Pár věcí, které se rozhodně vyplatí mít stále v autě

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 11. srpna 2017, 14:02 Google+

Dnešní automobily jsou stále spolehlivější, bezpečnější a už v základním stavu se nám dostávají do rukou i bohatě vybaveny. Na cestách je ale lepší být připraven, než překvapen. Některá z těchto jedenácti věcí by vám tak jednou mohla přijít k užitku

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: eBay

Sdílejte článek

1. Nářadí na výměnu kola / opravná sada

Rezerva a nářadí potřebné k výměně kola či opravná sada na defekty jsou ze zákona povinnou výbavou vozidla, ovšem kromě toho není na škodu mít v automobilu i manometr ke zjištění tlaku v pneumatikách (minimálně pokud váš vůz není vybaven monitorovacím systémem), nebo pumpičku pro případné dohuštění kola či rezervy, která se většinou dlouhé roky válí v kufru, aniž by její dohuštění kdokoliv zkontroloval.

2. Startovací kabely / nouzový zdroj

Prázdná autobaterie je nepříjemná komplikace na cestách, která se však dá pomoci startovacích kabelů snadno odstranit. Jejich ceny nejsou vysoké a použití není obtížné, vždy se ale doporučuje předem si nastudovat doporučený postup.

Pokud ale nechcete pobíhat po parkovišti či zastavovat projíždějící automobily se žádostí o pomoc, pak můžete sáhnout po Jump Starteru. Jedná se o výkonnou powerbanku, která vám kromě dobíjení elektroniky zvládne poskytnout i dostatek energie k nastartování automobilu. Při výběru je však třeba brát v úvahu doporučení výrobce, neboť tyto powerbanky nestačí na každý motor.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: eBay

3. Lékárnička

Jedná se sice o prvek povinné výbavy, ovšem pokud často cestujete s alergiky, diabetiky nebo lidmi trpícími neustálou rýmičkou, pak se vyplatí obohatit její složení o vhodné prášky, hroznový cukr, vodu, atd..

4. Rozbíječ skla & řezač pásů

Nejspíš nikdo z nás se nechce dostat do situace, kdy by tuhle věc potřeboval. Je však lepší ji u sebe mít a nikdy nevyužít než naopak. Tento malý nástroj se dá pořídit doslova za pár korun, ovšem jeho schopnost snadno a rychle rozbít sklo a přeřezat pásy vám jednou může přijít nedocenitelná.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: eBay

5. Ručníky a deka

Mít v autě alespoň jeden ručník a deku rozhodně není na škodu. Ručník vám může posloužit pokud zmoknete, při čištění interiéru, zamlžených oknech nebo při cestách s dětmi. Deka naopak skvěle poslouží při převážení psa, stěhování nákladu, dálkových cestách, stání v koloně, atd.

6. Svítilna

Dnes už má sice každý svítilnu ve svém telefonu, ovšem proč si vybíjet telefon, když si můžete posvítit kvalitnějším a mnohem efektivnějším zdrojem světla? Na trhu už navíc naleznete i svítilny s možností dobíjení ve voze, s magnetickými úchyty, možností připnutí na oblečení, atd. Možností je mnoho a na rozdíl od telefonu nejde o kompromis.

7. Náhradní oblečení

Jelikož se na cestách může stát cokoliv, vždy se vyplatí mít sebou v autě alespoň pár kousků čistého oblečení. Je úplně jedno zda se jen ušpiníte při výměně kola nebo zmoknete na výletě, v čistém a suchém oblečení se budete cítit lépe a nemusíte riskovat zdravotní obtíže.

8. Hasící přístroj

Kdykoliv dojde k požáru automobilu, jeho průběh bývá velice rychlý. Vyplatí se proto mít sebou ve voze hasící přístroj a s požárem začít bojovat co nejrychleji. Automobil možná nezachráníte, můžete tak ale alespoň dát více času lidem ve vozidle na únik, nebo zabránit větším škodám.

9. Multi-tool

Moderní automobily už sice vyžadují při jakémkoliv problému zásah zkušeného servisního technika či mechanika, ovšem nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit šroubovák, nůž, kleště nebo otvírák. Multi-tool všechny tyto nástroje kombinuje do kompaktního balení, nezabere příliš místa a většinou odvede skvělou práci.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: eBay

10. Nabíječka

V dnešní době, kdy jsme prakticky všichni závislí na telefonech či tabletech, se rozhodně vyplatí mít v autě nabíječku s odpovídajícím konektorem. Pokud je ale váš vůz vybaven i USB konektorem, pak stačí obyčejný kabel s vhodnou koncovkou.

11. Hotovost

V dnešní době už kreditní karty přijímá skoro každý, ale stále se najdou momenty, kdy není na škodu mít u sebe pár korun v kovu či papírových bankovkách. Své využití mohou najít při placení pokut, na parkovištích, na benzínkách za použití WC, vysavače či kompresoru, atd.

Vytisknout

Diskuze: Pár věcí, které se rozhodně vyplatí mít stále v autě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Mercedes-Benz S65 AMG

Koupě století? 11 let starý Mercedes pořídil za 2% původní hodnoty

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud