ČEZ: Startuje boom elektromobilů

AutoRoad.cz / mediafax, 23. června 2009, 13:39 Google+

Energetický gigant ČEZ spustil pilotní projekt na podporu elektromobility. Na úterní tiskové konferenci představil první prototypy nových ekologických vozů na elektřinu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Scirocco R

Scirocco R | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

"Čím dál tím více nám záleží na životním prostředí. Výrobou elektromobilů chceme přispět k rozvoji zcela bezemisní dopravy v České republice," řekl v rámci zahájení pilotního projektu Martin Roman, generální ředitel ČEZu.

Projekt elektromobility skupiny ČEZ bude podle Romana probíhat ve třech fázích. V té první se ČEZ chystá do poloviny roku 2010 uvést do provozu prvních deset vozů na elektrický pohon. Ty chce skupina nejprve bezplatně zapůjčit vybraným neziskovým organizacím. Pokročilá fáze projektu pak do roku 2012 počítá s nákupem 50 až 100 elektromobilů. Ty budou dlouhodobě testovány v pražských a ostravských ulicích. "V této fázi ČEZ očekává aktivní zapojení měst, hlavně při budování veřejných dobíjecích stanic," řekl Roman.

Třetí fází pak bude podle záměrů společnosti profit ČEZu z poskytování služeb elektromobility.

O projekt elektromnobility v rámci zlepšení životního prostředí a kvality života se zajímá i hlavní město Praha. "Hlavní město Praha vítá iniciativu ČEZu. Rádi bychom, aby byla Praha prvním městem středoevropského regionu, které bude podporovat elektromobilitu. Ta může být řešením problematiky ovzduší přetížených metropolí," řekl pražský primátor Pavel Bém (ODS).

ČEZ v současné době jedná o strategickém partnerství s automobilkou, které by nové vozy vyráběla. "Jednáme se všemi velkými automobilkami. Myslím, že uzavřít partnerství nebude problém, všechny automobilky totiž do budoucna počítají s výrobou aut na elektřinu," řekl Roman.

První dva prototypy předali zástupci ČEZu Matěji Lejsalovi z domova Sue Ryder. Elektromobily budou sloužit zejména na rozvoz obědů a nákupů pro seniory.

Cena jednoho prototypu elektromobilu se pohybuje okolo 40 000 eur. Celý pilotní průzkum přijde ČEZ na zhruba půl miliardy korun.

Elektromobily nabízejí řadu výhod. Při provozu nevypouštějí žádné emise škodlivých plynů. Celkové emise CO2 včetně emisí z výroby elektřiny se liší podle způsobu výroby. Při využití obnovitelných zdrojů či jádra se pohybují okolo 0,25 gramů na ujetý kilometr, současný energetický mix skupiny ČEZ generuje 95 gramů na kilometr. Běžné benzinové vozidlo vypustí na ujetý kilometr 164 gramů CO2. Elektromobily jsou velmi tiché a nenáročné na údržbu. Z hlediska uživatele jsou náklady na pohonné látky v přepočtu na kilometr levnější, než u běžného auta na spalovací motor. Hlavním technickým problémem aut na elektřinu je nízká kapacita baterií. Představené prototypy například ujedou na jedno nabytí jen 100 kilometrů. Vědci ale intenzivně pracují na vývoji baterií s vyšší kapacitou. "Proto jsou jedním z našich pilířů také investice do vědy a výzkumu," řekl Roman.

Podobné pilotní projekty probíhají v současné době v několika světových městech. Jako první přišlo s testováním městských elektromobilů v roce 1990 norské město Stavanger, v roce 2008 se přidal například Londýn či Trondheim. Na přelomu roků 2008/2009 začal elektrické vozy testovat také Berlín. Pilotní projekty se v nejbližších letech plánují například v Oslu, Štrasburku, Paříži, Lisabonu či Amsterdamu.

Vytisknout

Diskuze: ČEZ: Startuje boom elektromobilů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

500C

Fiat 500C - stylový prcek podrobně

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud