Koupě nového auta. Návod, jak na nic nezapomenout

AutoRoad.cz, 5. prosince 2020, 20:24 Google+

S pořízením nového auta souvisí i řada povinností. Povinné ručení, registrace vozidla či evidenční kontrola – to je jen část z toho, co vás čeká. Kde všechno vyřídit a proč byste neměli žádnou z těchto povinností odkládat? Přinášíme vám pět zásadních věcí, na které nezapomenout.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Povinné ručení a havarijní pojištění

Bez sjednaného povinného ručení byste ideálně neměli od prodejce vůbec odjíždět. Vyhnete se tak minimálně stresu z toho, že se vám něco hned během první jízdy přihodí. A víte, jak to dopadá, když člověk myslí na něco, co se zrovna nesmí stát.

Smlouvu povinného ručení i havarijního pojištění dnes už většinou pořídíte u samotného prodejce. Povinné ručení je sice důležitější a potřebujete ho už u registrace vozu, ale neodkládejte ani havarijní pojištění. To řeší i škody, za které můžete vy a nejsou hrazeny z povinného ručení. Pokud si pořizujete nové auto, tak si raději u pojištění připlaťte.

Pokud patříte mezi řidiče, kteří se nechtějí zdržovat všemi povinnostmi a rádi byste rovnou sedli k volantu, tak se můžete vydat cestou flexibilního pronájmu auta. Tuto službu v Česku nabízí společnost Driveto. „Za měsíční poplatek u nás řidič získá vše potřebné, od havarijního pojištění a povinného ručení až po pravidelný garanční servis, zimní i letní pneumatiky včetně jejich uskladnění. Řidič tak kromě nákupu pohonných hmot nemusí nic řešit,“ říká Adam Szabó, ředitel společnost Driveto.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Přepis vozidla

Další věc, kterou byste měli udělat ihned po nákupu automobilu, je jeho přepis na vaši osobu. Nový majitel auta má totiž povinnost do 10 dnů od nákupu navštívit registr vozidel. Přepis vozidla vyřídíte na kterémkoliv registru, bez ohledu na místo prodávajícího nebo kupujícího.

U přepisu s vámi nemusí být nutně původní majitel, stačí, když s sebou budete mít podepsanou plnou moc. Kromě toho rozhodně nezapomeňte na malý i velký technický průkaz, občanský průkaz, zelenou kartu, kupní smlouvu a protokol o provedení evidenční kontroly. Pokud si pořizujete zcela nové auto, tak vás nemine ani návštěva registru vozidel. S sebou si musíte vzít již zmíněné dokumenty, místo plné moci od předchozího majitele potřebujete ale doklad o nabytí vozidla v originále (faktura, kupní smlouva či leasingová smlouva).

img-responsive

přepis vozidla | foto: Shutterstock

Pokud kupujete ojeté auto, čeká na vás evidenční kontrola

Kupci nového vozu mají v tomto případě výhodu a tuto povinnost nemusí řešit. Pokud jste si ale udělali radost s ojetým autem, tak se nezapomeňte zastavit na evidenční kontrole.

Ta má za úkol zjistit, jestli skutečný stav ojetého automobilu souhlasí s údaji v technickém průkazu. Prohlídku vozidla vám udělají na počkání na kterékoliv stanici technické kontroly, kde také obdržíte protokol o evidenční kontrole.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Nechybí vám dětská sedačka nebo handsfree?

Miláčka na čtyřech kolech už máte zaparkovaného ve své garáži a přemýšlíte nad tím, co vám v něm ještě chybí? Zkusíme vám dát pár tipů, co si ještě pořídit. Kvalitní dětská sedačka je dnes již samozřejmostí, nikdo nechce ohrožovat zdraví svých dětí. Stejně tak určitě využijete například handsfree, pokud ho už ovšem nemáte zabudované v novém voze. A samozřejmě pamatujte i na další důležité věci jako autolékárničku, náhradní kolo, hever či startovací kabely.

Výbava automobilu se může u každého řidiče lišit, přeci jenom každý máme jiné potřeby. Své o tom ví i v Drivetu, kde se snaží vyhovět všem řidičům. „Najít ideální výbavu pro naše klienty je tak trochu alchymie. Některé věci ale upřednostňuje většina lidí. Jako běžnou věc berou řidiči například parkovací kameru, automatickou převodovku či vyhřívaná sedadla,“ říká Adam Szabó ze společnosti Driveto.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Auto Kelly

Pravidelný servis je základ

Návštěvy servisů nepatří zrovna k oblíbeným činnostem řidičů, i přesto ale není dobré je zanedbávat. S novým autem pochopitelně nemusíte do servisu tak často. U ojetého vozidla byste měli najít čas na pravidelnou prohlídku minimálně jednou za rok. Možná si říkáte, že stačí zajít až na kontrolu na STK, to už ale může být pozdě. Cena za výměnu brzd nebo tlumičů vás může nemile překvapit. Díky preventivní prohlídce můžete odhalit závadu hned na začátku a začít ji řešit včas.

Vytisknout

Diskuze: Koupě nového auta. Návod, jak na nic nezapomenout

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

DS 4 je určen pro zákazníky, kteří hledají styl, čistotu, intuitivnost, technologii a radost z řízení

Předpremiéra nového DS 4, digitalizace a elektrifikace kam oko dohlédne a ruka…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud