EuroNCAP opět rozbíjela auta

Marek Litzman, 28. února 2008, 07:06 Google+

EuroNCAP zveřejnil sérii nových výsledků crashtestů. Některé z nich jsou tentokrét téměř šokující a určitě nevrhají dobré světlo na produkci některých značek. Nissan si zasluhuje přinejmenším reparát.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Navara

Navara | foto: Euro NCAP

Sdílejte článek

Euro NCAP se tentokrát zaměřilo na poměrně málo exponovanou skupnu aut a tou jsou pick-upy. Testu se zúčastnili - Nissan Navarra, Isuzu Rodeo a Mitsubishi L200. Mimo pickupy byli testováni - Suzuki Splash, Citroen C5, Renault Kangoo, BMW X3 a Daihatsu Terios. Je toho dost tak hned pojďme na to. A třeba od konce.

Daihatsu Terios
je malé, u nás neprodávané SUV podobné koncepce jako Suzuki SX4. V testech získal 4 hvězdičky. Při nárazu zepředu se kabina ukázala být mírně nestabilní, proto snížené hodnocení.

Přední náraz 11 bodů, boční 15 bodů, připomínače pásů 2 body, náraz na kůl neproveden absence hlavového airbagu). Ochrana dětí - 3 hvězdičky za 32 bodů, ochrana chodců 19 bodů a 3 hvězdičky.

BMW X3
netřeba představovat. Jeho kabina je stabilní a organizace jen jako obvykle pronesla výtku k plastům přístrojové desky, které mohou zranit nohy. V bočním nárazu se otevřely dveře, což znamená ztrátu bodů. Konečné skóre jsou 4 hvězdičky,

Přední náraz 12 bodů, boční 15 bodů, náraz na kůl 1 bod. Ochrana dětí - 4 hvězdičky za 39 bodů, ochrana chodců 5 bodů a 1 hvězdička.

Poloužitková novinka francouzské automobilky Renault Kangoo se představila v testech též. Její kabina zůstala stabilní, pouze sloupek řízení může pro řidiče znamenat nebezpečí. Hrudík je navíc při nárazu přetěžován.Nakonec 4 hvězdičky.

Přední náraz 13 bodů, boční 14 bodů, připomínače pásů 1 bod, náraz na kůl neproveden (absence hlavového airbagu). Ochrana dětí - 4 hvězdičky za 41 bodů, ochrana chodců 14 bodů a 2 hvězdičky.

Velký Citroen C5 se v testech ukázal být bezpečným autem. Organizace velmi ocenila účinný kolenní airbag řidiče a vůz si bez problémů odváží pětihvězdičkové hodnocení.

Přední náraz 15 bodů, boční 16 bodů, připomínače pásů 2 body, náraz na kůl 2 body. Ochrana dětí - 4 hvězdičky za 38 bodů, ochrana chodců 11 bodů a 2 hvězdičky.

Minivůz Suzuki Splash, bratr Opelu Agila, se předvedl ve slušném světle. Ačkoliv se inženýrům opět nelíbily plasty palubní desky, které mohou zranit, test probéhal jak měl. 4 hvězdičky.

Přední náraz 13 bodů, boční 16 bodů, připomínače pásů 1 bod, náraz na kůl neproveden (absence hlavového airbagu). Ochrana dětí - 3 hvězdičky za 32 bodů, ochrana chodců 19 bodů a 3 hvězdičky.

A přicházíme do kategorie pick-upů, kde se děly věci. Jako první Mitsubishi L200. Tomu se podařilo zéskat v bočních nárazech plný počet bodů, avšak výsledek srazilo to, že hrudík řidiče byl velmi silně přetížen. Karoserie však zůstala stabilní. 4 hvězdičky. Katastrofální je chrana chodců.

Přední náraz 9 bodů, boční 16 bodů, připomínače pásů 2 body, náraz na kůl neproveden (absence hlavového airbagu). Ochrana dětí - 3 hvězdičky za 32 bodů, ochrana chodců 2 bodů a 1 hvězdička.

Prvním hříšníkem je Isuzu D-max/Rodeo. I přes dobrý výsledek v bočním nárazu nebylo možné vozu udělit 3 hvězdičky kvůli karastrofánímu nárazu čelnímu. Kabina je nestabilní, pedály pronikly do kabiny, ochrana hlavy mizivá a přetížení krku a hrudníku znamenají velmi vysoké riziko smrtelných poranění. 2 hvězdičky.

Přední náraz 2 body, boční 15 bodů, připomínače pásů 0 bodů, náraz na kůl neproveden (absence hlavového airbagu). Ochrana dětí - 2 hvězdičky za 22 bodů, ochrana chodců 2 bodů a 1 hvězdička.

Nejvíce hřešil Nissan Navara. Zde je na vině vadná série airbagů, které budou vyměněny při svolávací akci. Jejich problémem je zpožděná aktivace. I přesto bylo zjištěno, že karoserie je nestabilní a málo pevná, pedály do kabiny pronikly o celých 20 cm. Zvýšené riziko je i u poranění hrudníku, který je silně přetěžován, a u poranění krku, které může být smrtelné. Test se bude opakovat se správnou sadou airbagů. Prozatím tedy jediný bod.

Přední náraz 1 bod, boční 16 bodů, připomínače pásů 1 bod, náraz na kůl neproveden (absence hlavového airbagu). Ochrana dětí - 3 hvězdičky za 32 bodů, ochrana chodců 14 bodů a 2 hvězdičky.

Mějme na paměti, že pickupy jsou užitkové vozy, které často jezdí naložené. V tomto směru je potom jejich bezečnost ještě horší. Na druhou stranu nemůžeme očekávat, že bychom u užitkových vozů viděli skvosty bezpečnosti, ostatně ukázal to i Renault, který si sice zakládá na pěti hvězdičkách u maxima svých modelů, přesto však dopustil, jistě z důvodů výrobních nákladů, aby Kangoo skončil jen se čtyřmi hvězdami.
Vytisknout

Diskuze: EuroNCAP opět rozbíjela auta

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

S5S Raptor

Saleen představí nový sporťák

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud