Volkswagen rozšiřuje nabídku SUV, seznamte se s kompaktním crossoverem T-Cross

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. října 2018, 08:32 Google+

Volkswagen představuje nový T-Cross ve světové premiéře v Amsterdamu, Šanghaji a Sao Paulu. První malé SUV je důsledným pokračováním ofenzivy značky Volkswagen, zahájené v roce 2015. Zcela nový model přesvědčí zákazníky na třech kontinentech kombinací praktičnosti pro každodenní provoz, mnohostrannosti, konektivity, hospodárnosti a výjimečného designu. Díky tomu stanovuje ve své třídě nová měřítka. Městský crossover se prezentuje jako ideální partner pro všední dny i mimořádná dobrodružství.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Cross | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Nový Volkswagen T-Cross

Volkswagen představuje další model SUV. Nový T-Cross je ještě kratší, a tím i ideálnější do města, než T-Roc a ještě kompaktnější než Tiguan. Ralf Brandstätter, provozní ředitel značky Volkswagen, u příležitosti světové premiéry v Amsterdamu řekl: „Ve skutečnosti dnes představujeme model T-Cross hned třikrát – před několika hodinami jsme jej odhalili v Šanghaji a později večer bude následovat Sao Paulo. Tím ukazujeme, jak je T-Cross pro značku Volkswagen důležitý jako skutečně globální produkt.“

Brandstätter představil nový model T-Cross společně s Carou Delevingne, britskou top modelkou, herečkou, zpěvačkou a ambasadorkou modelu T-Cross. Cara, jejíž účet na Instagramu sleduje 41 milionů fanoušků, řekla: „Jsem neustále na cestách, proto je pro mě spolupráce se značkou Volkswagen, největším výrobcem automobilů na světě, perfektním partnerstvím. T-Cross je více než jen SUV do velkoměsta – má mnoho tváří (stejně jako já!) a líbí se mi, jak je stylový.“

Nový T-Cross má mnoho kvalit

Základem modelu T-Cross je modulární platforma MQB, která umožňuje umístění poháněné přední nápravy co nejvíce vpředu. Při vnější délce 4,11 metru je rozvor 2,56 metru relativně dlouhý, což vytváří předpoklady pro velkorysý interiér s dostatkem místa pro pět osob. K nejvyšší možné variabilitě interiéru přispívají zadní sedadla, jejichž podélným posouváním v rozsahu 14 centimetrů lze cestujícím vzadu poskytnout více prostoru pro nohy, nebo zvětšit objem zavazadlového prostoru, který pojme 385 až 455 litrů. Částečným nebo kompletním sklopením opěradel zadních sedadel vznikne rovná ložná plocha a zavazadlový prostor o objemu až 1281 litrů.

Pro nový T-Cross jsou na výběr čtyři přeplňované motory, tři zážehové a jeden vznětový. Dvě výkonové verze zážehového tříválce 1.0 TSI s filtrem pevných částic poskytují nejvyšší výkon 70 kW/95 k, resp. 85 kW/115 k. Vrcholná verze je poháněna čtyřválcem 1.5 TSI o výkonu 110 kW/150 k. Nabídku završuje čtyřválec 1.6 TDI s výkonem 70 kW/95 k. Všechny motory splňují nejnovější emisní normu Euro 6d-TEMP.

Nový T-Cross je sériově vybaven mnoha asistenčními systémy, které byly dosud vyhrazeny vozidlům vyšších tříd a společně s vynikající úrovní pasivní bezpečnosti a příkladnou ochranou cestujících zvyšují bezpečnost, minimalizují riziko kolize a vylepšují jízdní komfort. Sériová výbava zahrnuje asistenta pro detekci překážek vpředu Front Assist včetně rozpoznávání chodců a funkce nouzového brzdění City, asistenta pro jízdu v jízdním pruhu Lane Assist, asistenta pro rozjezd do kopce, systém preventivní ochrany cestujících, asistenta pro změnu jízdního pruhu Blind Spot Detection a s ním kombinovaného asistenta pro vyjetí z parkovacího místa. Kromě toho je na přání k dispozici asistent pro rozpoznání únavy řidiče, adaptivní tempomat ACC a parkovací asistent Park Assist.

Nový T-Cross nabízí síťové propojení a spojení s okolním světem na nejvyšší úrovni. Již ovládání a individualizace funkcí uvnitř vozu probíhá intuitivně. Chytrý telefon lze indukčně nabíjet a digitální komfort zajišťují až čtyři vstupy USB.

zdroj: youtube.com

Výroba – Španělsko, Jižní Amerika a Čína

Stejně jako sesterský model Polo je i nový T-Cross vyráběn ve španělském závodě Volkswagen Navarra. Do roku 2019 investuje Volkswagen do výrobního závodu Navarra 1 miliardu EUR s cílem uspokojit mimořádně rychle rostoucí poptávku na trhu malých SUV. Zároveň dojde ke zvýšení počtu pracovních míst ve španělském závodě Navarra o deset procent. Nezávislé prognostické instituty předpovídají pro časové období 2017-2027 přibližně zdvojnásobení prodeje tzv. crossoverů CUV (Crossover Utility Vehicle) v globálním segmentu malých vozů, jehož je T-Cross součástí. V Jižní Americe a Číně, na dalších dvou růstových trzích, jsou vyráběny specifické verze modelu T-Cross, přizpůsobené požadavkům tamních trhů.

Ofenziva značky Volkswagen v segmentu SUV

Nový T-Cross je dalším významným krokem v realizaci globální produktové ofenzivy značky Volkswagen v segmentu SUV, která byla zahájena v roce 2016 aktuálním modelem Tiguan. V roce 2017 následovaly až sedmimístný Tiguan Allspace a kompaktnější T-Roc. Volkswagen souběžně uvedl v roce 2017 na trh v segmentu SUV také pro USA vyvinutý model Atlas a jeho čínskou verzi Teramont – v obou případech se jedná o sedmimístné vozy.

img-responsive

Ambasadorkou Volkswagenu T-Cross se stala Cara Delevingne | foto: Volkswagen

Volkswagen of America představil v roce 2018 dvě studie na základě modelu Atlas: Cross Sport a Tanoak. V Číně oslavil světovou premiéru nový Touareg společně se dvěma budoucími SUV pro Čínu: Powerful Family SUV „Tharu“ a Advanced Midsize SUV „Tayron“.

Co se budoucnosti týče, bude v roce 2020 uveden na trh model ID. CROZZ, první zcela elektricky poháněné SUV značky Volkswagen. S produktovou řadou sahající od modelu T-Cross až po ID. CROZZ bude mít Volkswagen jednu z nejširších nabídek modelů SUV, která bude pokrývat téměř všechny segmenty.

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen rozšiřuje nabídku SUV, seznamte se s kompaktním crossoverem T-Cross

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ken Block se pochlubil novým Hoonitruckem. Jedná se o Ford F-150 s motorem V6 o výkonu 927 koní

Ken Block se pochlubil novou hračkou, 41 let starý pick-up dostal 927 koní a…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud