Lesy ČR nakoupily luxusní vozy s antiradary

A8

A8 | foto: Audi

Státní podnik Lesy České republiky nakoupil bez výběrového řízení 7 luxusních aut značky Audi. A aby toho nebylo málo, všechny vybavil antiradary.

V uplynulých dnech rozvířila českou mediální scénu další aféra. Státní podnik Lesy ČR totiž pro svůj management nakoupil bez výběrového řízení drahé luxusní vozy Audi. Konkrétně se jedná o modely A4 a A6, které pořídil každé po třech kusech, a také vrcholný model A8 pro generálního ředitele. Ze státních peněz tak odputovalo celkem více než 8 milionů korun, přičemž jen „á osmička“ přišla na necelé 2 miliony.

Místo klasického výběrového řízení se však státní podnik uchýlil k jednacímu řízení bez uveřejnění, v rámci kterého oslovil jen jedinou firmu. Tohoto prostředku se přitom využívá převážně pro řešení nenadálých situací, jakými jsou například přírodní pohromy. Za to si podnik vysloužil kritiku veřejnosti i některých státních orgánů. Například podle ministra zemědělství v demisi Petra Gandaloviče jde o špatné rozhodnutí a bude o něm hovořit s vedením Lesů ČR.

Není to však jediné pochybení. Nyní vychází najevo, že do všech vozů byly navíc zakoupeny pasivní antiradary, které mají za úkol upozorňovat na měření rychlosti. Na rozdíl od aktivních rušiček nejsou tyto přímo legislativou zakázány, přesto jejich pořízení státním podnikem za peníze daňových poplatníků není rozhodně košér. Lesy ČR jejich nákup obhajují tím, že zvyšují bezpečnost svých manažerů. Podnik za antiradary zaplatil celkem 135 tisíc korun.

Podivnou transakci bude nyní prošetřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu