TEST: Peugeot 308 1.6 e-HDi – mikrohybrid ve lvím vydání

ar7, 19. září 2011, 00:01 Google+

Je tomu sotva pár týdnů, co jsme měli v redakci Citroën C4 1.6 e-HDi. Nyní přichází na řadu ve stejné verzi jeho nevlastní bratr – Peugeot 308. A protože dojmy z „cé čtyřky“ jsou stále živé, zaměříme se na jejich srovnání.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
308

308 | foto: www.autoroad.cz / Jan Zýka

Sdílejte článek

„Třistaosmička“ přichází do souboje s výrazným hendikepem, je totiž konstrukčně o 4 roky starší, což se snaží zachránit (obdobně jako většina žen) faceliftingem. Bude to ale stačit?

TIP: TEST Citroën C4 1.6 e-HDi Airdream – pilotovaný mikrohybrid

EXTERIÉR

Modernizovaný Peugeot 308 rozráží vzduch zcela novým nárazníkem s menším nasávacím otvorem, který ve verzi před faceliftem už dosahoval takřka absurdních rozměrů. Nově je tedy menší a příď se více přiblížila větším sourozencům s pětkou na začátku. Důležité je také přemístění registrační značky z nešťastné spodní hrany nárazníku k jeho středu, takže při prvním zaparkování k obrubníku už nehrozí její ztráta. Zajímavým a řekněme módně nezbytným doplňkem jsou diody pro denní svícení vcelku vkusně začleněné coby bumerangy do prolisů k mlhovkám. Bohužel ale nefungují tak, jak je známe z jiných aut, tady dle polohy páčky pod volantem plní spíš úlohu světel obrysových včetně zářících zadních svítilen. A propos, když už jsme vzadu, ani stříbrnou lištou na víku kufru se nepodařilo zakrýt opulentně barokní dojem, který vynikne zvláště při pohledu ze zadoboku. I když nový Citroën C4 vypadá střízlivěji a moderněji, někomu může dojem většího auta u peugeotu imponovat.

INTERIÉR

Důvod ke stížnostem nezakládají ani útroby „třistaosmičky“, a to přesto, že se faceliftem vůbec nic nezměnilo. Interiér je totiž pořád zařízen moderně, vkusně a opět platí totéž co zvenčí – vytváří pocity většího vozu. Kvalita zpracování i výběr materiálů patří rozhodně mezi nadprůměr segmentu. Většina palubní desky je z měkčeného plastu se zajímavou strukturou, její vrchol zaujímá vyklápěcí displej navigace a audio systému. Ten integrovaný v C4 ale nabízí jemnější rastr. Rovněž detaily ovladačů na středové konzole nezapřou, že je citroen o pár roků novější. A výtku zaslouží i horší čitelnost přístrojů. Bílé podsvícení je retro, ale číslice jsou příliš malé. Vše zachraňuje cejchování po lichých desítkách, což je velmi řídký, přesto v našich podmínkách chvályhodný, počin.



Sedačky s výraznými bočnicemi jsou pohodlné a bohatě dimenzované, jen vzadu schází kvůli panoramatické střeše místo nad hlavou. Je ho tady ale rozhodně víc než v citroënu, kde je to dáno svažující se střechou. Minimálně vpředu se ale sedí v peugeotu výš. Také odkládacích míst je celá řada. Nad i pod ovladači ventilace najdete po jedné přihrádce a třeba do dveří se v pohodě schová velká PET lahev. Zavazadelník pojme v základu 348 litrů a v praxi jej omezuje i velmi vysoká nakládací hrana tři čtvrtě metru nad zemí. Citroën je na tom s 380 litry výrazně lépe.

MOTOR A SPOTŘEBA

Peugeot 308 přichází do nepřímého souboje se shodnou technikou. Pod kapotou najdeme naftu spalující čtyřválec o objemu 1.6 litru přeplňovaný turbodmychadlem s variabilní geometrií. To mu dává nejvyšší výkon 82 kW (112 k) při 3600 ot./min. a točivý moment 270 Nm při 1750 ot./min. Motor je velmi dobře hlukově izolován a k posádce jeho zvuky pronikají pouze v zátěži nebo ve vyšších otáčkách. „Hádéíčku“ nedělá nejmenší problémy už pobyt lehce nad 1500 ot./min., kdy startuje plynulý nástup kroutícího momentu.

Zkratka e-HDi je v řeči PSA označení pro vyspělý stop/start systém využívající kondenzátor a reverzibilní alternátor. Díky němu se kondenzátor při brzdění nejen dobíjí, ale lze jeho prostřednictvím v mžiku (0,4 sekundy) motor zpátky nastartovat. Koncern svému počinu říká též mikrohybrid. Důležité je, že Peugeotu se podařilo systém vyladit mnohem lépe než konkurenci u C4. Důvod je jediný – převodovka. Zatímco jízda s pilotovaným poloautomatomanuálem připomínala první hodiny v autoškole, skutečný šestistupňový manuál je jako z jiné planety. Nejen že díky němu motor zhasíná už při rychlostech pod 20 km/h, takže úspora oproti citroënu výrazně naroste (tam vypíná až pod 8 km/h), ale především si můžete spojkou celý systém do určité míry sami regulovat. Dám příklad. Blížíte se ke křižovatce, zpomalíte, abyste dali přednost, a motor zhasne. V sekundě či dvou chcete zrychlovat a motor by znovu naskočil. V tu chvíli jednoduše stačí držet sešlápnutou spojku a diesel pod kapotou zůstane běžet. Díky levé noze máte nad mikrohybridem zkrátka mnohem větší kontrolu a budete ho kvůli nefungující klimatizaci vypínat jen v parném létě uvnitř města.

A jak je na tom peugeot se spotřebou? Týdenní test jsme zakončili s průměrem 4,8 l/100 km, což je výborné číslo. Hodnotu 5,7 l/100 km z testu C4 srovnávat nebudeme, protože jsme tentokrát jezdili v rozdílných podmínkách včetně takřka čtyřsetkilometrového výletu do jižních Čech, po němž nás palubní počítač velmi mile potěšil konečnou cifrou 4,1 l/100 km, a to včetně hodiny popojíždění v koloně. Na dálničním limitu si motor točící 2300 ot./min. řekne asi o 5,5 litru. Peugeot nám tak v běžném provozu přišel o nějaké o deci úspornější než C4 a ve spojení s 60 litrovou nádrží zaručuje pěkný dojezd vysoko nad tisícovku kilometrů.



JÍZDNÍ VLASTNOSTI

Kdo čekal po faceliftu posun v oblasti techniky podvozku, bude se cítit ošizen. Jízdní vlastnosti vyloženě nezklamou, ale 308 působí rozvážně, na pohyby volantem reaguje vlažně a ano, řeknu to do třetice znovu: působí dojmem o třídu většího auta. To vás nepotěší při proplétání se klikatými okreskami, zato na dlouhých cestách budete mlaskat blahem. Přestože sdílí papírově shodnou platformu s Citroënem C4, chová se odlišně. V zatáčce celé auto tak nějak divně zaklekne a za doprovodu cukající stabilizace doléhají k vašim uším vysoké tóny hvízdajících pneumatik. Vzpomínám si, když jsem před rokem testoval benzínovou 308 se sedmnáctipalcovými koly a žehral jsem na komfort odpružení. Podvozek byl totiž ochoten pro vaše pohodlí nasadit vlastní krk, ale velká kola mu na něm držela nůž. S o palec menšími disky je všechno v nejlepším pořádku, a to navzdory pneumatik s nízkým valivým odporem. Jen při přejezdu nerovností pronikají rány do karoserie víc, než by bylo zdrávo. Ani C4 na tom nebyla kdovíjak slavně, ale většinu výmolů dokázala odfiltrovat s větší grácií.

Mezi jednoznačně příjemná překvapení patří převodovka. Pokud uslyšíte, že někdo ve spojení s tímhle šestistupňovým manuálem používá přirovnání s mícháním guláše, nevěřte mu. Ne, řazení není německy precizní a má stále delší dráhy, je ale dostatečně přesné a jednoznačné, vůle v kulise jsou (zvlášť u sudých převodů) minimální. Páku máte navíc příjemně po ruce a jestliže si řízení auta užíváte, budete dost možná řadit častěji, než by bylo nezbytně třeba. Spolupráci motoru od 1500 ot./min. odpovídá i její výborné zpřevodování. Přesně tolik totiž točíte na čtyřku při 55 km/h a na šestku při 90 km/h.

VERDIKT

Facelift přinesl Peugeotu 308 novou příď, díky níž nepůsobí ani po čtyřech letech omšele a zůstává pořád vcelku šik. V interiéru nabízí velkorysý vnitřní prostor a společně s vyšším posazem, hodně skloněným sklem a nízkou palubní deskou navozuje pocity z jízdy vozy MPV. Přesto má v těchto disciplínách navrch modernější Citroën C4. Jeho ostřejší rysy budou podle nás pomaleji stárnout a díky masivnímu pokroku v pojetí i zpracování interiéru může nahlodat nejednoho Golfistu. Citroën má trumfy v rukávě i pokud jde o jízdní komfort a chování na silnici, naopak motor, převodovka a spotřeba se nám víc líbily v Peugeotu, který nechává volbu manuální šestikvalt kontra pilotovaná převodovka na zákazníkovi. Z nepřímého souboje tak nyní vychází vítězně Citroën C4, což se ovšem po zkušenostech s posledními peugeoty může po příchodu nástupce „třistaosmičky“ rychle obrátit.

Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 308 1.6 e-HDi – mikrohybrid ve lvím vydání

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Exige S

Lotus Exige S - dočkal se šestiválce

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud