Hamann Sportivo Fiat 500

Jan Fiala, 9. května 2008, 18:00 Google+

Obvykle se HAMANN Motorsport zaměřuje na tuningové úpravy vozů BMW nebo zakázkový tuning luxusních drahých vozů. Tentokrát si však technici společnosti, sídlící v německém Laupheimu, vzali do parády Auto roku 2008, malý Fiat 500, jehož redakční test jsme nedávno přinesli.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
500

500 | foto: Hamann

Sdílejte článek

Specialisté od HAMANNa se do úprav Fiatu 500 pustili se sobě vlastním entusiasmem a obrovskou chuté  a z malého autíčka retro stylu udělali především vizuálněji sportovnější vůz. Především si nelze nepovšimnout nádherných kol z lehkých slitin o průměru 17 palců a také vlajkového vzoru na karoserii - obojí podtrhuje závodní charakter malého italského vozu. Výměnou výfukového potrubí za sportovní výfukový systém HAMANN získal Fiat 500 s benzinovým motorem o objemu 1,4 litru silnější a hlubší zvuk, a i to působí sportovně akustickým dojmem. Výkonových úprav se pak dočkala dieselová verze Fiatu 500, tuningové pružiny s progresivním účinkem a nově vyvinutý brzdový systém pro závodní vzhled a lkepší jízdní vlastnosti jsou určeny pro všechny verze.

Design kol HM sportivo I má trendy vzhled a i díky kolům disponuje vůz perfektní ovladatelností. Ráfky kol jsou pětipaprskové matně černé, ale vnější obruba je vyleštěna do diamantového lesku.Kola mají rozměr 7,0 x 17. HAMANN doporučuje na ráfky obout pneumatiky o rozměru 195/40 ZR17 nebo 215/35 ZR 17 od svěho technologického partnera, společnosti Hankook. Kompletní sady kol lze objednat za ceny od 1420 euro.

HAMANN nabízí také kit pro snížení světlé výšky vozu, která dále zlepšuje jeho ovladatelnost a zajišťuje snížení těžiště vozu díky čtyřem progresivně vinutým pružinám o nemalých 30 mm.

Speciálně pro benzinovou motorizaci o objemu 1,4 litru vyvinul HAMANN sportovní výfukový systém, jehož nejmarkantnějším přínosem je vzrušující hluboký zvuk. Systém se sestává z výfukového tlumiče (za cenu 390 euro), dvojité koncovky z leštěné oceli (o průměru 70 mm), a předního tlumiče s metalickým katalyzátorem a navazujícím sportovnímvýfukovým svodem. Všechny díly lze objednat samostatně. Také pro tento model vyvinul HAMANN sportovní brzdový systém pro zlepšení brzdných vlastností a lepší odolnosti proti vadnutí. Sada brzdového systému se skládá ze dvou vrtaných větraných brzdových kotoučů o rozměru 280 x 28 mm na přední nápravě, do kterých se zakusují čtyřpístkové rudé pevné brzdiče. Pro zadní nápravu jsou připraveny plné kotouče o průměru 240 mm.

Zlepšení výkonových parametrů nabízí HAMANN za 699 euro exkluzivně pro diáeselovou variantu Fiatu 500 s motorem 1,3 Multijet 16V. Po přeprogramování řídící jednotky motoru dává výkon namísto původních 55 kW výkon 66 kW (90 koní) ve 4000 otáčkách, vzrostl ale především točivý moment motoru na hodnotu 230 Nm v 1750 otáčkách (sériové provedení 145 Nm v 1500 otáčkách).

Třešničkou na dortu jsou pak hliníkové pedály a nožní opěrka s nápisem HAMANN a vyleptaným logem HAMANN sportive - to je jediný stylový prvek, který oživuje interiér a dodává Fiatu 500 skutečně sportovní nádech.

Zdroj: Hamann Motorsport

Vytisknout

Diskuze: Hamann Sportivo Fiat 500

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

i30 CW

Hyundai i30 Crossover Wagon přichází

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud