Vůz tvarů 50. let v novém kabátě

Jan Fiala, 31. prosince 2006, 13:45 Google+

Je to o pocitu vládnout vozu a cítit vůni oleje. Je to o návratu k romantice, dobrým mravům a životu pro radost. Je to o stylu. Přečtěte si tento článek a uvidíte, co máme na mysli.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hudson HB roadster

Hudson HB roadster | foto: Huet Brothers

Sdílejte článek

Zjistěte, zda ladíte s profilem HB a připravte se na vlastní magické zážitky ...

Bratři Huetové - mechanici každým coulem
Paul (1971) a Tino (1975) Huetové jsou bratři. Jejich životním stylem je plnit si své sny. Proto o sobě tvrdí, že měli extrémní štěstí, když vyrůstali mezi klasickými Alfami a vybranými vozy Bugatti.

A možná právě to je důvod, proč s nadsázkou tvrdí, že jim v žilách koluje olej místo krve. Proto tak milují zvuk vytočeného motoru a pocit souznění s vozem. Je těžké vysvětlit, jakým zážitkem je projet se starým modelem 35C švýcarskými Alpami. A totéž platí pro všechny milovníky speciálů Le Mans z padesátých let. Paul a Tino nazývají tyto vozy "nedotknutelnými". A to je také důvodem, proč se rozhodli postavit sami takovýto vůz. Chcete-li s nimi sdílet tuto vášeň, speciál HB byl navržen proto, abyste jej mohli sami vyzkoušet!

Vůz HB si zachovává ducha originálu

Jaký může být důvod sestrojit vůz, který není určen k prodeji, ale pouze k ukojení touhy právě takový vůz řídit? Odpověď je prostá - je to proto, aby mohl tvůrce vozu sdílet svou vášeň s ostatními. Bratři Huetové nám tak umožňují zažít pocit z řízení vozu tak, jak tomu bylo ve starých dobrých časech, kdy důležitější než funkce byl tvar vozu a zážitek z jízdy. Kdy vozy nebyly vyráběny masově, ale jako výsledek rozhodnutí nadšenců, s vytrvalostí a pravou řemeslnou zručností. Kdy řízení vozu bylo, narozdíl od dnešního postávání v kolonách, dobrodružstvím.

Bratři Huetové začali na uskutečnění svého snu pracovat před pěti lety a předpokládaný termín dokončení vozů je březen 2007. To bude také okamžik, kdy bude veřejnosti představen prototyp speciálu HB. Tento speciál HB je mnohem více, než jen pouhým automobilem. Je to výsledek poctivé ruční práce. Udržuje si ducha původního závodního vozu, ale má svou vlastní identitu. Nabízíme vám proto popis kritérií designu vozu, jeho specifikace a postup, jakým byl vyroben.

Kritéria designu

Design speciálu HB vychází ze stylu závodních vozů Barchetta, které vládly v závodech jako Mille Miglia, Targa Florio nebo Le Mans uprostřed padesátých let minulého století. Vozy jako Aston Martin DBR1, Maserati 300 S nebo Ferrari 412 S rozhodně ovlivnily jeho vzhled a pocit, kterým působí. Speciál HB nabízí zážitky, soupeřící s klasickými závodními vozy. Hluk, vibrace, řízení vyžadující přesnou techniku a mistrovství. Je to vůz, který jde ve šlépějích originálu a nese v sobě stejného ducha klasických závodních aut, přestože nemá ambice být pouhou jejich kopií.

Speciál HB využívá materiálů, jakými jsou hliník nebo uhlíková vlákna, díky čemuž se podařilko snížit hmotnost vozu na pouhých 750 kg. Tato hmotnost je ideální pro snadné řízení, dynamické schopnosti a ovladatelnost. Možná se ptáte, proč byla použita uhlíková vlákna? Pokud by tento materiál byl k dispozici již v 50 letech, jistě by byl použit již u originálu. Jde totiž dnes o nejpevnější materiál, který má současně takto nízkou hmotnost. Návrh vozu současně obsahuje integrovaný ochranný rám pro případ převrácení vozu - rám je umístěn za sedačkou řidiče.

Šasi

Použito bylo šasi, pocházející z vozu Triumph TR6, a to z několika různých důvodů. Šasi disponuje nezávislým zavěšením na přední i zadní nápravě a možností specializovaných úprav a vylepšení.
Šasi speciálu HB bude obsahovat následující vylepšení: nezávislé a snížené zavěšení na přední i zadní nápravě v souladu se standardy pro závodní vozy, vylepšené zadní bubnové a přední kotoučové brzdy, které budou čtyřpístkové, aby bylo dosaženo maximální brzdné síly a omezilo se vadnutí brzd v hornatých oblastech. Implementovány budou také nastavitelné tlumiče, které umožní měnit charakteristiku tlumení od měkké až po závodní tvrdou, vyztužený přední stabilizátor pro omezení náklonů v zatáčkách a závodní převodku řízení pro maximalizaci kontaktu řidiče s podvozkem.

Motor

Vůz je poháněn šestiválcem TR6 o objemu 2,5 litru. Je spřažen se čtyřstupňovou převodovkou s kulisou řazení ve tvaru písmene H. Narozdíl od původních verzí, které disponovaly výkonem 105 - 150 koní (77 - 110 kW), dává motor speciálu HB výkon více než 180 koní (132 kW). Motor prošel i dalšími úpravami, jako například odlehčení setrvačníku pro zlepšení reakcí motoru na, vačka s upraveným časováním pro provoz ve vyšších otáčkách, nebo závodní výfuk zlepšující výkon vozu a zvuk motoru. Dále byly použity dva karburátory SU, které disponují systémem přizpůsobení tlaku paliva nadmořské výšce, díky čemuž jsou obzvláště vhodné pro provoz po horských silnicích a implementován byl také olejový chladič.

Karoserie

Karoserie je uhlíková skořepina, jejíž výroba probíhá v domovském závodě bratří Huetů v Nizozemí. Výhody karoserie ve formě uhlíkové skořepiny jsou dobře známy všem výrobcům špičkových sportovních vozů:

  1. pevnost a odolnost materiálu
  2. jeho nízká hmotnost
  3. snadné použití ve výrobě
  4. není tak obvyklá u malosériově vyráběných vozů

Kokpit je vyroben z hliníku a podobně jako ukazatele v přístrojové desce je produkován přímo v dílně bratří Huetů.

Foto: Huet Brothers

Vytisknout

Diskuze: Vůz tvarů 50. let v novém kabátě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

3 Coupé

Kupé BMW řady 3 ještě sportovnější!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud