Auto jako úkryt před střelbou? Skutečnost, kterou vám ve filmu neukážou

-jka / AutoRoad.cz, 16. prosince 2018, 16:58 Aktualizováno 16.12.2018, 21:29 Google+

Velmi zajímavé informace nám skrze youtube předává Paul Harrell, nadšenec do zbraní a munice. Nejen že se snaží v tomto odvětví jeho diváky školit, kromě výcviku se věnuje i nejrůznějším praktickým testům, během kterých zjišťuje fakta a tím pádem i vyvrací některé filmové děje a hollywoodské efekty.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
střelba

střelba | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Tentokrát si vzal Paul Harrell na paškál automobil, respektive otázku, zda lze automobil použít jako ochranu před střelbou. Díky tomu, že je Paul majitel snad všech typů zbraní a munice různých vlastností, máme tedy jedinečnou možnost vidět tento pokus opravdu detailně - Paul ve svém pokusu začíná u běžných pistolí, pokračuje brokovnicemi a končí automatickou puškou. Střídá navíc různé části auta, aby nám názorně ukázal, zda lze automobil doopravdy použít jako kryt.

Na začátku videa nás Paul seznámí s prvním z testovacích vozidel, kterým je Toyota Corolla z roku 2000. Paul nás také informuje o tom, že se již v jednom z minulých videí pokoušel prostřelit dveře automobilu s automatickými puškami, u kterých sledoval rozdíl, mezi použitím ráže 7,62 mm (viz. samopal vzor 58 používaný dříve u České armády, či automatická puška Kalašnikov AK-47 používaná dodnes v zemích "Třetího světa"), a ráže 5,56 mm (standardní ráže NATO). 

V tomto případě byl však výsledek jasný - obě ráže dokázaly bez problémů prostřelit obě dveře skrz a ještě měly stále dostatek energie na to, aby dokázaly působit smrtelná zranění. V tomto videu se chtěl tedy Paul soustředit na jiné, běžně dostupné zbraně a také test provést na několika částech automobilu. 

Personal protection: Using a car as cover. (11:53) | zdroj: youtube.com

Paulovo pokus začíná v zadní části, kde se chystá otestovat kufr řečeno "skrz naskrz". Paul zkouší sérii výstřelů z levé strany a my máme možnost sledovat průstřely na straně pravé. Střelba z první zbraně, kterou je Colt 1911 ukazuje, že hodně záleží na konkrétním místě - ze 4 vystřelených střel 2 prošly skrze obě strany a 2 zůstaly uvnitř kufru. Některé zahnuté části karoserie jsou jednoduše pevnější a odolnější, než jiné části. Střelba z Beretty 92 FS měla 100% úspěšnost z pohledu průchodu a tak se Paul ptá, zda existuje typ zbraně, před kterým je vás automobil schopen ochránit. Poslední pistolí je Ruger Mark III, a jak to vypadá, právě před touto zbraní vás automobil ochrání. Tedy, nebudete-li sedět uvnitř, ale pokud budete schováni za automobilem. Dvě střely sice prošly skrz, měly však tak málo energie, že již nebyly schopny projít ani lahví minerálky.

V další části zkouší Paul odolnost automobilu vůči brokovnici Remington 870. Při střelbě z přibližně 13,5 metru sice odlétá lak automobilu a karoserie je pomačkaná, žádný z broků se však nedostal dovnitř automobilu. I když jsou tyto broky smrtící pro ptáky, jak zmiňuje Paul, v tomto případě poškodily jen pneumatiku. S posledně použitými kulovými náboji Winchester Super X 12 byl však účinek extrémní - střely se dostaly skrze oboje dveře a podle velikosti "děr" měly očividně stále dostatek energie na to, aby působily smrtelná zranění. 

Nejzajímavější částí je však poslední pokus, na kterém Paul demonstruje známou informaci, tedy že nejúčinnější ochrannou by měl být motorový prostor automobilu. Jako zbraň si proto vybral známou útočnou pušku M16 s náboji ráže 5,56 NATO. Střelba z cca 25 metrů prokázala, že tato informace není mýtus. Z 25 vystřelených nábojů ani jeden neprošel skrz motorový prostor. 

Jaký je tedy výsledek? Paul hned na začátku videa říká, že by automobil jako kryt rozhodně nedoporučil. Pokud však nemáte na výběr, je dobré skrýt se za motorovým prostorem. Odolnější místo vůči střelbě nenajdete. 

Vytisknout

Diskuze: Auto jako úkryt před střelbou? Skutečnost, kterou vám ve filmu neukážou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Vánoční dárky

Tipy na vánoční dárek pro milovníky aut? S tímhle rozhodně zabodujete

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud