Barrett-Jackson 2009: Dražba vzácných amerik

Roman Turna, 18. ledna 2009, 14:40 Google+

Ve státě arizona v těchto dnech probíhá slavná každoroční dražba vzácných nebo jinak speciálních amerických automobilů. Každý rok se zde sejde skupina koupěchtivých automobilových nadšenců za účelem rozházet své peníze za nádherné čtyřkolové kousky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Thunderbird

Thunderbird | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Opakuje se to každým rokem. Město Scottsdale na jihu státu Arizona se promění na shluk automobilových nadšenců s pořádně nabitými peněženkami a kreditkami. Koná se tu totiž světoznámá aukce raritních vozů vyrobených v USA. Rok co rok je tu tedy k vidění hromada úplně prvních či posledních vyrobených kusů jednotlivých modelů, speciálně upravených či absolutně nepoužívaných veteránů a dalších možných vzácností.

A mi vám nyní přinášíme ty nejzajímavější kousky vydražené za neuvěřitelné sumy.

 

1982 Pontiac Trans Am K.I.T.T. replica 

Kdo by neznal slavného K.I.T.T.a ze seriálu Knight rider. Mluvící nezničitelné auto a mluvící nezničitelný David Hasselhoff byli symbolem seriálů osmdesátých let, u nás let těsně porevolučních. Snad každý malý kluk, který tento seriál sledoval, zatoužil být alespoň na chvíli v pozici řidiče a ztrestat nějakého padoucha. Jak napovídá nadpis, nejde přímo o jeden z vozů použitých při natáčení, ale o jeho dokonalou repliku. Vše je ale funkční a na svém místě. Tedy funkční v rámci fyzikálních zákonů, auto jde bohužel rozbít :) Uvnitř najdeme ale dvě funkční obrazovky a hromadu tlačítek, plus podpis George Barrise, konstruktéra tohoto vozidla a všech originálů.

Vydražená cena: 40 000 $

 

Poslední vyrobený 1993 GMC Typhoon

General Motors se kvůli krizi hromadně zbavuje svých muzejních exponátů, a jedním z nich je i poslední vyrobený GMC Typhoon z roku 1993. Toto SUV bylo v USA velkým prodejním trhákem, částečně i díky tomu, že byl na americké poměry celkem úsporný. Poháněl ho přeplňovaný šestiválec o objemu 4.3 litru. Na začátku devadesátých let byl celý koncern GM v obrovském rozletu po krizi z osmdesátých let a prodat se dalo v podstatě cokoliv. Jak je na tom General Motors dnes víme všichni.

Vydražená cena: 52 800

 

1980 Pontiac Firebird Trans Am Bandit Special Edition 

Pontiac Trans-Am je jedním z neslavnějších muscle vozů sedmdesátých let. Obzvláště ho proslavil Burt Reynolds ve filmu Smokey and the Bandits. Jako odslavu úspěchu tohoto filmu připravila firma Pontiac speciální edici v černo-zlaté barevné kombinaci. Jde o velmi vzácný kousek který je v podstatě nepoužitý. Má najeto pouze 500 mil a v motoru je i po třiceti letech původní olej. Stejně tak v pneumatikách koluje vzduch tři dekády starý. Tento 'bourák' je prostě rarita, pravděbodně nejméně používaný Trans-Am na světě. Prodejní cena tomu odpovídá.

Vydražená cena: 72 900 $

 

1966 Batmobile Re-Creation 

Další výtvor George Barrise, nazývaného též King of the Kustomizers. Ano, jde o legendární Batmobile jak jej známe z filmů z let šedesátých. Dobrá, nejde přesně o ten samý kousek postavený na základech konceptu Lincolnu Futura, blíží se mu ale jak jen to je možné. Je dokonce podepsán skoro všemi herci, včetně Adama Westa. Na dražební scénu jej přivezla samotná Yvonne Craig, která měla tu čest hrát Bat-girl. Sama osobně slíbila, že půjde na večeři s kupcem automobilu. Všechno v autě by mělo být funkční, včetně vystřelovacích padáků, světel atd.

Prodejní cena: 165 000

 

První vyrobený Hurst 50th Anniversary Dodge Viper 

 Tento matně zlatý Hurst Viper byl vyroben k 50. výročí založení této firmy. Toto 'zlatíčko' má zajímavé doplňky, jako nastavitelný podvozek Eibach, výfukový systém Corsa či kola o rozměrech 19 palců vpředu a 20 palců vzadu. Ty jsou černě chromována a vyrobena speciálně pro tento vůz. Kupec také dostane cedulku připevněnou na přístrojovou desku, na které bude vyfrézováno jeho jméno. Část z výnosu dražby tohoto auta šlo také na charitativní účely.

Vydražená cena: 275 000

 

 První vyrobený 2010 Chevrolet Camaro

Na řadě je jedno z nejočekávanějších vozidel celé dražby. Chevrolet Camaro modelového roku 2010 se postaví po boku Dodge Challenger a nové Mustangu do řady novodobých muscle vozů. Do zahájení výroby zbývá ještě několik měsíců, výherce dražby tedy  ve skutečnosti nedostane vystavený vůz. Koupí si vlastně právo objednat si úplně první produkční Camaro v jakékoliv barvě a výbavě. Vloni bylo něco podobného uskutečněno s novou corvettou ZR1, ta se nakonec vydražila za neuvěřitelný 1 milion dolarů. Camaro takový úspěch nemělo, ale suma byla opět horentní. Část z výdělku šla na podporu American Heart Association.

Vydražená cena: 350 000 $

 

 1970 Plymouth Superbird Custom Tribute

Další zástupce muscle éry let sedmdesátých v našem přehledu. Tentokrát jde o Plymouth Superbird. Konkrétně o speciální edici používanou v závodech Nascar. Tento vůz se zapsal do historie svým obřím přítlačným křídlem. Má na kontě mnoho vítězství, částečně i díky tomu, že dokáže uhánět rychlostí až 200 mil v hodině (320 km/h). Pohání ho osmiválec o výkonu 800 koní, tato varianta je dokonce postavena na značkách, takže se s ní může kupec může prohánět po nekonečných rovinkách středozápadu. Celý výdělek šel opět na charitu, konkrétně do Darrell Gwynn Foundation.

Vydražená cena: 501 000

 

První vyrobený 1955 Ford Thunderbird

Posledním vozem v tomto článku je nádherný Ford Thuderbird, zvaný též T-bird. Jde o klasické kupé, které si oblíbilo celé USA. Tento konkrétní vůz byl kompletně zrestaurován již deset let po své výrobě, tedy v roce 1965. Pohání jej samozřejmě osmiválcový motor o objemu 4.8 litru s automatickou převodovkou. Tento konkrétní exemplář byl také testován časopisem Sports Ilustrated. Jde zkrátka o velmi raritní kousek, proto se také prodal za neuvěřitelnou cenu.

Vydražená cena: 660 000 $

 


 

 

Další vzácností draženou u Barret-Jackson měl být první vyrobený Ford Shelby GT 500. Bohužel, Carol Shelby, který se měl aukce zúčastnit, se nachladil, a tak se na aukci nedostavil. Dražba tak byla přesunuta na duben na akci s názvem Palm Beach. A jelikož v té době již poběží výroba nového mustangu, nebude dražen jeho první kus, ale model přímo nakonfigurovaný samotným Carolem.

Vytisknout

Diskuze: Barrett-Jackson 2009: Dražba vzácných amerik

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

MiTo

Alfa MiTo dostáva dvojicu nových motorov

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud