Co se stane, když zachráníte dítě z rozpáleného auta sami? Pokuta je to nejmenší!

AutoRoad.cz, 29. června 2018, 09:20 Google+

S příchodem léta se opět vyskytují případy, kdy lidé nechávají své děti nebo domácí mazlíčky zavřené na přímém slunci v autě. Pro české policisty a hasiče nejsou takové případy výjimkou a v některých případech už bohužel nedokáží pomoci ani přivolaní záchranáři. Mohou ale lidé v případě, kdy se stanou svědky podobného incidentu, zasáhnout?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: BMW Česká republika

Sdílejte článek

Před měsícem se českými médii prohnala zpráva o hrdinském zásahu policisty, který zachránil tříletou holčičku, kterou rodiče nechali v rozpáleném autě před brněnským obchodním domem.

Strážníky na místo zavolal všímavý kolemjdoucí a kdyby nezasáhl, mohlo dojít k nejhoršímu. To ostatně demonstruje i tragický případ, který se odehrál před dvěma týdny na Slovensku, kde zemřelo dvouapůlleté dítě, které jeho matka nechala za horkého počasí ve vozidle.

Na sociálních sítích se jako každý rok i letos tyto případy hojně propírají a lidé doporučují, aby případní kolemjdoucí zasáhli sami a okno s dítětem či například psem uvnitř ihned rozbili. V takovém případě se ale dotyčný může dopustit trestného činu.

"Každá osoba má v rámci krajní nouze možnost učinit taková opatření, aby nebylo ohroženo zdraví nebo majetek. Teoreticky pokud ta osoba uvidí, že se ve vozidle nachází dítě, babička nebo kdokoliv jiný, v rámci krajní nouze by mohla rozbít okno a poskytnout pomoc," uvedl pro EuroZprávy.cz mluvčí Městské policie Praha Jan Čihák.

Podle něj to ale není nejšťastnější řešení. "Doporučuji ale spíše vyrozumět složky Integrovaného záchranného systému, protože na místo v tu chvíli vyráží sanitka, hasiči i policie a každá z těch složek má nějakou roli," dodal.

"Sanitka může poskytnout první pomoc v případě, kdyby tam ta osoba byla zavřená delší dobu a pobytem v uzavřeném prostoru by byla indisponována, policie bude celou věc šetřit, protože může nést celou řadu rysů protiprávního jednání, a hasiči jsou ti, kteří vykonají ten samotný vstup do vozidla," vysvětlil pro EuroZprávy.cz Čihák.

Podle policejního mluvčího je ale třeba ve všech případech posuzovat, jestli jde opravdu o nutný zásah. Jako příklad uvedl situaci, kdy za chladného počasí v autě spí pes. Takové jednání není z pohledu majitele nutně protiprávní.

Rozbíjíte okno svépomoci? Hrozí vám postihy

Pokud se namísto přivolání záchranných složek rozhodnete zasáhnout a okno rozbít sami, mohou vám hrozit postihy. "V takovém případě jste teoreticky způsobil škodu na cizím majetku, sice v dobré vůli a dobré víře, nicméně neoprávněně," upozornil EuroZprávy.cz Čihák.

Dotyčná osoba, která zasáhla svépomoci, sice mohla využít institutu krajní nouze, je ale na posouzení státní policie, jak se bude čin kvalifikovat. "Dneska jsou okna poměrně drahá, rozbitím teoreticky způsobíte škodu i vyšší než 5000 korun, a poté už jde o trestný čin," dodal.

"Přivoláním složek Integrovaného záchranného systému je na místě veškerá pomoc, na druhou stranu pokud by ta osoba měla pocit, že je ohroženo zdraví nebo život dítěte, tak může a měl by v krajním případě jednat," doplnil pro EuroZprávy.cz Čihák.

Podle něj je každá taková situace velmi specifická a nelze na ni uplatnit nějaké obecné poučky. "Například pokud bude mít auto na oknech bezpečnostní folie, okno nerozbijete. To musí udělat hasiči a musí okno vyříznout. Vy můžete mít dobrý úmysl, ale někdy se ani ten nepovede," dodal.

Pokud se ale svědek takové události rozhodně i přesto okno rozbít, nezbavuje ho to povinnosti policii přivolat. "Ta osoba má vždy povinnost na místo přivolat Policii České republiky, vždy. Když někomu rozbiji okno, i v dobré víře, je potřeba to neprodleně nahlásit," upozorňuje pro EuroZprávy.cz Čihák. 

Kromě oplétaček se zákonem ale hrozí osobám, které zasahují na vlastní pěst, i finanční postih. Rozbité okno totiž bude muset takový člověk zřejmě zaplatit ze svého, pokud policie či soud uzná, že o výše zmíněnou krajní nouzi nešlo. 

V opačném případě je ale osoba od finanční náhrady osvobozena, což přímo stanový i zákon o krajní nouzi. Ten říká, že "kdo odvrací od sebe nebo od jiného přímo hrozící nebezpečí újmy, není povinen k náhradě újmy tím způsobené, nebylo-li za daných okolností možné odvrátit nebezpečí jinak."

Jak v tomto případě rozeznat krajní nouzi ale specificky stanovit nelze. Je proto vždy na zvážení svědků takového incidentu, jestli je potřeba neprodleně zasáhnout, nebo přivolat policisty a záchranáře, kteří se do auta dostanou. Ti ale většinou bývají v těchto případech na místě do několika minut.

Vytisknout

Diskuze: Co se stane, když zachráníte dítě z rozpáleného auta sami? Pokuta je to nejmenší!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Toyota Century

Vrchol luxusu v japonském podání? Toyota Century nabízí komfort hodný císaře

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud