Co se stane, když za jízdy vytáhnete klíček ze zapalování nebo vypnete motor?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 19. července 2018, 12:03 Aktualizováno 19.7.2018, 13:44 Google+

Snad každý motorista ví, že při vypnutém motoru se automaticky připravuje o řadu asistentů v podobě posilovače brzd a řízení, které ke svému chodu potřebují elektrickou energii. Pravděpodobně každý tak byl v autoškole několikrát důrazně varován, aby ho ani nenapadlo během jízdy vypínat zapalování nebo snad vytahovat klíček, což by zablokovalo řízení. Něco takového se navíc ani nedalo udělat omylem, což se ovšem nedá tak úplně říct o moderním startování tlačítkem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Pokud jste u starších automobilů vybavených klasickým startováním pomocí klíčku chtěli vypnout motor za jízdy, museli jste nahmatat klíček pod volantem a udělat přesně cílený pohyb. Nikdo rozumný se však o nic podobného z pochopitelných bezpečnostních důvodů jistě nikdy dobrovolně nepokoušel a udělat to omylem by bylo snad i nemožné.

Moderní automobily jsou však stále častěji vybavovány bezklíčovým přístupem a startováním, kdy klíč od auta ani nemusíte vytahovat z kapsy a k nastartování vám stačí pouhé jedno stisknutí tlačítka. Startovací tlačítka přitom mohou být z závislosti od výrobce automobilů umístěna na různých místech, přičemž někdy se i mohou plést do cesty.

Pokud tedy například přesedáte do nového automobilu vybaveného tímto systémem, může se vám stát, že během jízdy omylem nahmatáte právě tlačítko pro startování a vypínání motoru. U jiných řidičů pak může panovat například obava z toho, že jim "sklouzne" ruka například během manipulace s rádiem, nastavováním navigace nebo například při ukládání telefonu do držáku (ačkoliv všichni víme, že telefon by nás měl během jízdy zajímat ze všeho nejméně).

Co se ale stane, pokud bychom se skutečně během jízdy nešťastnou náhodou trefili právě do tlačítka vypínající motor? Opravdu by motor zhasl a připravil by nás tak o řadu asistenčních systémů? A šel by později opět nahodit, nebo by bylo potřeba zastavit? Nechceme ani domýšlet, co všechno by v podobné situaci mohli začít předvádět chorobní zmatkáři.

Naštěstí ale není potřeba se něčeho podobného bát, neboť automobilky na tyto situace mysleli a většina moderních automobilů by měla být vybavena pojistkou, která řidiči nedovolí omylem si vypnout motor. To ostatně na YouTube prezentovalo již několik lidí, přičemž v pokusu na kanálu AutoVlog z konce roku 2016 figuruje Ford Fusion, v Evropě známý jako Mondeo, zatímco na videu z kanálu Cars & Technology z října 2017 je v hlavní roli Hyundai Santa Fe.

Jak je vidět na pokusu s Fordem, motor se po krátkém stisknutí tlačítka vypnul jen při pomalé rychlosti pod cca 8 km/h, kdy bylo bezpečně možné vůz zastavit. Jakmile se však řidič rozjel na vyšší rychlost, tlačítko přestalo na náhodné krátké stisknutí reagovat. Nic se nestalo ani při opakovaném stisknutí tlačítka. Ford totiž na podobné náhody myslel.

zdroj: youtube.com

Pokud by se však řidiči například zasekl plyn a bylo potřeba motor nouzově vypnout, stačilo tlačítko startování podržet delší dobu, zhruba na tři sekundy. Motor se pak skutečně vypnul a řidič vůz bezpečně zastavil. Tato funkce je však určena jen pro krizové případy. Rozhodně se nedoporučuje něco takového zkoušet.

Podobný průběh měl i experiment s Kiou Santa Fe. Její řidič jel nejprve opět rychlostí okolo / pod 8 km/h, ovšem tentokrát tlačítko nereagovalo ani na krátké nebo opakované stisknutí. Při rychlosti okolo / pod 16 km/h bylo potřeba opět tlačítko podržet okolo tří sekund, aby se motor zastavil.

Pokus byl opakován při vyšších rychlostech, kdy opět nestačilo tlačítko pouze zmáčknout. Vždy bylo potřeba podržet tlačítko alespoň alespoň na tři sekundy, aby se motor vypnul. Automobilky tak evidentně myslely jak na náhody, tak na nouzové situace.

zdroj: youtube.com

A co volant a jeho uzamykání? K tomu v žádném z pokusů po vypnutí automobilu samovolně nedošlo. Co se posilovače řízení týče, vždy záleží na technice, jakou je váš vůz vybaven. Pokud je vůz vybaven elektrickým posilovačem, pravděpodobně zůstane v chodu. Pokud je však vůz vybaven starším hydraulickým posilovačem, přestane pracovat spolu s motorem. Dokud se ale automobil pohybuje, bývá odpor volantu vždy menší.

Vynechat bychom neměli ani otázku opětovného startování. U automobilu s manuální převodovkou stačí jednoduše vyšlápnout spojku a nastartovat. U modelů s automatickou převodovkou se však situace komplikuje. Některé modely sice umožňují opětovné nastartování na manuál, ovšem některé striktně vyžadují sešlápnutý brzdový pedál. Zda bude stačit jen lehce sešlápnutý pedál a vůz naskočí i za jízdy si však netroufáme odhadovat. Oba aktéři sice měli automatické převodovky, ovšem oba před opětovným nastartováním shodně zastavili.

Závěrem však připomínáme, že zkoušet něco takového na vlastní kůži a ještě k tomu v provozu je velice špatný nápad, se kterým by si nikdo neměl zahrávat. 

Vytisknout

Diskuze: Co se stane, když za jízdy vytáhnete klíček ze zapalování nebo vypnete motor?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Zhruba dvě třetiny všech vyrobených vozů Škoda 450 byly dodány zákazníkům v zahraničí. Na fotografii Viléma Heckela je roadster zachycen ve společnosti Miss USA 1957 Charlotte Sheffield.

Předchůdce Felicie přepsal dějiny? Škoda 450 bodovala ve světě, v Česku přišla…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud