Tak vypadá budoucnost - koncept Ocean Drive

Jan Fiala, 25. prosince 2006, 15:00 Google+

Designová studie konceptu Mercedes-Benz Ocean Drive představuje jeden z nejkomfortnějších a nejelegantnějších moderních vozů typu convertible.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ocean Drive

Ocean Drive | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Na americké Auto Show v Detroitu se Mercedes-Benz zařadil mezi průkopníky a tvůrce budoucích trendů mezi prémiovými výrobci automobilů, a to představením čtyřdveřového konceptu typu convertible Ocean Drive. Tato studie je jednorázovou kreací značky Mercedes-Benz, která oživuje tradici velkých a luxusních vozů s odklápěcí střechou. Designéři dostali při návrhu volnou ruku a nebyli vázáni žádnými specifikacemi pro výrobu. Možná i proto je výsledkem jejich práce jeden z nejkomfortnějších a nejelegantnějšěích vozů s odnímatelnou střechou.

Koncept Ocean Drive je drahokamem na kolech. Je to čtyřdveřový vůz s odnímatelnou střechou a patří do segmentu luxusních vozů, jaké už ze silnic takřka vymizely. Podobně jako vozy s odklápěcí střechou v minulosti představuje tento skvost ze Stuttgartu maximum v obnlasti elegance, životního stylu, sofistikovanosti i exkluzivity. řečeno slovy klasika - reprezentuje automobilovou kulturu v té nejatraktivnější a nejžádanější podobě.

Tento jedinečný speciál dostal zcela novou karoserii klasických tvarů s jasně definovanými liniemi. Vnější lakování je vyvedeno ve výjimečně charismatické dvoutónové kombinaci. Na jedné straně představuje koncept Ocean Drive omezení, kladená na prémiový a aristokratický vůz, ale na straně druhé je přesto koncept prošpikován inovativními nápady a novými řešeními, která vyniknou nejen při jízdě bez střechy po přímořské pobřežní promenádě. Použity byly luxusní a exotické materiály, zpracování je dokonalé a návrhářům se tak podařilo vytvořit drahokam s nesrovnatelnou kvalitou.

Designové studie Mercedes-Benz - stylové ukázky budoucího vývoje

Koncept Ocean Drive nebyl navržen pouze k tomu, aby podnítil fantazii a inspiroval představy a sny. Poslouží také k velmi praktickým účelům, protože designové studie jsou pro návrháře vždy dobrou příležitostí, jak vytvořit variaci na nové, neobvyklé  téma, jak vidět problémy z jiného úhlu, jak objevovat nové myšlenky. Nejde jen o pouhá designová cvičení, jsou to také způsoby, jak navázat bližší dialog se zákazníky a jak si u motoristické veřejnosti ověřit v praxi reakce na nové nápady. To pak pomáhá designérům získat cit pro budoucí stylové trendy a jakým způsobem rozvinout a implementovat nové myšlenky.

To vše se stalo skutečností u této unikatně luxusní studie vozu s odklápěcí střechou. Současně jde také o potvrzení excelentního designu a hodnot představovaných značkou Mercedes-Benz, zahrnující její tradiční základní principy, jakými jsou excelentní kvalita a zpracování, komfort, nenásilná nadřazenost, zachování hodnoty nebo bezpečnost. K těmto hodnotám se nově připojují tři další: vášeň, okouzlení a inovace. Designová filozofie značky Mercedes-Benz jednak zvěčňuje styl a témata svázaná s touto značkou, a také k nim přidává nové a překvapivé nápady.

Styling působí nenásilnou nadřazeností a elegancí

Nemluvě o čtyřech dveřích, viditelná rozlišovací znamení tohoto konceptu zahrnují obrovskou a kolmou mřížku chladiče, přední i koncová světla používající technologii LED, dvoutónové lakování a překvapivou hru napnutých linií a velkých, klidných ploch. To propůjčuje tomuto jedinečnému speciálu dojem nenásilné nadřazenosti, síly, elegance a kupředu plynoucí energie.

Velká plocha bočních oken není přerušena B sloupkem ani okenními rámy a propůjčuje tak vozu zcela hladký a nenásilný přechod mezi interiérem a exteriérem, ať již se staženou střechou, nebo střechou v rozvinuté poloze. Rozsáhlé použití hodnotných materiálů, jakými jsou nejkvalitnější kůže, materiály s 3D-efekty, rozsáhlé obložení z javorového dřeva (ať již v interiéru, nebo dokonce na krytu pro uložení střechy) a mnoho dalších pečlivě navržených detailů interiéru zdůrazňují luxusnost a unikátní charakter této studie.


Špičková technika

Tato designová studie vychází z dvanáctiválcového modelu Mercedes-Benz S 600, a to kvůli velmi dlouhé podvozkové platformě tohoto vozu. Nově pak jsou přidány
další detaily, jako inovativní mechanismus skládání a rozkládání střechy, který má hladký chod a je při rozkládání střechy velmi rychlý.
Vůz dále používá inovativní systém vyhřívání krku AIRSCARF. Tento systém je použit pro všechna čtyři sedadla a dovoluje tak pasažérům vychutnat si jízdu se staženou střechou dokonce i v chladných měsících roku. Není třeba zdůrazňovat, že výbava zahrnuje další špičková řešení Mercedes-Benz, z nichž některá jsou světově unikátní, jako například brzdový asistent PLUS, brzdový systém PRE-SAFE (v kombinaci se systémem DISTRONIC PLUS, využívajícím radar) včetně systému předběžné ochrany pasažérů.

Foto: Mercedes-Benz

Vytisknout

Diskuze: Tak vypadá budoucnost - koncept Ocean Drive

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Mirage GT

Nekompromisní supersport - Gemballa Mirage GT

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud