Připravte svůj vůz na dlouhou cestu. Poradíme vám jak na to

AutoRoad.cz, 14. června 2016, 15:56 Google+

Pokud se svým vozem cestujete jenom pár kilometrů do práce, je jasné, že případné řešení problémů odkládáte do budoucna, jelikož případná komplikace s autem se dá jednoduše vyřešit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Jinak tomu může být ve chvíli, kdy se chystáte na delší cestu. Třeba levná dovolená Chorvatsko je příkladem, kdy s vozem cestujeme na delší vzdálenosti nejčastěji. Jak ho připravit, aby danou vzdálenost bez potíží zvládl? Podívejte se s námi.

Pneumatiky jsou základ

Ty jsou na našem voze to nejdůležitější. Proto je dobré věnovat jim náležitou pozornost. Základem by měl být správný model. V případě letní dovolené logicky volíme letní pneu. Dále je třeba myslet na dostatečnou hloubku dezénu, stejně jako na to, zda pneumatiky nejsou příliš staré a zpuchřelé. Pokud zjistíte problém, je dobré investovat do nových. Dobrý poměr ceny, výkonu a vlastností dnes nabízejí kvalitní pneumatiky Michelin. Tato prověřená značka přichází hned s několika přednostmi, které se hodí nejenom na dlouhých cestách. Jedná se o:

  • Dokonalé držení jízdní stopy
  • Nízká hlučnost při rychlejší jízdě
  • Skvělž odvod vody při jízdě v dešti

Aby pneu sloužily tak, jak sloužit mají, doporučujeme ještě zkontrolovat geometrii vašeho vozu, stejně jako jejich správné nahuštění. Jedině tak bude vše v pořádku.

Nenechte se unavit vysokými teplotami

Pokud jedete i několik hodin v kuse, může se to negativně podepsat na naší bdělosti. I proto jsou doporučovány pravidelné pauzy i doplňování tekutin. Co má na naši únavu také velký vliv, to jsou vysoké teploty. Proto udělejte vše proto, abyste tento problém řešit nemuseli. U vozů s klimatizací doporučujeme před odjezdem nejenom zkontrolovat její funkčnost, ale také ji doplnit a vydezinfikovat. Jedině tak máte jistotu, že i v největších vedrech bude ve vašem voze příjemná teplota, která bude vám i spolujezdcům vyhovovat.

Ani majitelé vozů bez klimatizací nemusí zoufat. Je jasné, že kdo někdy zkusil delší jízdu s otevřeným okénkem, vadil mu nejenom hluk, ale i foukání vzduchu do interiéru. Tento problém se dá vyřešit jednoduchým, praktickým a levným doplňkem. Obstarejte si okenní deflektory, které zvládnete namontovat na svá okna sami. Poté už otevření okénka ani ve vysoké rychlosti není žádným problémem.

Kontrola vozu po technické stránce je nutnost

Jelikož máte v plánu najet se svým vozem až několik tisíc kilometrů, je třeba, aby byl v dokonalém technickém stavu. Některé úkony samozřejmě zvládnete svépomocí. Sem patří třeba kontrola funkčnosti jednotlivých systémů, svícení žárovek, stejně jako půjde o kontrolu provozních kapalin. Na ty hlavní, které se zaměřte, řadíme:

  • Brzdovou kapalinu
  • Chladicí kapalinu
  • Motorový olej

Další odbornější úkony už je dobré nechat na profesionálním servisu. Obvykle se v létě setkáme s mnoha slevovými akcemi, kdy si lze vůz nechat prohlédnout za pár korun. Dle výčtu nalezených závad přemýšlíme nad možností odstranění. Drobnosti nijak výrazně nevadí. Otázkou je, co s většími závadami. Zde doporučujeme opravu. Ta už nemusí být tak nákladná, jelikož díly lze kromě autorizovaných prodejen koupit i z druhé ruky. My třeba nabízíme repas servořízení, které lze pořídit v podstatě za pár tisíc. V porovnání s originálním dílem výrazná úspora. A takto můžeme postupovat v podstatě u jakékoliv součástky, která už je na pokraji své životnosti.

Bez povinné výbavy nevyjíždějte

To poslední, co je třeba zkontrolovat, to je samozřejmě povinná výbava. U nás za případný problém hrozí poměrně malé sankce, ale v zahraničí už to může být výraznější pokuta. Proto se zaměřte nejenom na to, abyste ve svém voze měli vše aktuální a správné. Zaměřte se také na to, zda okolní státy nepožadují i něco navíc. Pokud ano, není v podstatě jiná možnost, než samotné dokoupení těchto věcí.

Vytisknout

Diskuze: Připravte svůj vůz na dlouhou cestu. Poradíme vám jak na to

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Subaru BRZ Series.Yellow

Subaru BRZ Series Yellow. Skutečně nabídne víc než jen barvu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud