Nadupané čínské supersporty? Tato sedmička chce změnit pohled na čínský autoprůmysl

AutoRoad.cz, 25. června 2018, 12:50 Google+

Čínské automobilky nikdy nebyly známé pro povedený design, jízdní výkony nebo obecně pozitivní emoce. Vzhledem k preferencím čínských klientů se jich většina nepokoušela ani o sportovnější vozy. V posledních letech se však vyrojilo hned několik společností plánujících dostat Čínu mezi elitní skupinku zemí vyrábějících nejrychlejší vozy světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
NIO EP9

NIO EP9 | foto: Michal Dokoupil

Sdílejte článek

img-responsive

NIO EP9 s autonomním řízením | foto: Michal Dokoupil

NextEV NIO EP9 – zřejmě nejznámější z šestice čísnkých supersportů, NIO EP9, už stihl překonat elektrické rekordy několika okruhů, včetně slavného Nürburgring Nordschleife, který zajel v čase 6:45.90. Vůz je poháněn elektromotorem v každém kole, každý s výkonem 250 kW (340 k), udávaný dojezd je 427 kilometrů. Prvních šest vyrobených kusů si koupili investoři startupu, NextEV ale chystá omezenou sérii 50 kusů, s cenou začínající na 32.7 milionu dolarů.

img-responsive

Qiantu K50 | foto: Michal Dokoupil

Qiantu K50 – První čínský elektrický supersport dostupný široké veřejnosti, s plánovaným startem prodeje v červenci 2018 je zároveň nejpomalejší z chystané šestice. V centru Pekingu již vyrostl první showroom nově založené společnosti i s prvním vozidlem připraveným pro případné zájemce. Qiantu K50 disponuje dvěma elektrickými motory, jeden pro každou nápravu, s kombinovaným výkonem 280 kW (381 k). Dojezd vozu by měl být 365 kilometrů, zrychlení z nuly na sto za 4.6 sekundy a cena kolem 3.4 milionu korun.

img-responsive

ArcFox-7 | foto: Michal Dokoupil

Beijing Auto ArcFox-7 – nově založená značka státního kolosu Beijing Auto se na trh uvede vlastním pojetím elektrického supersportu už toto léto. Tři elektrické motory s kombinovaným výkonem 450 kW (621 k) dostanou vůz z nuly na sto za 3.5 sekundy a na maximální rychlost 260 km/h. Dojezd by měl být mezi 400 a 500 kilometry. Cena zatím nebyla oznámena, ArcFox však uvedl, že nemá jít o limitovanou edici ale auto pro běžnou produkci.

img-responsive

Techrules Ren | foto: wheelsage.org

TechRules Ren – nejodvážnější z chystaných čínských supersportů je hybrid s šesti elektrickými motory a turbínou, poprvé představený v Ženevě v roce 2016. Kombinovaný výkon je 960 kW (1 305 k), což by mělo vozu poskytnout zrychlení z nuly na sto za 2.5 sekundy a maximální rychlost 320 km/h. Dojezd je 200 km v čistě elektrickém režimu, může se však zvýšit až na 800 km při naplnění 80 litrové nádrže na palivo pro turbínu. Ta údajně dokáže spalovat více druhů kapalných paliv, nejlepších výsledků však TechRules dosáhlo s naftou. Karbonová karosérie vozu byla navržena Giugiarem a vozidlo bude vyráběno v Itálii ve firmě L.M. Gianatti, která se také podílela na vývoji podvozku. V třímístném voze má každý cestující k dispozici vlastní kupoli, se spolujezdci po stranách za uprostřed posazeným řidičem. Kromě cestovní verze se chystá i okruhová, obě by měly být dostupné už v roce 2018 za zatím neznámou cenu.

img-responsive

Windbooster Titan | foto: youtube.com

Windbooster Titan – Další z elektrických startupů, vlastněný velkým výrobcem náhradních dílů. Titan je prvním vozem firmy a slibuje 405 kW (550 k), zrychlení z nuly na sto za 3.9 sekundy a dojezd 260 kilometrů. Elektrické motory jsou dva, každý umístěný nad jednou nápravou a vodou chlazená baterie před zadní nápravou. Název vozu odkazuje na využití titanu v trubkovém rámu.

img-responsive

Saleen S1 | foto: youtube.com

Saleen S1 – vůz se spalovacím motorem nese na přídi logo původně americké tuningové firmy Saleen, jenž se proslavila zejména úpravami Mustangů a také svým vlastním supersportem S7. V posledních letech byla firma ve finanční nouzi, než ji koncem loňského roku koupila čínská společnost Jiangsu Secco, zabývající se výrobou náhradních dílů. S1 je prvním vozem znovuzrozené značky, bude se vyrábět v nové továrně na severu Číny a v budoucnu se počítá i s elektrickou verzí. S1 však není zcela novým vozem, práva na jeho výrobu odkoupil Saleen od zkrachovalé Artegy, která jej vyráběla pod jménem Artega GT. Saleen na voze provedl plno změn, hlavně v designu. Vůz je poháněn 2.3 litrovým čtyřválcem s výkonem 335 kW (455 k), což stačí pro maximální rychlost 290 km/h a zrychlení z nuly na sto za 3.5 sekundy.

img-responsive

Icona Vulcano | foto: Michal Dokoupil

Icona Vulcano Titanium - nejtajemnější ze sedmičky je Icona Vulcano, vůz vyrobený údajně italskou firmou, sídlící ale v Šanghaji. Podle tvůrců jde o první vůz světa vyrobený z kombinace titanu a karbonu, což umožnuje pevnost při zachování nízké váhy. Pohon zajištuje 6.2 litrový osmiválec z Chevroletu Corvette ZR-1, umožnující maximálku 354 km/h a zrychlení z nuly na sto za 2.8 sekundy. Vůz byl poprvé představen už v roce 2013 a od té doby se několikrát změnily plány automobilky. V současné době je tedy Icona Vulcano omezena na jediný kus, který se Icona snaží prodat za 9.57 milionu dolarů, neboli 211 milionu korun.

img-responsive

GAC Trumpchi EnLight | foto: Michal Dokoupil

Kromě této sedmičky společností už svůj elektrický koncept prezentovalo i Guangzhou Auto, které však zatím nepotvrdilo, zda-li plánuje alespoň omezenou sérii pod svou novou elektrickou značkou EnLight. Evropanům známá automobilka Qoros zase navázala spolupráci se švédským Koenigseggem, se kterým pracuje na elektrickém supersportovním voze zvaném zatím K-EV. Koncept před pár lety oznámil i známý výrobce elektroniky LeEco pod svoji značkou LeSee, vzhledem k rozsáhlým problémům majitele firmy a jeho firem, včetně Faraday Future, se však už asi nedá počítat s představením.

Vytisknout

Diskuze: Nadupané čínské supersporty? Tato sedmička chce změnit pohled na čínský autoprůmysl

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda 935 Dynamic

Škoda 935 Dynamic: Když Škoda nenápadně opisovala od Tatry

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud