Nejnovější test zimních pneumatik 2018: Co obout na Octavii, Golf či Superb?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 27. září 2018, 16:20 Google+

Německá organizace ADAC letos připravila testy zimních pneumatik hned ve dvou rozměrech. Tím prvním je 175/65 R14 a obouvají ho menší vozy jako Ford Fiesta, Mazda 2, Škoda Citigo nebo nestárnoucí Peugeot 206. Větší rozměr 205/55 R16 najdete na BMW 1 a 2, Mazdě 3 a 5, Hyundai i30, Fordu Focus, Mini, Škodě Octavia a Superb, Volkswagenu Passat, Golf atd.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Test zimních pneumatik pro rok 2018 (Nokian WR D4)

Test zimních pneumatik pro rok 2018 (Nokian WR D4) | foto: Onio

Sdílejte článek

Komplexní metodika s důrazem na mokrou vozovku

Zima ve střední Evropě znamená nejčastěji vodu. Mokrý asfalt, bahno nebo sněhová břečka většinu z nás bude čekat mnohem častěji než sníh a led. I proto celých 30 % výsledné známky bylo ovlivněno chováním na vodě. Dílčí disciplíny zahrnovaly brzdění, odolnost proti aquaplaningu nebo boční vedení. 20% vliv mělo chování na sněhu, konkrétně rozjezd, brzdění a trakce. Sucho tvořilo 15 % a led 10 %. Stejnou 10% váhu měl i valivý odpor nebo kilometrový nájezd a posledních 5 % celkové známky záleželo na hluku.

175/65 R14: Vítězství prémiových značek, průšvih Nankangu

Mezi čtrnáctipalcovými plášti zvítězily dezény Continental WinterContact TS 860 a Dunlop Winter Response 2. Jde o „obvyklé premianty“ s dlouhodobě výbornými výsledky. „Stejné hodnocení a známku Dobře si obě gumy odnesly právem. Jejich prémiová cena má tak rozhodně opodstatnění, když za ní stojí desítky let vývoje,“ komentuje výsledek ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Už na třetím místě je však cenově dostupný Firestone Winterhawk 3, který byl nejlepší na suchu. Spolu s ním získaly známku Uspokojivě ještě pneumatiky Nokian WR D4, Goodyear UltraGrip 9, Debica Frigo 2, Esa+Tecar Super Grip 9, Sava Eskimo S3+, Vredestein Snowtrac 5 a Pirelli Cinturato Winter. Hodnocení Dostatečně získal Semperit Master-Grip 2, který měl rezervy v chování na suchu. Přesto se našla ještě jedna horší pneumatika.

U posledního pláště Nankang Snow SV-3 inspektoři dokonce pochybovali, zda se jedná o zimní plášť, když ovladatelnost na mokrém povrchu byla tristní. Čínská pneumatika zároveň propadla při chování na sněhu a právem skončila na posledním místě.

Pokud nechcete připlácet za prémiové značky a je pro vás důležitý poměr ceny a kvality, sáhněte po Firestonu Winterhawk 3 za 920 Kč nebo po dezénu Debica Frigo 2, kterou koupíte za 880 korun, tedy až o 500 korun levněji než prémiovou konkurenci.

205/55 R16: Další vítězství pro Continental, příjemně překvapil Kleber

„Continental WinterContact TS 860 je nejlepší zimní pneumatika současnosti napříč rozměry. Jde už o její 11. vítězství za poslední dva roky a proto ji s klidem doporučujeme i letos,“ komentuje výkony dezénu za obchod Pneumatiky.cz Schwangmaier.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pneumatiky.cz

Na druhém místě skončil Goodyear UltraGrip 9 a bronz obsadil Dunlop Winter Sport 5. “Obě pneumatiky podávaly výborné a především vyrovnané výkony, kdy nemají výraznější slabinu. Právě to by mělo být důležité pro české řidiče v nevyzpytatelných podmínkách české zimy,” vysvětluje Schwangmaier z Pneumatiky.cz.

Na 4. místě potěšila loňská novinka Kleber Krisalp HP3, když nabídne dobré jízdní vlastnosti a vysoký kilometrový nájezd, to vše o čtvrtinu levněji proti konkurenci. Dostatečně byl ohodnocen Semperit Speed-Grip 3, když propadl na suchu a nejhůř z celého testu dopadla pneumatika Laufenn I FIT, která absolutně propadla v brzdění a ovládání na mokrém povrchu.

3 tipy na míru českým řidičům

Bez ohledu na poměr, mají čeští řidiči několik oblíbenců. Trochu zamrzí, že se ani v jednom testů neobjevil český bestseller Barum Polaris 3 (úspěšný v testu magazínu Autobild), nebo letošní novinka Polaris 5. V testu Autobild překvapil krátkou brzdnou dráhou a typicky dobrou cenovkou. Mezi tuzemskými řidiči je populární i Nokian WR D4 – finský rukopis je znát a plášť se chová předpisově na sněhu i ledu. V porovnání s konkurencí má však o něco nižší kilometrový průběh.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: ADAC

„Letošním černým koněm ale rozhodně bude Uniroyal MS Plus 77, který se profiluje jako perfektní pneumatika na mokrý povrch. Jedná o plášť s technologiemi prémiového Continentalu, který nabízí TOP poměr ceny a kvality. Uniroyal je navíc značka se skvělou historií, prověřená mnoha testy,“ zakončuje za Pneumatiky.cz Schwangmaier.

Vytisknout

Diskuze: Nejnovější test zimních pneumatik 2018: Co obout na Octavii, Golf či Superb?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Novinky v povinné výbavě: Co v autě mít musíte a co by se vám jednou mohlo…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud