Elektromobily s nejlepším reálným dojezdem? Známe pět prověřených premiantů

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 7. listopadu 2018, 16:42 Google+

Pokud zvažujete koupi nového automobilu a rozhodli jste se pro elektrický pohon, pravděpodobně pro vás bude jedním z nejdůležitějších parametrů jeho dojezd na jedno nabití. Automobilky sice často udávají líbivé údaje, ovšem ty se nemusí vždy shodovat se skutečností. Ve Velké Británii se proto rozhodli porovnat 13 různých elektromobilů a najít mezi nimi jednoznačného vítěze. A my vám už nyní můžeme prozradit, že králem mezi výrobci je automobilka Hyundai.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kompaktní elektrické SUV Hyundai Kona

Kompaktní elektrické SUV Hyundai Kona | foto: Hyundai

Sdílejte článek

Elektromobily jsou poslední dobou hlavním tématem všech automobilek a zájemci o ně už mohou vybírat z celkem pestré nabídky. Britský motoristický web „What Car?" se proto rozhodl porovnat 13 elektromobilů různých značek, modelů a s různou kapacitou baterií, mezi kterými hledal nejvytrvalejšího šampiona.

Na začátku každého testu byl každý elektromobil jízdou vybit a následně pomocí speciální nabíječky, která přesně ukázala kapacitu baterie, nabit na 100 procent. Protože výkon baterie ovlivňuje její teplota, byly všechny elektromobily zaparkovány na noc do garáže vybavené klimatizací, která udržovala teplotu na 18 °C. Všechny vozy tak měly rovné podmínky.

Před jízdou byly u všech elektromobilů dohuštěny pneumatiky na výrobcem předepsaný tlak a pokud to bylo možné, byla v interiéru předem navolena teplota 21 °C. Během testovací jízdy pak ve voze seděl řidič a spolujezdec, klimatizace byla nastavena na 21 °C a světla vozu byla po celou dobu rozsvícena.

Jízdy probíhaly vždy za podobných podmínek při teplotách v rozmezí 10 - 15 °C a to na uzavřeném testovacím okruhu o délce 31.2 kilometru, který simuloval jízdu po městě. Pro udržování stejného jízdního tempa byl vůz vybaven systémem Racelogic Speed & Route Profiler, který umožňuje opakované projetí trati jen s malými odchylkami. Pokud to bylo možné, byl u všech elektromobilů nastaven jízdní režim Normal.

S elektromobily, jejichž baterie přijaly během nabíjení více než 60 kWh, byl testovací okruh zajet dvakrát. Pokud baterie přijali více jak 100 kWh, byl s nimi okruh zajet třikrát. Po testování byly vozy opět připojeny ke speciální nabíječce, která ukázala potřebné množství elektrické energie k úplnému dobytí. Z těchto údajů pak byly vypočteny čísla „Skutečného dojezdu."

A kdo se tedy stal vítězem? Podle měření What Car? skončila na prvním místě Hyundai Kona Electric s bateriemi o kapacitě 64 kWh, jejíž reálný dojezd by se měl pohybovat okolo 259 mil, tedy cca 416.8 kilometru. Elektrická Kona je tak dle britských expertů prvním cenově rozumným automobilem, který nabídne většině britských řidičů možnost cestování elektromobilem bez větších ústupků z jejich životního stylu.

img-responsive

Jaguar I-Pace | foto: Jaguar

Na druhém děleném místě, s reálným dojezdem 253 mil - tedy cca 407 kilometrů, se umístil Jaguar I-Pace a Kia eNiro 64 kWh. U Jaguáru se pak sluší zmínit, že díky novým 150 kWh nabíječkám, které se začínají objevovat v britských ulicích, lze vůz nabít na 80 % během 46 minut. S běžnou 50 kWh nabíječkou trvá nabití na 80 % okolo 85 minut.

Čtvrté místo obsadila Tesla Model S 75D, která by měla urazit okolo 204 mil, tedy cca 328.8 kilometru. Tesla Model S se přitom v roce 2014 stala elektromobilem, který začal měnit pohled veřejnosti na elektrické automobily. Kromě futuristického vzhledu nabídla i moderní technologie, slušný dojezd a překvapivý výkon.

img-responsive

Kia e-Niro | foto: Kia Motors

Na pátém místě se opět setkáváme s Hyundai Kona, tentokrát ale s bateriemi o kapacitě 39 kWh. Slabší Kona by dle měření měla zvládnout na nabití okolo 158 mil, tedy cca 254.2 kilometru. Kompletní tabulku a pořadí všech testovaných elektromobilů si můžete prohlédnout na tomto odkazu.

Vytisknout

Diskuze: Elektromobily s nejlepším reálným dojezdem? Známe pět prověřených premiantů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Mitsubishi Space Star se začne v ČR prodávat od října 2018, cena startuje od 239 850 Kč

Mitsubishi zahajuje prodej modelu Space Star, cena startuje pod hranicí 240 000…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud