Škoda již vyrobila 500 000 nových Superbů, tradice modelu sahá až do roku 1934

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 22. března 2019, 12:39 Google+

Dnes v Kvasinách sjel z linky 500 000. vůz Škoda Superb třetí generace. Vlajková loď značky Škoda od zahájení výroby v březnu 2015 vedla značku do nové éry – s modelem Superb zahájila česká automobilka největší modelovou ofenzívu v celé své historii. Vrcholný model značky i dnes oslovuje zákazníky na celém světě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
V březnu 2015 odstartovala současná, třetí generace, která nyní dosáhla mety 500 000 vyrobených vozů. Celkem dosud vzniklo více než 1,25 milionu vozů Škoda Superb všech generací

V březnu 2015 odstartovala současná, třetí generace, která nyní dosáhla mety 500 000 vyrobených vozů. Celkem dosud vzniklo více než 1,25 milionu vozů Škoda Superb všech generací | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus říká: „Dnes máme půl milionu důvodů k hrdosti. Toto výrobní jubileum je důkazem neutuchající obliby modelu Škoda Superb. S ním a jeho designovými a technickými kvalitami i s neporazitelnou nabídkou prostoru dokládáme nároky, které si značka v automobilové střední třídě klade. Superb, který se mezitím vyrábí už v pěti závodech, patří mezi nejlepší a nejúspěšnější vozy střední třídy a má velký podíl na setrvalém růstovém kurzu značky Škoda.“

Počty vyrobených vozů Škoda Superb dokládají úspěch vlajkové lodi značky: Poté, co první generace, uvedená v roce 2001, byla vyrobena v počtu 136 100 exemplářů, počty vyrobených vozů následující generace byly už výrazně vyšší. V letech 2008 až 2015 vzniklo celkem 618 500 vozů
Škoda Superb druhé generace. V březnu 2015 odstartovala současná, třetí generace, která nyní dosáhla mety 500 000 vyrobených vozů. Celkem dosud vzniklo více než 1,25 milionu vozů Škoda Superb všech generací. V roce 2019 vstoupí Superb ve výrazně modernizované podobě a v nové verzi s plug-in-hybridním pohonem do druhé poloviny modelového cyklu.

Úspěšný příběh modelové řady Superb začal v roce 1934 s modelem Škoda 640 Superb. Název pochází z latinského slova ‚superbus‘, které lze přeložit jako „hezký“, „vynikající“ nebo „překrásný“. Jméno Superb je synonymem pro mimořádně luxusní automobily značky Škoda a do roku 1949 zdobilo luxusní limuzíny značky.

V roce 2001, deset let po vstupu do koncernu Volkswagen, česká značka po tradičním jménu zase sáhla a vstoupila do střední třídy s první novodobou generací modelu Škoda Superb. Tehdy to byla vedle modelů Octavia a Fabia třetí modelová řada, zákazníky oslovovala moderní technikou a bohatou nabídkou prostoru. V letech 2001 až 2008 z linky sjelo zhruba 136 100 kusů tohoto modelu.

V roce 2008 měla na ženevském autosalonu premiéru druhá generace modelu Škoda Superb. Nový model zaujal ještě prostornějším interiérem, elegantním vzhledem a kvalitou zpracování na nejvyšší úrovni. Superb byl kromě toho poprvé k dispozici i s pohonem všech kol. V roce 2009 následovala praktická Škoda Superb Combi.

img-responsive

Škoda Superb 3000 OHV (1939) | foto: Škoda Auto

V roce 2015 definovala česká automobilka nová měřítka současnou generací modelu Superb. Za pouhé čtyři roky vzniklo půl milionu exemplářů třetí generace. 358 200 z těchto vozů bylo vyrobeno v závodě v Kvasinách. K němu časem přibyly čtyři další výrobní závody - Aurangabád (Indie), Nan-ťing (Čína), Usť-Kamenogorsk (Kazachstán) a Solomonovo (Ukrajina). Superb dnes patří v celoevropském měřítku k nejúspěšnějším vozům střední třídy a je významnou součástí setrvalého růstového kurzu značky Škoda.

Vytisknout

Diskuze: Škoda již vyrobila 500 000 nových Superbů, tradice modelu sahá až do roku 1934

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Porsche Cayenne Coupe

Porsche Cayenne Coupe: Stylové, výkonné a technologiemi nabité SUV

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud