Desetistupňový automat by mohl přijít od Hyundaie

Hyundai

Hyundai | foto: Archiv AutoRoad.cz

Hyundai by mohl završit současnou stupňománii a představit převodovku disponující rovnými deseti stupni. To je dvojnásobek toho, co bylo obvyklé ještě před pár lety.

Šílení po dalších a dalších kvaltech nepřestává. Osmistupňové převodovky jsou již některým málo, proto Hyundai připravuje převodovku s rovnými deseti stupni.

Hyundai omladil model Genesis mimo jiné vylepšeným motorem 3,8 l a také novou převodovku s osmi stupni. Oběma úpravami se podařilo snížit spotřebu a emise CO2, což je nyní automobilkami velmi sledované téma pro velké regulace z hlediska EU.

Desetistupňová převodovka, která má srazit spotřebu o dalších pár litrů, bude představena za dva až tři roky. Měla by vycházet z osmistupňového agregátu.

Současný růst převodů je bezprecedentní. Ještě v 70. letech byly hojně používány čtyřstupňové převodovky, poté se přecházelo na pětistupňové. Čtyřstupňové skříně jsme však v automatických převodovkách vídali ještě docela nedávno. Minulá dekáda se nesla v postupném přechodu k šestistupňovým převodovkám jak v automatech, tak i v manuálech, špičku tvořil 7G-Tronic od Mercedesu se sedmi stupni. Právě ten odstartoval šílenství, při kterém přidávají výrobci jeden převod za druhým. Mnohastupňové převodovky tak nyní prakticky nahrazují bezestupňové převodovky typu CVT, které mají stále jistá technická omezení, která brání jejich masivnějšímu rozšíření právě na úkor složitých mnohastupňových skříní.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu