Škoda Octavia 4 (2020) odhalena. Do prodeje jde ještě letos

AutoRoad.cz / ČTK, 11. listopadu 2019, 19:00 Aktualizováno 12.11.2019, 01:15 Google+

Škoda Octavia čtvrté generace se k prvním zákazníkům v Česku dostane ještě do konce letošního roku. Objednávky nové generace nejprodávanějšího modelu značky začnou prodejci přijímat na konci listopadu, kdy zveřejní také kompletní ceník. ČTK to při světové premiéře modelu řekli zástupci společnosti.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Octavia 4

Škoda Octavia 4 | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Světová premiéra nového vozu ŠKODA OCTAVIA (40:25) | zdroj: YouTube

Škoda předpokládá, že zhruba 40 procent všech prodávaných octavií v ČR bude disponovat zážehovým agregátem, a to včetně verzí s mild-hybridní technologií. Zhruba stejný podíl mají mít diesely. Zbývající pětina by se mohla rovnoměrně rozdělit na verze s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a plug-in hybridním pohonem.

"V případě individuálních zákaznických konfigurací se však efektivně bavíme o dodávkách v průběhu prvního kvartálu příštího roku, zejména s ohledem na náběhovou křivku modelu. Ta je samozřejmě, stejně jako u každé novinky, pozvolná a nějakou dobu trvá, než dojde k naplnění výrobních kapacit, stejně jako dostupnosti některých prvků doplňkové výbavy," řekl ČTK mluvčí Škody pro ČR Vítězslav Pelc.

Stávající třetí generaci octavie v provedení liftback již nelze objednat, její výroba potrvá do konce roku. Výroba combi bude pokračovat s určitými restrikcemi v barvách a interiérech do 14. týdne příštího roku. Verze Combi Laurin&Klement a Active se již objednat nedají a jejich produkce bude ukončena.

"V současné době žádnou další speciální nabídku a la verze Tour nechystáme, ale nemohu ji vyloučit. Aktuálně je u našich autorizovaných obchodních partnerů Škoda k dispozici zhruba 1100 skladových vozů třetí generace modelu Octavia k okamžitému dodání," dodal Pelc.

Nová Octavia narostla o 19 milimetrů na 4689 milimetrů do délky a o 15 milimetrů na 1829 milimetrů do šířky, provedení combi je pak delší o 22 milimetrů. Objem kufru vzrostl z 590 litrů u liftbacku, respektive 610 litrů u combi, na 600 a 640 litrů.

Poprvé bude mít tato modelová řada chytré full LED Matrix světlomety s 22 nezávisle ovládanými diodami, které systém vypíná tak, aby při dálkových světlech neoslňovaly protijedoucí řidiče. Novinkou jsou i ergonomická sedadla, která nabízejí na přání vyhřívání, masážní funkci a také funkci ventilace. Premiéru u značky Škoda má i head-up displej, který zobrazuje důležité informace na čelní sklo. Poprvé jsou v nabídce rovněž inovativní asistenční systémy, například asistent vyhýbání nebo varování při vystupování z vozu.

img-responsive

Škoda Octavia čtvrté generace | foto: Škoda Auto

Vůz dostal přeplňované benzinové i naftové motory o objemu od 1,0 do 2,0 litru o výkonu až 204 koní. Nabídku doplňuje varianta s pohonem na zemní plyn (CNG), verze s plug-in hybridním pohonem iV a také tzv. mild hybrid eTec. U benzinových verzí 1,0 a 1,5 TSI v kombinaci se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG používá 48V řemenový startér-generátor a lithium-iontový akumulátor. Je tak možné se zcela vypnutým spalovacím motorem plachtit, shromažďovat energii získanou rekuperací při brzdění, nebo naopak využít točivý moment elektromotoru a zlepšit tak dynamiku hnacího ústrojí. Octavia je vůbec první model značky, který nabízí ovládání automatické převodovky DSG systémem shift-by-wire. Řazení převodových stupňů tak nepostupuje mechanicky, ale elektronicky.

První Octavia se objevila před 60 lety. Od té doby bylo vyrobeno přes 6,5 milionu vozů. V uplynulých letech Škoda prodala každoročně přibližně 400.000 vozů a třetí generace tohoto modelu tak tvořila přibližně třetinu celkových prodejů značky. V současné době je Octavia nejprodávanějším vozem v České republice, Rakousku, Švýcarsku,Finsku, Maďarsku, Polsku, Srbsku a v Bělorusku.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Octavia 4 (2020) odhalena. Do prodeje jde ještě letos

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

hyundai genesis

BOŽSKÝ KLID v autě. Redukce hluku o polovinu. Jak funguje převratný systém RANC?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud