8 tipů pro jízdu ve velkoměstě: Na co si dát největší pozor?

AutoRoad.cz, 16. června 2019, 12:15 Google+

Jistě budete souhlasit s tvrzením, že jízda ve velkých městech je někdy jako sport - psychicky i fyzicky náročná. Nehody na silnicích, ucpané objízdné trasy a nikdy nekončící rekonstrukce, všechny tyto nepříjemnosti občas vykolejí i zvyklé našince. Co ale dělat, pokud takové "výlety" absolvujeme spíše výjimečně? Můžeme si jízdu ve městě nějak usnadnit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
New York bojuje s dopravou dlouhodobě

New York bojuje s dopravou dlouhodobě | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

1. Vhodné auto

Ulehčit v městském provozu si můžeme hned při výběru vhodného automobilu. V tomto případě určitě není dobré malé vozy zbytečně podceňovat - I když zrovna růžová Toyota Aygo nevypadá jako auto pro pořádné chlapy, při hledání parkovacího místa jistě oceníte její kompaktní rozměry. Mezi další kandidáty malých městských vozů jistě patří i Kia Picanto, Škoda Citigo, Suzukia Celero, Renault Twingo, Citroen C1, Hyndai i10 a mnoho dalších. S těmito kompaktními vozy si ušetříte nejen starosti při parkování, ale i případné promáčkliny a škrábance, kterých alespoň nebude tolik. Obliba městských SUV sice zažívá svůj vrchol, vzhledem k neměnným rozměrům parkovacích míst však radíme zůstat staromódní a pořídit si malé auto.

2. Manuální vs. automatická převodovka

Tato část je velice důležitá. I když odpůrců automatických převodovek pomalu ubývá, stále se najdou tací, kteří si "manuál" nemohou vynachválit. A je to pochopitelné. Automobily s manuální převodovkou bývají "zábavné", hlavně ale levnější a o něco málo úspornější. Navíc pokud doslova "polykáte" kilometry, může se vám snadno stát že jedete i několik hodin v kuse bez toho, aniž byste museli změnit zařazený převodový stupeň. Jenže takové to "městské popojížděníčko", to je prostě jiná káva. A každý kdo strávil pár hodin v pomalu se pohybující koloně dobře ví, o čem je řeč. V této disciplíně jasně vyhrává automat, se kterým je velkoměsto mnohem, mnohem jednodušší...

3. Pozor na spotřebu

Při výběru automobilu (ať už nového nebo ojetého) se nenechte zmást sladkými slovy prodejce o příznivé spotřebě. Městský provoz bývá z hlediska spotřeby paliva velice náročný a někdy dokonce i vyšší, než při dálniční jízdě vysoko nad povolenou rychlostí. Proto zůstaňte nohama na zemi a raději se smiřte s vyššími čísly, než jsou ta udávaná, abyste automobil jen kvůli spotřebně nemuseli brzy zase prodávat. I když se spolu se změnou systému měření WLTP hodnoty přiblížily reálným číslům, nejrelevantnější informace vám prozradí specializované weby či aplikace, do kterých si majitelé aut dlouhodobě ukládají data o najetých kilometrech i pravidelném tankování. Jedním z takových projektů je i server spritmonitor.de, díky kterému můžete zjistit, kolik vaše budoucí auto opravdu "žere".

4. Nebojte se parkovacích asistentů

Zadní parkovací senzory se staly jakýmsi standardem ve výbavě prodávaných vozů. Navíc pokud jimi vaše auto není vybaveno, jejich dodatečná montáž není finančně náročná. Při výběru parkovacího systému nevsázejte na nízkou cenu, levné výrobky toho v tomto případě opravdu mnoho nevydrží, brzy se do nich dostane voda či vlhkost a místo pomoci vám budou spíše na obtíž. Téměř každý majitel vozu vybaveného předními i zadními parkovacími senzory vám pak řekne, že se díky těmto "maličkostem" dostane i do takových parkovacích míst, na které by si jinak netroufl. A je to pochopitelné - většina řidičů, kteří si nejsou jistí rozměry svého vozu a parkovacího místa raději pojedou hledat jinde, než aby zbytečně riskovali šrámy a promáčklé blatníky. 

img-responsive

ZIP | foto: carscoop.blogspot.com

Pokud máte k dispozici parkovací kameru, pak již není příliš co řešit a vy nemusíte odhadovat, kolik prostoru vám ještě zbývá na základě zrychlujícího se pípání parkovacího asistentu. I dívání do kamery však potřebuje trochu zvyku - nebojte se toho, trénujte a zkoušejte to. Stále však používejte zpětná zrcátka k boční kontrole, neboť odřené disky od chodníku nikdy nepotěší. Poslední variantou ve výbavě vaše vozu, může být zcela samostatný parkovací systém, který po vašem potvrzení parkovacího místa provede manévr automaticky. Mnoho majitelů těchto vozů tento systém nikdy nevyzkoušelo, neboť když dojde na lámání chleba nejsou si jisti, jak daný systém funguje, jak se spouští a ovládá. Opět nezbývá než doporučit prostudovat danou věc v příručce k vozidle a pokusit si natrénovat danou situaci na nějakém klidnějším místě.

5. Plynulost je základ

Nenechte se strhnout ostatními - jízdní styl, který střídá plný plyn a ostré brzdy je tím nejhorším, co můžete provozovat. Taková jízda automobilu vůbec neprospívá a navíc tím neušetříte vůbec žádný čas. Tyto pravidla městského provozu jsou statisticky dokázaná. Jakmile si vyberete nějaký jízdní pruh, zůstaňte v  něm po celou dobu. Střídání jízdních pruhů vám z časového hlediska vůbec nepomůže a navíc zbytečně zvyšujete šanci na kolizi. 

6. Kabinový filtr a klimatizace

Městský provoz znamená především smog a saze. Některé nečistoty jsou vidět a cítit, jiné nikoliv - oboje ale nepřispívá našemu zdraví. Častou výměnou kabinového filtru, nejlépe s aktivním uhlím, můžeme sebe i své cestující alespoň částečně ochránit před dýcháním výparů a nebezpečných částic. Každoroční desinfekce klimatizace a její případné doplnění nám také pomůže v tom, abychom se uvnitř automobilu cítili dobře a nemuseli tento čas strávit s otevřenými okýnky. 

7. Nenechte si auto ukrást

Toto riziko je ve městě samozřejmě mnohem vyšší, než kdekoliv jinde. Můžeme dodržovat alespoň základní rady, jako je parkování na frekventovaných a dobře osvětlených místech, avšak pokud budeme příležitostné zloděje provokovat odloženými věcmi uvnitř vozu, pak si nás smůla brzy najde. Nespoléhejte na to, že věci ponechané v autě nemají žádnou hodnotu - zloděj nikdy neví, co přesně je uvnitř a i kdyby se vám nakonec nic neztratilo, rozbité okno vám již nikdo neopraví. Zdravý rozum tedy velí nenechávat nic cenného viditelně uvnitř automobilu. Před odcizením celého auta vás pak mohou ochránit přídavné autoalarmy, zámky převodovky a další. Pamatujte, každé zabezpečení je lepší než žádné! A pokud potenciální zloděj vidí, že je vaše auto zabezpečeno, půjde si raději vyhlédnout jiné.

8. Postupujte opatrně, nebojte se svěřit navigacím

Pokud jste ve městě poprvé, nikdy nebudete znát ty správné trasy tak dobře, jako místní. Nebojte se ztratit pár vteřin jízdou v pomalejším pravém pruhu, který vám usnadní čtení dopravních značek a okamžitý sjezd, pokud by to bylo potřeba. Svěřte se do rukou navigačním zařízením, avšak dbejte na aktuální mapové podklady, které jsou v dnešní době tím nejdůležitějším. Výhodou pak mohou být navigace s on-line dopravními informacemi, které vám v případě zácpy pomohou s tou nejlepší objízdnou trasou. Opět se nebojte používat tyto zařízení i na trasách, které důvěrné znáte. Budete si alespoň jistí, že danou navigaci umíte používat a až to bude jednou opravdu potřeba, nebudete muse tápat jak danou věc nastavit.

Vytisknout

Diskuze: 8 tipů pro jízdu ve velkoměstě: Na co si dát největší pozor?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

NFT Aska

Další firma chce vyrábět létající auto, její model ale opravdu vypadá použitelně

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud