Kim Čong-un se vysmívá světu! Rolls-Royce Phantom vyměnil za další Maybach

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 12. února 2019, 09:03 Aktualizováno 12.2.2019, 17:38 Google+

Severokorejský režim si díky svému vývoji jaderných zbraní a porušování lidských práv vysloužil již poměrně široký seznam různých sankcí, včetně embarga na dovoz luxusního zboží. Kim Čong-un se však i díky svému náročnému vkusu na automobily snaží neustále dokázat, že tyto sankce zřejmě nefungují.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kim Čong-un se pochlubil další novou limuzínou Mercedes-Maybach (YouTube/붉은별 TV)

Kim Čong-un se pochlubil další novou limuzínou Mercedes-Maybach (YouTube/붉은별 TV) | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Kim Čong-un a jeho předci, tedy nejvyšší představitelé severokorejského režimu, jsou nejen v motoristickém světě známí svou láskou k prémiovým a samozřejmě pancéřovaným limuzínám značky Mercedes-Benz, případně pak zvláštním modelům Maybach. 

V říjnu minulého roku se však Kim Čong-un na své schůzce s Mikem Pompeo, ministrem zahraničních věcí USA, pochlubil novým vozem ve své sbírce: limuzíno Rolls-Royce Phantom. Toto drobné zběhnutí k britským prémiovým vozům mu však evidentně nevydrželo dlouho, neboť jak upozornil web The Drive, před pár dny byl natočen opět ve voze s trojcípou hvězdou.

Video, které bylo publikováno na YouTube kanálu „붉은별 TV"  (pravděpodobně má sice přes 42 minut, pro nás je však zajímavých jen pár záběrů, zejména ke konci. V čase kolem 40. minuty totiž můžeme vidět novou limuzínu Mercedes-Maybach S600, ve které Kim Čong-un přijíždí k budově „Ústředního výboru dělnické strany" v Pchjongjangu."

Není žádný pochyb o tom, že vůz bude pancéřovaný a jeho posádka dobře chráněná. Ostatně jiný pancéřovaný Mercedes využil vládce KLDR již minulý rok při setkání s prezidentem Jižní Koreje  a následně i při setkání s hlavou USA. Tehdy se však jednalo o prodlouženou variantu limuzíny S600 Pullman Guard. Svět pak obletěly záběry, na kterých cestuje Kim v této limuzíně obklopen svou běžící ochrankou.

Proč Kim Čong-un zanevřel na Rolls-Royce není jasné, web The Drive však nabízí hned několik hodnověrných variant. Vzhledem k unikátnosti těchto vozidel by mohl být problém zajištění náhradních dílů, případně správného servisu. Další možností ale mohou být připomínky ochranky.

Právě lidé, kteří odpovídají za bezpečnost hlavy severokorejského režimu, by mohly mít problémy například s mírou pancéřování, omezenou manévrovatelností, spolehlivostí, dostupností dílů a hlavně s rozměry vozy, kdy by nemuselo být úplně snadné vůz přepravovat letecky či vlakem na zahraniční návštěvy.

zdroj: youtube.com

Zpátky ale k novému Mercedesu, kolem kterého stále panuje řada otázek. Jednou z nejčastějších je samozřejmě původ vozu, neboť na KLDR je uvaleno mnoho embarg, včetně zákazu na dovoz prémiového zboží - včetně automobilů. Web NK Pro oslovil přímo automobilku, jejíž tiskový mluvčí však jakékoliv obchody s vládou KLDR striktně odmítl.

Jisté navíc ani není, zda se jedné o původní úpravu Mercedes-Maybach S600 v pancéřovaném provedení Guard, nebo o vůz pancéřovaný později třetí stranou. Právě druhé možnosti přitom nahrávají drobné detaily z videa, na které upozornil web NK Pro. Příkladem může být například výraznější vystouplý lem nástupního otvoru, který by mohl chránit hlavu státu před proniknutím střely, která by byla vypálena na zadní rám dveří.

Ať už se ale nový Mercedes v garáži Kim Čong-una vzal odkudkoliv a za jeho úpravou stojí kdokoliv, je téměř jisté, že jsme ho na záběrech státní televize neviděli naposledy. Redaktoři webů NK Pro i The Drive totiž očekávají, že se Kim pochlubí svým vozem 27. února 2019 v Hanoji, kde má mít schůzku s Donaldem Trumpem. Během ní by se pak mělo probírat i uvolnění sankcí uvalených na KLDR, které podle tvrzení nedopadají na režim, ale pouze na běžné občany. A nový Mercedes-Maybach toho jistě bude důkazem.

Vytisknout

Diskuze: Kim Čong-un se vysmívá světu! Rolls-Royce Phantom vyměnil za další Maybach

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Tesla Model X na sněhu

VIDEO: Tesla Model X na sněhu? Téměř 2.5 tunové SUV umí pořádně pobavit

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud