Veletrh For Caravan již po třinácté, nenechali jsme si ho ujít

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 22. března 2022, 20:57 Google+

Od pátku 18. do neděle 20. března se konal tradiční veletrh For Caravan, který byl spojený s výstavou lodí For Boat a letos premiérově také s veletrhem cestovního ruchu Holiday World.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
For Caravan expediční LIAZ 4x4

For Caravan expediční LIAZ 4x4 | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Touha po svobodném cestování poslední roky roste a s nástupem pandemie zájem o karavaning vzrostl přímo raketově. Proto jsme nemohli chybět na oblíbené události s názvem For Caravan zjistit pro vás, co bude pro letošní rok v kurzu.

Kempování mimo civilizaci

Velice nás překvapilo, jak velké množství obytných vozů bylo postavených na základně terénních automobilů s náhonem všech čtyř kol. K vidění byly hliníkové nástavby na pick-upech jako například Ford Ranger, dále střešní stany na Jeepech Wrangler či jiných SUV. Pak zde byly vestavbové kempovací dodávkové "čtyřkolky" a to jak malý UAZ "Buchanka" tak i velké terénní dodávky Mercedes-Benz Sprinter 4x4. Největší terénní obytňáky byly postavené na podvozcích nákladních vozů. K vidění bylo expediční Iveco a krásná obytná Liazka 4x4.

img-responsive

For Caravan Mercedes-Benz Sprinter 4x4 | foto: Petr Boháč

USA

K vidění zde byly též obytné vozy, jenž k nám dorazily zpoza velké louže. Hned první vůz, který jsem spatřil při příchodu do areálu PVA byl Dodge RAM 2500 s obytným návěsem. Ostatně amerických pick-upů zde bylo k vidění více. Nejznámější z nich byl bezesporu Dodge RAM 1500 TRX. Pod jeho kapotou se totiž nachází Ďábelská kočka. Motor HELLCAT 6,2 V8 má díky dvojitému sání přeplňování kompresorem výkon ohromných 524 kW (712 koní) a točivý moment 880 N.m. Tento výkon putuje na všechna čtyři kola s terénními pneumatikami a umožňuje tomuto mastodontovi zrychlit z 0 na 100 km/h za 4 s. Pokud vám přijde 712 koní jako pořádné stádo, pak by vás mohlo zajímat, že vedle zmíněné Ramky stál Ford Mustang Shelby GT500 R s kompresorem přeplňovanou V8 o objemu 5,2 litru s výkonem 552 kW (750 koní) a točivým momentem 847 N.m. Tento divoký Mustang zvládá zrychlit z 0 na 100 km/h za 3,5 s a v rozletu ho zastaví omezovač nastavený na 290 km/h.

img-responsive

For Caravan Ford Mustang Shelby GT 500 | foto: Petr Boháč

Ale zpět k obytňákům. Z těch amerických byl bezesporu nejzajímavější Thor Serrano 6.4 V8 Diesel 240PS.

Zde si dovolím sdílet celý odstavec na tento americký obytný "autobus" :

Obytný automobil pro 8 osob na jízdu a 7 na spánek. Zimní paket-možnost celoročního využití, vyhřívané nádrže na čerstvou i odpadní vodu. Markýza, velká zadní garáž, motorová klimatizace, 2x nástavbová klimatizace, 4x solární panel+měnič Victron, diesel generátor, nádrž na plyn pro pohon spotřebičů, rádio, parkovací kamera, v zadní části královské lůžko, v přední části rozkládací gauč, sezení a kabinové lůžko, samostatná sprcha, koupelna s toaletou, plynové topení+ohřev vody, trojkombinační lednice, plynový vařič, konvektomat, 2x výsuvný bok. Délka 10000, š 2585, v 3480. Provozní hmotnost 7860Kg, celková 10000Kg, doložnost 2140Kg. Tažné zařízení na 2260Kg. Váš stávající obytný vůz, nebo karavan je možné dát formou protiúčtu. Možnost financování. Odpočet DPH

Rok výroby: 2011

Najeto: 57 000 km

Cena: 2.490.000,- Kč vč DPH, 2.057.851,- Kč bez DPH

Vůz prodává pan Kožíšek, jenž má svou firmu v Roudnici nad Labem. Jeho rozsah nabídky a služeb spojených s karavaningem je velmi pestrý. Kromě 10 metrů dlouhé "Ameriky" zde měl i pravý opak a to pouze 525 kg vážící maličký karavan Tabbert T@B 320, kajutovou loďku a běžné obytné vozy postavené na Fiatech Ducato. Byla zde též sličná asistentka pana Kožíška, která přijímala objednávky termínů do půjčovny obytných vozů. O tuto službu je každoročně rostoucí zájem. Dále je v jeho firmě Topkaravany možný servis a úpravy obytných vozů. Po individuální domluvě je možné si též nechat dovézt vysněný vůz klidně z druhé strany zeměkoule. 

Pak zde bylo k vidění velké množství tradičních výrobců jako třeba Bürstner, Hymer, Eriba, Niesmann+Bischoff postavených na základně evropských dodávek. Kromě velkých obytných nástaveb byly k vidění i malé dodávky v kempingové úpravě. Zde hrály prim převážně oblíbené Transportéry od Volkswagenu. Kromě nich to byly také Fordy Transit a Mercedesy třídy V.

Kromě obytných vozů, karavanů a střešních stanů bylo možné si prohlédnout též doplňkové zboží vhodné ke spojení s kempování. K vidění byl nejrůznější kempingový nábytek, stany, elektrokola, solární systémy a nebo třeba paddleboardy. Pro toho, kdo neuznává spaní na pevnině zde byla výstava lodí For Boat.

Dle množství návštěvníků, kdy okolo 10. hodiny ráno byla u vstupu vidět dlouhá fronta, lze soudit, že zájem o cestování s obytným vozem je skutečně na vzestupu a tento životní styl zajímá větší a větší množství lidí. Bohužel toto má i svou stinnou stránku. Kde je poptávka, tam je i nabídka, a proto za posledních pár let stoupla průměrná cena obytného vozu o 30 až 50 % a je jedno, zda u zcela nového vozu a nebo 35 let starého, značně opotřebovaného obytňáku.

Vytisknout

Diskuze: Veletrh For Caravan již po třinácté, nenechali jsme si ho ujít

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

HoppyGo Fiat Ducato

Češi se mění. Obytná auta a přívěsy namísto chalupaření

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud