Příčiny nehod na dálnicích známe. Bezpečnou cestu zajistí...

Pavel Stavebník / AutoRoad.cz, 6. srpna 2023, 00:08 Google+

V létě se tisíce českých řidičů vydávají na dovolenou autem, většinou po dálnicích. Bohužel, dlouhé jízdy – zejména ty, které zahrnují jízdu v noci nebo ranní dojezdy – mohou představovat značná rizika. Portál nehod ve své analýze upozorňuje na rizikové chování, které zaviní řadu nehod na českých dálnicích při dlouhých jízdách nejen v letním období.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

„Nejčastějším důvodem nehod na českých dálnicích je však podle analýzy Portálu nehod způsob jízdy (45 % všech nehod), kam patří například nehody, kdy se řidič plně nevěnoval řízení vozidla, nedodržel bezpečnou vzdálenost nebo nezvládl řízení vozidla. Všechny tyto příčiny mohou v létě souviset právě i s delšími přesuny do místa dovolenkové destinace nebo návratem z ní. Druhá nejčastější příčina nehod na českých dálnicích je rychlá jízda (33 % všech nehod). Jde například o nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, nepřizpůsobení rychlosti hustotě provozu nebo nepřizpůsobení rychlosti vlastnostem vozidla nákladů,“ uvádí Marek Sibal, datový analytik Portálu nehod.

„Je varující, že od jara do podzimu se výrazně zvyšuje podíl nehod na českých dálnicích na všech nehodách v České republice. Podle analýzy Portálu nehod se v letech 2010 až 2022 tento podíl prudce zvyšuje vždy s blížícím se létem,“ říká Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

„Analytici Portálu nehod se podívali i na podíl nehod na dálnicích v jednotlivých měsících a nárůst letních nehod je ještě viditelnější. V květnu dochází k 10,5 % všech dálničních nehod. Když to opět porovnáme se zimními měsíci, tak například ve srovnání s únorem jde téměř o dvojnásobek,“ upřesňuje Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

„Češi využívají ke svým přesunům na dlouhé trasy – například na letní dovolené – dálnice. Vytížené jsou během prázdnin zejména dálnice a silnice první třídy vedoucí z České republiky směrem na jih a jihozápad k hranicím s Rakouskem a Německem,“ uvedl Jan Chalas.

Bezpečná jízda na dálnicích, ať už ve dne, nebo v noci, vyžaduje pozornost, plánování a respekt k pravidlům silničního provozu. Bohužel ne vždy se tím při cestě autem na dovolenou řídíme.

Jedním z hlavních rizik cest do zahraničí je zvýšená únava za volantem. Příznaky únavy jako těžké oči nebo potíže s udržováním stálé rychlosti a dráhy vozidla mohou snížit schopnost řidičů reagovat na neočekávané situace. Pokud se začnou cítit unaveni, je nezbytné zastavit a odpočinout si.

Dalším rizikem jsou noční přesuny. I když světla vozidla a někdy i dálniční osvětlení pomáhají, schopnost řidičů vidět a rozpoznat potenciální nebezpečí je v noci výrazně snížena. Je důležité, aby řidiči byli extrémně ostražití a používali i na dálnici dálková světla, kdykoli je to možné a bezpečné.

Pokud jde o ranní dojezdy, klíčem je plánování. Mnoho řidičů má tendenci podcenit, jak vyčerpávající může být dlouhá jízda, a snaží se dojet do cíle bez dostatečného odpočinku. Plánování přestávek a možná i přenocování v půli cesty můžou být užitečné pro zajištění bezpečnosti a zdraví celé „posádky“ vozu – tedy nejčastěji rodiny řidiče.

Jízda na dálnicích – nejen v noci – také vyžaduje dodržování bezpečné rychlosti a odstupu. Je důležité si uvědomit, že rychlá jízda a nedostatečný odstup od ostatních vozidel mohou mít za následek vážné nehody. A i když může být lákavé zrychlit, aby se řidiči dostali do cíle své cesty rychleji, bezpečnost by měla být vždy prioritou. Rychlost jako jednu z hlavních příčin karambolů na dálnicích potvrzuje i analýza Portálu nehod.

Při plánování dlouhých tras je užitečným pomocníkem i navigace, která umožní nejen odhadnout čas dojezdu do cílového místa, ale pomůže i při plánování přestávek na odpočívadlech, tankování atd. Pokud řidiči používají navigaci Mapy.cz, tak ta je navíc od letošního léta díky spolupráci s Portálem nehod upozorní na riziková místa. Řidičům se tak v navigaci zobrazí upozornění na úseky, které pro ně mohou být potenciálně nebezpečné.

Vytisknout

Diskuze: Příčiny nehod na dálnicích známe. Bezpečnou cestu zajistí...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Toyota odhalila zcela nový Land Cruiser, geny legendy se spojily s novými technologiemi

Nová Toyota Land Cruiser, návrat ke kořenům

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud