavě elektrického MINI LED jsou přední světlomety, 2zónová automatická klimatizace, topení s technologií tepelného čerpadla, nezávislé topení, elektrická parkovací brzda nebo třeba navigace Connected. Cena prvního čistě elektrického MINI je pro náš trh stanovena na 885 300 Kč. 

Mini Cooper SE | foto: MINI

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy