Tesla opět mění nabídku, nejlevnější Model 3 za 800 000 Kč záhadně zmizel

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 12. dubna 2019, 10:55 Google+

Tesla Model 3 byla jedním z nejočekávanějších elektromobilů hlavně kvůli základnímu modelu, jehož cena se měla pohybovat okolo 35 000 dolarů, tedy necelých 800 000 Kč. Na jeho zařazení do nabídky jsme museli čekat dlouho, příliš jsme si ho v ní však neužili. Po pár týdnech totiž základní provedení Modelu 3 z nabídky zmizelo, aniž by automobilka dodala zákazníkům jeden jediný kus.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tesla Model 3

Tesla Model 3 | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Jak dnes upozornil web The Drive, automobilka Tesla opět čarovala se svou nabídkou elektromobilů Model 3, ze které znenadání vypadl základní model „Standard Range" v ceně 35 000 dolarů, tedy necelých 800 000 Kč. Tento vůz byl přitom automobilkou dlouho slibovaný a zákazníky dlouho očekávaný. Přesto nedošlo na výrobu jediného kusu. Co se tedy stalo?

Když Tesla představovala nový model Standard za 35 000 s dojezdem 220 mil, představila spolu s ním i variantu Standard Plus za 37 500 dolarů, která nabízela bohatší výbavu a také dojezd až 240 mil. Podle automobilky však objednávky varianty Standard Plus až 6x překonaly objednávky nejlevnější varianty Standard Range a proto nastal čas na změny.

Varianta Standard Range sice zmizí z on-line konfigurátoru, stále však bude dostupná, pokud si o ni zákazníci řeknou přímo v dealerství nebo po telefonu. A totéž platí pro Model 3 Long Range s pohonem zadních kol. Automobilky se tím tak prý snaží zjednodušit svůj proces on-line objednávek, který bude nově zaměřen jen na tři zákaznicky nejoblíbenější modely. 

Automobilka navíc de facto odpískala produkci samostatného modelu Standard Range, který měl mít menší akumulátory. Nově bude model Standard Range označovat jen výrazně softwarově omezený model Standard Plus, jehož dojezd bude cca o 10 % nižší a současně omezí funkce jako je vyhřívání sedadel, streamování hudby nebo navigaci se sledováním aktivní dopravní situace. V praxi to znamená, že zatímco model Standard Range měl mít dojezd 220 mil, o 10 % snížený dojezd modelu Standard Plus by znamenal dojezd "jen" 216 mil.

Pokud se však zákazníci časem rozhodnou, že už je jejich model Standard Range nebaví, budou si moci za doplatek odemknout vyšší dojezd a další funkce modelů Standard Plus. Současní majitelé modelu Standard Plus si navíc budou moci nechat tyto funkce omezit na model "Standard Range" a Tesla jim proplatí finanční rozdíl.

Bez povšimnutí by však neměla zůstat ani skutečnost, že Model 3 opět podražil - a to rovnou o 2 000 dolarů (cca 45 000 Kč). Tesla se totiž rozhodla, že začne montovat systém Autopilot do všech svých vozidel již v základu, neboť podle jejích statistik výrazně napomáhá v předcházení dopravních nehod. Dosud nejlevnější Model 3 Standard Plus tak podraží z 37 500 dolarů na 39 500 dolarů.

Jakkoliv jsme vždy patřili k fanouškům Tesly, obdivovali její stroje a doufali v její růst, vývoj posledních událostí nám nepřijde nikterak pozitivní. Zrušení výroby Modelu 3 Standard Range s menšími baterie je v podstatě krokem z úsporných opatření a standardní instalace systému Autopilot znamená de facto bezplatný výdělek 2 000 dolarů na každém autě navíc. Skoro se zdá, že Tesla hledá finance kde se dá.

img-responsive

Tesla Model 3 | foto: twitter

Kromě jiného totiž oznámila i spuštění operativního leasingu pro Modely 3. Po složení menší základní platby a při placení pravidelných měsíčních plateb si bude moci zákazník vybrat jakýkoliv Model 3 s ročním nájezdem do 10 000, 12 000 nebo 15 000 mil.

Jedna otázka však stále zůstává nezodpovězena: Co plánuje Tesla udělat se svou sítí dealerství a showroomů? Právě kvůli spuštění výroby Tesly Model 3 Standard Ragne totiž Tesla nejprve plánovala všechna svá dealerství zrušit, načež oznámila plány pouze na zrušení několika vybraných poboček, které nebudou dostatečně produktivní / výdělečné.

Vytisknout

Diskuze: Tesla opět mění nabídku, nejlevnější Model 3 za 800 000 Kč záhadně zmizel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Nová Honda Mean Mower je rychlejší, hlasitější a jede si pro nový rekord

Honda chce zpátky svůj rekord, tahle plně funkční sekačka prý pojede až 241 km…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud