TEST DS7 E-Tense 360 4x4 - stylovka, u které na správné konfiguraci opravdu záleží

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 14. června 2023, 15:53 Google+

SUV, kterým jezdí například francouzský prezident Macron prošlo v v loňském roce faceliftem. My se dnes důkladněji podíváme na jeho nejvýkonnější verzi s pohonem všech kol a v dané třídě nadstandardním výkonem, který dosahuje 360 koní. Dnešní recenze zjistí, jaká je nejvhodnější konfigurace tohoto modelu a zda se vyplatí sáhnout po tomto vrcholu či nikoliv.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
DS 7

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Co je tedy v rámci faceliftu nového? Větší přední maska, jinak řešené svislé LED blinkry / denní svícení a tenčí hlavní LED světlomety, které již nevítají majitele otáčením jednotlivých segmentů uvnitř světel. Vzadu jsou rovněž užší světla, mezi kterými je nápis DS Automobiles. Uvnitř je nový přepracovaný 12 palcový infotainment, který je možné více individualizovat a bez problému také zvládá bezdrátové Car Play. Nově je v nabídce také námi testovaná nejsilnejší verze, kterou ladilo oddělení DS Performance, takže by měla být pěkně rychlá a výrazně stabilnější, než slabší verze.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Exteriér

Design je extravagantní a na první pohled poutá pozornost. Mezi SUV, které je často jedno jak druhé, působí DS7 jako zjevení z jiného světa. Přední část s novým denním svícením vypadá jednoduše skvěle a to stejné se dá říci o zadní části. Do očí rovněž bijí veliká 21 palcová kola Brooklyn, které jsou rovněž nové. Pojí se výhradě s touto nejsilnější verzí. Jsou nazuty na pneumatikách o rozměru 245/35/R21. U parkování je nutné být opravdu na pozoru, protože i nižší obrubníky můžou znamenat nepříjemné šrámy.

Rozměry: 4593/1891/1625/2738 mm (délka, šířka, výška, rozvor)

Hmotnost: 1960 kg

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

Uvnitř je to prakticky totožné, jako v DS9, kterou jsme loni dvakrát testovali. Ovšem pouze na první pohled. Při důkladnějším zkoumání je znát rozdíl v kvalitě použitých materiálů například ve výplni dveří, na palubní desce či stropnici. To je ovšem částečně způsobeno připlaceným paketem Opera (kůže Nappa) u DS 9, který zde není. Použité materiály u DS 7 působí rovněž velice dobře a celkovému zpracování není co vytknout.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Posed za volantem je fajn, ale vytknout musím široký středový tunel, který způsobuje lehkou stísněnost, která se projeví na delších cestách. Sedadla jsou spičková. Nabízí elektrické ovládání s pamětí, vyhřívání, chlazení i masáž. S vozem jsem v jeden den ujel skoro 500 km a z vozu jsem vylezl naprosto čilý, dokázal bych si představit klidně dvojnásobek a i tak by to bylo v pohodě, tedy až na časté tankování, o tom ale později.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Infotainment má hezkou grafiku, dobré rozlišení (kromě couvací kamery) a hlavní kategorie pro ovládání jsou na liště pod obrazovkou (klima, navigace apod.), takže se poměrně rychle dostanete tam, kam chcete. Jako celek se s ním po pár dnech pracuje celkem dobře. Již tradičně se nad obrazovkou objevují analogové hodiny, které při vypnutí motoru zajedou do palubní desky.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Prostornost vpředu je lehce omezená vlivem širokého středového tunelu, ale jinak nemám dalších výtek. Odkládací prostory v tunelu jsou hezky maskované a je jich dost, nechybí ani bezdrátové nabíjení telefonu. Vzadu se sedí velice pohodlně. Potěší možnost elektricky polohovatelného opěradla. Prostoru před koleny i nad hlavou je dost i pro vyšší jedince. Zavazadelník pojme 555 litrů nákladu.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Posledně testovaná DS7 měla aktivní podvozek, nikoliv sportovní, jako má dnes testovaná 360 koňová verze. Ve většině případů se tedy jednalo v kombinaci s 20 palcovými koly o pohodlné svezení, které dokázalo narušit jen poskočení na ostřejších drobných nerovnostech na jinak kvalitní silnici, kdy kamera vyhodnocující tuhost tlumičů nerovnost neodhalí a vůz ji přejede v tvrdém nastavení. Zde je uplatněný stejný princip, nicméně podvozek je o něco tužší, nižší a kola o palec větší. Chápete, kam mířím?

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

No jistě, svezení je tedy zbytečně méně pohodlné a přes příčné nerovnosti či větší výmoly proniká do interiéru rána a celý vůz nepříjemně poskočí. Navíc je při jízdě hlučný od kol. Dalo by se tedy očekávat, že bude alespoň na okresce fajn, když už jej ladilo sportovní oddělení DS Performance, jenže ani tam to není ono. Vůz váží dvě tuny, stabilizace nelze vypnout, má vysoké těžiště, podivně progresivní řízení, které je kolem středu tužší a následně měkne a takto bych mohl pokračovat. Proč se stále někdo snaží dělat z SUV sporťák? Výsledek je tedy takový, že je proti obyčejným variantám méně pohodlný a ani rychlou jízdu si neužijete. Pochvalu však zaslouží opravdu velké brzdy z dílen DS Performance, které brzdí tak, že máte pocit, že budete brousit předním nárazníkem o zem.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor(y)

Stejně jako u posledně testované 300 koňové verze je zde pohon všech kol. Základem je přeplňovaný benzinový čtyřválec s objemem 1,6 litru, který produkuje 200 koní. Spalovací motor je doplněn o elektromotory na přední (110 koní) a zadní nápravě (112 koní). Celkový systémový výkon tak činí 265 kW (360 koní) a 520 Nm. Dynamika je velice dobrá a to obzvlášť ve sportovním režimu, kdy je i reakce na plynový pedál slušná. Akcelerace z místa na 100 km/h zabere jen 5,6 sekund a maximální rychlost činí 235 km/h. Celý systém je hezky sladěný a o připojování spalovacího motoru v běžném provozu téměř nevíte. Je zde baterie s kapacitou 14,2 kWh, se kterou by měl vůz na jedno nabitý zvládnout čistě na elektřinu až 57 km. Jakmile se baterie vybije, tak se spotřeba zvedá, ale ne nijak markantně, vlastně si vezme hodně jen na dálnici a jinak je to v pohodě. S vozem jsem jel z Prahy na Lipno a výsledná spotřeba v cíli činila 7,3 litru a to jsem nejel vyloženě „na spotřebu“. Mimo tuto cestu jsme naměřil tato čísla:

Město: 6 – 9 l

Kombinovaná: 7,5 l

Dálničních 130 km/h: 9 l

Okresky: 5,5 – 6,5 l

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ceny

Základ nabídky tvoří verze Bastille s naftovým čtyřválcem 1.5 BlueHDi (130 koní) a stojí bez příplatků 1 100 00 Kč.Dále jsou v nabídce tři různě silné plug-in hybridy. Náš vrchol nabídky v podobě 360 koňového „plug-inu“ ve výbavě Opera stojí 2 050 000 Kč a připočtu-li příplatky, kterými disponoval náš novinářský vůz, tak se dostáváme na 2 194 000 Kč. Připlacen byl tmavý paket, audiosystém Focal, noční vidění, perleťový lak a alarm.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Závěr

DS7 je působivé auto. Jeho design je jedinečný a obzvláště pak s těmito velkými koly přitahuje pohledy většiny kolemjdoucích. Má kvalitní interiér, ale pár lacinějších míst se najde. Má skvělá sedadla a opravdu silný motor, díky kterému jede v přímce jako splašená. Zároveň má brzdy z dílen DS Performance, takže není problém tento kolos rychle zastavit. Bohužel je zde snížený tvrdší podvozek a obří 21 palcové disky s nízkoprofilovými pneumatikami. Aktivní podvozek vyhodnocuje situaci před vozem pomocí kamery a sám tak volí tuhost tlumičů. V praxi to však moc nefunguje a tato konkrétní DS7 je proti obyčejným verzím méně pohodlná, což je škoda. V zatáčkách je sice o něco jistější, jenže i tak se naklání, řízení neposkytuje žádnou zpětnou vazbu a v sedadlech nedržím , takže si stejně rychlejší jízdu neužívám.

Slabší 300 koňovou verzi jsme loni testovali a to je náš tip (8/10 bodů), protože je levnější, téměř stejně rychlá, ale je výrazně pohodlnější. DS7 E-Tense 360 4x4 si odváží 6/10 bodů.

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz


Plusy

Charisma

Design

Kvalitní interiér

Vylepšený infotainment

Dynamika

Skvělá sedadla

img-responsive

DS 7 | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Minusy

Ceny

Řízení

Malá nádrž (43 l)

Spotřeba na dálnici

Jízdní komfort proti slabším verzím

Vytisknout

Diskuze: TEST DS7 E-Tense 360 4x4 - stylovka, u které na správné konfiguraci opravdu záleží

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Nákup nového auta přes internet? Průzkum v Česku ukázal...

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud