Nová Toyota - představujeme model Auris

Jan Fiala, 13. prosince 2006, 22:25 Google+

Nový model Toyota Auris si odbyl svou evropskou premiéru na italské Bologna Motor Show.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Auris

Auris | foto: Toyota

Sdílejte článek

Tento kompaktní vůz je postaven na nové podvozkové platformě, je vybaven elektrickým posilovačem řízení a jako první zástupce své třídy je standardně vybaven kolenním airbagem pro řidiče. Vyznačuje se variabilním interiérem, čemuž odpovídá i použití zadních sklopných sedaček se systémem Toyota EasyFlat. Při představení odkryla Toyota také výkonové parametry vozu pro jednotlivé motorizace.

Prodej nové Toyoty Auris bude zahájen ve Velké Británii, a to k 1. únoru příštího roku. Vůz byl navržen v Evropě, kde bude také vyráběn. Tento rodinný hatchback, zástupce segmentu C, se vyznačuje nezanedbatelnými vylepšeními dynamických vlastností, stylu interiéru, praktičnosti a bezpečnosti.

Představení produkčního modelu navazuje na prezentaci konceptu Toyota Auris Space. Tento koncept byl představen na letošní Motor show v Paříži. Bližší detaily o výbavách a cenách modelu Auris budou zveřejněny později.

Nový podvozek

Model Auris je postaven na zcela nové podvozkové platformě, a je ve všech rozměrech větší než Toyota Corolla. Při návrhu se designéři speciálně zaměřili na potlačení aerodynamického hluku, a Auris je tak jedním z nejtišších vozů ve své třídě. Bylo sníženo dunění od podvozku, hluk odvalujících se kol a snížen aerodynamický odpor, čímž bylo dosaženo tiššího obtékání karoserie proudícím vzduchem.

Zavěšení a řízení

Pro Auris byl vyvinut nový systém zavěšení, který na přední nápravě používá vzpěry MacPherson, zatímco torzní zadní náprava je vlečená.
V souladu s úlohou nejvýkonnějšího modelu a vlajkové lodi modelové řady Auris je pro verzi D-4D 180 exkluzivně vyhrazeno použití nového dvojitého zadního zavěšení se zadním stabilizátorem, díky čemuž vůz získává ještě dynamičtější jízdní vlastnosti.
Všechny verze modelu Auris pak jsou vybaveny adaptabilním elektrickým posilovačem řízení (EPS), jenž zajišťuje excelentní reakce na podněty od řidiče.

Design interiéru

Jak již napovídal koncept Auris Space, vůz byl navržen s ohledem na co nejlepší využití dostupného vnitřního prostoru jak co se týče množství odkládacích ploch, tak komfortu pro pasažéry. Klíčovou záležitostí tohoto inovativního pojetí je nápadná konzola ve tvaru mostního oblouku, která plynule přechází od řadicí páky výše do přístrojové desky a je směrována k řidiči. V konzole je integrováno i táhlo ruční brzdy a tak je pod ní otevřený prostor.

Auris také dostal do vínku systém Toyota EasyFlat, který dovoluje jednoduché sklápění zadních sedaček stiskem jednoho tlačítka, čímž vznikne velká, zcela rovná ložná plocha bez výstupků. Základní objem zavazadlového prostoru činí 354 litrů a v kabině se nachází dalších 10 odkládacích prostor o celkovém objemu 32 litrů.

Komfort pasažérů na zadních sedačkách je zvýšen také díky větší vzdálenosti mezi předními a zadními sedadly, než je tomu u Corolly, čímž je k dispozici více prostoru pro nohy. Také prostor nad hlavou a v úrovni ramen je větší, a to díky vyšší kabině modelu Auris. Nápaditý design také potlačil středový tunel, ve kterém je vedeno výfukové potrubí, čímž vznikla v zadní části vozu zcela rovná podlaha, která je tak pochopitelně mnohem pohodlnější pro případného prostředního pasažéra na zadních sedačkách.


Bezpečnost

Masivní a odolná struktura karoserie využívá systému Toyota MICS (Minimum Intrusion Cabin System - systém minimálního narušení kabiny) a zajišťuje efektivní rozložení a absorbci sil při nárazu. Tyto síly jsou odvedeny mimo buňku prostoru pro přežití cestujících.

Vůz může být vybaven až devíti airbagy, včetně kolenního airbagu řidiče, který je jako standardní výbava v této třídě vozů nabízen vůbec poprvé. Prvky aktivní bezpečnosti všech verzí modelu Auris zahrnují systémy ABS s elektronickým rozdělením brzdné síly EBD a brzdovým asistentem BA. Lépe vybavené verze pak dále disponují systémem kontroly stability VSC a systémem kontroly prokluzu TRC.

Motory a převodovky

Od počátku prodeje bude možno pro Auris volit ze dvou benzinových a tří dieselových motorů o výkonech 90 koní (pro dieselový motor 1.4 D-4D 90) a 177 koní (opět pro dieselový motor 2.2 D-4D 180).

Motor D-4D 180 je již používán v modelech Avensis, RAV4 a Verso, a modelu Auris propůjčuje nepřekonatelnou kombinaci síly, úspornosti a nízkých emisí.Díky použití filtru pevných částis D-CAT bylo dosaženo nejen velmi nízkých emisí sazí, ale také oxidů dusíku. Dosahované hodnoty tak s velkou rezervou plní požadavky normy Euro IV. Model D-4D 180 zrychlí z klidu na 100 km/h za 6,2 sekundy a přitom v kombinovaném režimu dosahuje spotřeby pouze 5,2 l/100km.

Foto: Toyota

Vytisknout

Diskuze: Nová Toyota - představujeme model Auris

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

A6 Allroad Quattro

Audi odtajnilo svou budoucnost

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud