Bridgestone radí jak vyzrát na letošní zimu

ar5, 3. listopadu 2014, 15:00 Google+

Chcete, aby vás letošní zima zase překvapila? Možná bychom naopak měli překvapit zimu my! Je nejvyšší čas myslet na vybavení vozu v případě nečekané sněhové nadílky a Bridgestone radí na co rozhodně nezapomenout.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Pro nikoho nebude překvapením, že první věc, kterou byste měli mít na paměti, jsou zimní pneumatiky. Jsou jedinou částí vozu, která je v kontaktu se zasněženou nebo namrzlou vozovkou. Právě pneumatiky tedy rozhodují o bezpečnosti cestujících. 

Škrabky

Kolik kreditních karet už padlo za oběť škrábání námrazy, ledu a sněhu ze skel, protože uvnitř vozu nebyla zrovna žádná škrabka k dispozici? Možná je to triviální rada, ale mnozí řidiči na tento levný a jednoduchý nástroj zapomínají. 

Skládací hrablo na sníh 

Lehká a kompaktní lopata na sníh vám může pomoci dostat se ze zasněženého parkoviště nebo na chatu, kterou sníh odřízl od světa. Není třeba volat asistenční službu, z příkopu se dostanete sami! 

Vyhřívací polštářky

Malé a šikovné pomocníky lze používat stále znovu a dostanete je ve většině hobby marketů. Stačí je aktivovat, vložit do bot a rukavic a na několik hodin je o teplo postaráno. Řidiči vyhřívací polštářky ocení například v situacích, kdy budou v mrazivém ránu donuceni měnit kolo nebo nasazovat sněhové řetězy! 

Propojovací kabely 

Chladné počasí nesvědčí akumulátorům, především těm starším, technicky méně vyspělým verzím. Sada propojovacích kabelů pomůže vrátit plechového miláčka rychle do provozuschopného stavu.

Svítilna

A pokud nějaký problém nastane za tmy, pak bude užitečná svítilna. Protože při práci jsou zapotřebí volné ruce, volte raději čelovku, nejlépe s diodami LED, které svítí jasněji a déle než halogenové žárovky

Jsou celoroční pneumatiky dobrou volbou?

Řada českých řidičů zvažuje, zda si nezjednodušit život používáním celoročních pneumatik. Vyhnou se tak jarnímu a podzimnímu přezouvání i nákladům na skladování kol s pneumatikami. Testy společnosti Bridgestone ovšem ukazují, že tento druh pneumatik neposkytuje vysokou úroveň bezpečnosti, kterou nabízejí zimní pneumatiky. 

Sezónní pneumatiky jsou v našich klimatických podmínkách základním imperativem bezpečnosti. I přes obrovské úsilí ve výzkumu a vývoji se výrobcům pneumatik dosud nepodařilo vyrobit pneumatiku, která by poskytovala stejnou úroveň výkonu za všech povětrnostních podmínek. Testy společnosti Bridgestone ukazují, že brzdná dráha na sněhu může být u celoroční pneumatiky delší až o 79 % oproti zimní pneumatice. 

Česká republika se nachází v mírném podnebném pásu, v němž je mezi létem a zimou velký rozdíl. Podmínky na silnicích v zimním období, teploty pod nulou, rozbředlý sníh a mokré povrchy – to vše vyžaduje správné pneumatiky, které dávají řidiči za volantem tolik potřebnou jistotu. Bridgestone proto doporučuje používat sezónní pneumatiky, které výrazně zvyšují bezpečnost za všech okolností. Se dvěma sadami pneumatik (letní/zimní) se navíc prodlouží životnost pneumatik. Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z měkké směsi s vysokým obsahem siliky, takže si zachovávají pružnost i při nízkých teplotách. Díky tomu si pneumatika udrží trakci i na kluzkém povrchu, jízda je bezpečnější a pohodlnější. 

Pokud uvažujete o výměně pneumatik, hledejte pneumatiku, které vás nezklame ani v těch nejnáročnějších zimních podmínkách. Dobrým vodítkem pro výběr výkonné pneumatiky jsou certifikáty kvality od známých institutů a výzkumných organizací, dalším důvěryhodným zdrojem informací jsou testy německého autoklubu ADAC a organizace TÜV SÜD. Zárukou kvality a bezpečnosti jsou pneumatiky, které v testech získaly hodnocení „velmi doporučovaná“. Mezi ně patří mimo jiné zimní pneumatika Bridgestone Blizzak LM001.

Vytisknout

Diskuze: Bridgestone radí jak vyzrát na letošní zimu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Nejrychleji vyráběné auto v Británii je - anotační foto

Nejrychleji vyráběné auto v Británii je

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud