Renault nenechá Tatu spát, připraví nanobijce

Nano

Nano | foto: Tata

Konsorcium Nissan-Renault se rozhodlo konkurovat Ratanu Tatovi v jeho plánech na výrobu nejlevnějšího auta světa. Zatímco nyní tento primát drží model Tata Nano, zanedlouho může být všechno úplně jinak.

Aliance Nissanu a Renaultu se pro tento účel spojila s automobilkou Bajaj, která se specializuje na výrobu skútrů a lehkých užitkových vozidel pro nenáročné trhy Asie a Afriky.

Nový model je zatím jen na papíře a tam se jmenuje ULC (ultra low cost). Přijít na trh by měl až roku 2011 a to už bude mít Tata pěkně vybudované jméno.

Zacílení je jasné – trh v Indii, kde se bude malé autíčko i vyrábět. Předpokládaná produkce je 400 tisíc kusů ročně a cena by se měla držet kolem Nana, tedy asi 2500 dolarů, což při dnešním supervýhodném kursu dělá asi 40 tisíc korun.

V tomto segmentu se jistě budou dít věci. Otázkou je kolik automobilek bude schopno jít s cenou takto nízko a vyrábět levná auta v dostatečných sériích. Zisk z takovýchto vozidel jistě nebude velký a o to větší musí být objem výroby. Trh má své limity, ale nemám pochyb o tom, že manažeři z Renaultu si to umí spočítat..

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu