"Nová GM" vystoupila z bankrotu

AutoRoad.cz / mediafax, 10. července 2009, 15:36 Google+

Americká automobilka General Motors (GM) podepsala v pátek dohodu o prodeji svých nejlepších aktiv nově vzniklé společnosti, ve které majoritu drží americké ministerstvo financí. Podle agentury Reuters tak byla většina GM vyvedena z konkurzního řízení.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
GM

GM | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Agenturu Reuters o podpisu smlouvy informoval dobře informovaný zdroj, podle něhož vláda podepsala dohodu s GM již v 6:30 ráno newyorského času.

General Motors prodejem aktiv převádí do "Nové GM" své klíčové provozy včetně hlavních značek firmy, jako jsou Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC.

Newyorský insolvenční soudce Robert Gerber schválil prodej aktiv automobilky s tím, že navrhovaný prodej byl jedinou možnou cestou, kterou se problémová detroitská automobilka může vydat. Soudce Gerber tak do značné části následoval rozhodnutí soudu v Manhattanu, který schválil podobný prodej aktiv v případě menšího konkurenta GM, automobilky Chrysler.

„Nikdo nemůže zcela vážně oddiskutovat fakt, že jedinou alternativou okamžitého prodeje je likvidace společnosti, což by mělo katastrofální následky pro věřitele General Motors, její zaměstnavatele, dodavatele, kteří závisí na GM celou svou existencí a také pro regiony, v nichž GM podniká,“ uvedl soudce Gerber ve svém 87stránkovém rozsudku. „V případě likvidace by věřitelé, kteří mají šanci získat alespoň část svých pohledávek, nedostali nic,“ dodal soudce Gerber.

Někteří z věřitelů, jako například odbory nebo držitelé dluhopisů během soudního slyšení namítali, že takzvaná Nová GM, v níž bude mít většinu vláda USA, je stejná jako původní GM pouze zbavená závazků. Nová společnost má totiž vyrábět stejné osobní i nákladní automobily, má mít stejné zaměstnance i stejné vedení.

Prodeje nových vozů General Motors ve Spojených státech v červnu, kdy automobilka vyhlásila bankrot, klesly o 36 procent a vedení firmy nyní tvrdí, že nový začátek firmy by mohl být šanci na překonání negativních asociací, které vyhlášení bankrotu vyvolalo v zákaznících.

"Moc se těším na dobu, až budeme podnikat ve zcela jiné atmosféře, až jméno společnosti nebude spojováno s bankrotem," řekl šéf prodeje General Motors Mark LaNeve.

Generální ředitel GM Firtz Henderson, který ve funkci nahradil Ricka Wagonera odvolaného administrativou prezidenta Obamy na konci března, má podle agentury Reuters již připraveny plány na rychlý rozvoj společnosti, který mimo jiné obsahuje i menší vnitropodnikovou administrativu a zeštíhlení managementu. GM by měla snížit pozice "bílých límečků" o 20 procent a do října by tak firmu mělo opustit na šest tisíc zaměstnanců. Redukce managementu by měla být ještě vyšší, podle plánu by měla dosáhnout až 35 procent.

Dalším pilířem plánu pro novou GM je závazek zahájit výrobu vozů s nižší spotřebou paliva a soustředění se na menší počet značek, modelů i autosalónů.

"Jsem stále ještě opatrně optimistický. Stále potřebují dostat na trh takový výrobek, který každého nadchne a bude si ho chtít koupit," řekl Pete Hastings, viceprezident společnosti Morgan Keegan. "Dřívější náklady firmy způsobené závazky z historie jsou zrušeny, hlavní otázkou teď je, jak vstoupit na trh, který dříve GM vypálil," dodal Hastings.

Vytisknout

Diskuze: "Nová GM" vystoupila z bankrotu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Octavia

Škoda nestíhá vyrábět, zavede proto noční směny

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud