Škoda Superb druhé generace - těšme se

Marek Litzman, 25. září 2007, 08:38 Google+

Škoda Superb druhé generace se nám sice zatím představila jen na několika velmi neoficiálních snímcích, které unikly z vývojového centra, přesto však již známe mnoho údajů a informací. Pojďme na ně.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda

Škoda | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Nad slunce jasná je zatím jediná věc. Superb druhé generace v průběhu příštího roku vystřídá současnou, první generaci tohoto velkého vozu z Boleslavi. O její další výrobě nemáme žádné informace, osobně ji však považuji za docela nepravděpodobnou, alespoň na našem trhu. Má to jeden zásadní důvod, Superb byl již na počátku své výroby na hranici zastarání, přejal totiž prodlouženou platformu tehdejšího, již delší dobu vyráběného Passatu.

Prodloužením se z ni však vytratilo mnoho z pevnosti a tuhosti, mimo vláčných jízdních vlastností tak Superb neoplýval ani velkým bezpečím.

Druhá generace je připravena vše napravit. Již z prvních, neoficiálně vypuštěných snímků (stále je najdete na této adrese) bylo jasné, že design bude výrazně modernější a svěžejší, než je tomu u generace současné. Nejen díky předčasně vypuštěným snímkům, ale i kvůli technickému zdokonalení budou mít světla a dílčí části karoserie lehce pozměněný tvar, v globále však o významné změny nepůjde, přední maska tak stále bude inspirována konceptem Joyster.

Podvozek bude odvozen opět od Passatu poslední generace, tedy vlastně od Golfu, oba jsou totiž konstrukčně velmi podobné. Tentokráte však není za co se stydět. Rozvor by měl zůstat na stávající úrovni, což i přes posun konkurence bude stále stačit na titul „prostorný vůz“. K podvozku se pojí i jiná zajímavá informace, Superb by měl dostat i náhon na všechna kola. Dočkáme se Superbu Scout?

Příjemnou změnou by měl projít i interiér, který by se měl zbavit úplné šedi. O žádný „odvaz“ sice nepůjde, ale i přesto – čekejme zlepšení. Konzola bude vyrobena z lepších a modernějších materiálů, pěkného designu se dočká volant.

Velmi zajímavě bude konstrukčně řešen kufr. Dočkáme se dvojitého otevírání. První tváří bude Superb elegantní. Budeme tak moci otevřít kufr jen jako u sedanu. Druhou tváří bude Superb praktický. Otevření celého víka včetně skla zajistí dostatek možností pro nakládání objemných zavazadel. Nevýhodou budou jen boule na bocích, které jsou nezbytné pro otevírání sedanu.

Škoda tak elegantně řeší jednou ranou to, na co jiní výrobci potřebují hned dvě karoserie, sedan a liftback/hatchback.

U tohoto hybrida však nabídka karoserií neskončí. V dílnách se připravuje i ještě praktičtější Superb, karoserie kombi bude logickým následovatelem sedanu.

Co se motorizací týče, zde by se mělo odehrát oproti stávajícímu Superbu značné omlazení. Nová generace nastoupí již s Common-railovými diesely, motorizace budou přibližně kopírovat škálu Passatu. Vrcholnou motorizací se stane V6 3,2 FSI, o silnější motorizaci se zatím vedou spekulace, reálné by však bylo její nasazení jen v případě rychlé verze RS. Potom by s největší pravděpodobností přišel na řadu 3,6 FSI. Kolem toho však zatím panuje ohromné množství nejasností.

Superb se samozřejmě stane výkladní skříní technologií Škody. Dostane se tam tak vše, co bude možné v rámci vývoje a koncernu použít. Těšit se tak dle neoficiálních informací můžeme i na samočinný parkovací asistent známý z Touranu či na aktivní tempomat, který jsme nedávno otestovali i v Mondeu.

No a navíc, budete-li mít hodně velké štěstí, můžete potkat jeden z testovacích kousků, již jezdí. Bohužel, ne v naší republice.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Superb druhé generace - těšme se

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

C5

Automobilka Volvo na prodej, zn: levně!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud