Odlehčená konstrukce inspirovaná světem závodů? BMW představilo nový koncept M Performance Parts

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 14. července 2018, 13:00 Google+

Díly M Performance Parts nejen vyjadřují sportovní vzhled, ale současně dále zlepšují jízdní dynamiku. Nový koncept BMW M Performance Parts Concept, postavený na základech BMW M2, ukazuje prostřednictvím důsledného snižování hmotnosti o více než 60 kg ještě výraznější posun sportovního stylu směrem ke světu závodních vozů. Vše je dále podpořeno optimalizovanou aerodynamikou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Koncept BMW M Performance Parts

Koncept BMW M Performance Parts | foto: BMW

Sdílejte článek

Koncept BMW M Performance Parts Concept je cíleně prezentován v matně černé barvě Frozen Black se zlatými M Performance polepy a nápisy. Pocit exkluzivity v interiéru společně s dalšími zlatými detaily zdůrazňuje Alcantara a karbon. Na tvorbě výraznějšího vzhledu se podílelo BMW M GmbH a do vývoje dílů M Performance přineslo zkušenosti ze světa automobilových závodů. Koncept BMW M Performance Parts Concept se představí ve světové premiéře 12. června na festivalu rychlosti v Goodwodu (Velká Británie), kde se postaví na start závodu do vrchu. 

Karbonové díly snižují hmotnost. 

Kromě již dostupných M Performance dílů, které jsou k dispozici, nabízí koncept BMW M Performance Parts Concept exkluzivní koncepční prvky. Výsledkem je nižší hmotnost a z ní vycházející ještě lepší jízdní dynamika – a to platí také na závodním okruhu. Celkového efektu je dosaženo množstvím individuálních řešení – mimořádně důležitou roli sehrálo použití uhlíkových vláken. Tento špičkový materiál je extrémně pevný, ale mnohem lehčí než standardní komponenty. Svou jedinečnou přitažlivostí také zaručuje výjimečný vzhled.

Výrazná karbonová maska chladiče M Performance (očekávaná dostupnost pro BMW M2 Competition od 7/2018) se zlatou linkou skvěle doplňuje karbonovou kapotu M Performance (očekávaná dostupnost pro BMW M2 Competition od 7/2018), která oproti standardní kapotě snižuje hmotnost o 8 kilogramů. Přední karbonové blatníky M Performance (očekávaná dostupnost 11/2018) snižují hmotnost vozu o tři kilogramy a také zlepšují aerodynamiku. Vysoce kvalitní, individuální vzhled je také patrný na karbonových M Performance spodních hranách předního nárazníku a na křidélkách v zadní části bočních nástavců prahů (k dispozici ihned), které se vyznačují zlatými akcentními linkami. Obzvláště působivá je čirým lakem lakovaná karbonová střecha M Performance (očekávaná dostupnost od 3/2019), která snižuje hmotnost vozu o dalších šest kilogramů a posouvá jeho těžiště blíže k vozovce. Kompletní sada kovaných 19palcových kol z lehké slitiny M Performance Y-spoke 763M v matně zlatém provedení Frozen Gold (očekávaná dostupnost od 7/2018) s polozávodními pneumatikami je nejen vizuálně přitažlivá, ale také o šest kilogramů lehčí než standardní kola. Tato kola snižují neodpruženou hmotnost a také mají příznivý vliv na jízdní dynamiku vozu a reakce řízení.

Aerodynamické karbonové díly M Performance.

Nápadnou zadní část tvoří karbonové víko zavazadlového prostoru M Performance (očekávaná dostupnost 11/2018), které je o pět kilogramů lehčí než standardní díl. Karbonový difuzor M Performance (dostupný) snižuje hmotnost vozu o 0,5 kg a také zlepšuje aerodynamiku. Na představeném konceptu se vyznačuje zlatou akcentní linkou. 

Interiér tvoří karbonová vlákna, alcantra a zlaté kontrastní prošívání.

Závodní prvky lze jasně vystopovat také v interiéru. Obzvláště sportovní atmosféru uvnitř konceptu BMW M Performance Parts Concept vytvářejí uhlíková vlákna a alcantara. Karbonová sportovní sedadla M Performance se zlatým prošíváním zaručují excelentní vedení těla dokonce i při vysoce dynamické sportovní jízdě. Sedadla jsou čalouněna alcantarou a pro snazší nastupování na zadní sedadla mají sklopná opěradla. Jsou také o devět kilogramů lehčí než standardní sportovní sedadla. Alcantara je také hlavním znakem odlehčených zádních sedadel M Performance, které snižují hmotnost vozu o dalších 13 kilogramů. Kromě vyšitého loga M se stejně jako sedadla řidiče a spolujezdce vyznačují také zlatým kontrastním prošíváním. To stejné se nachází na alcantarovém a koženém vnitřním obložení dveří. Obložení interiéru také kombinují dva prvotřídní matriály: karbon a alcantara. 

img-responsive

Koncept BMW M Performance Parts | foto: BMW

Nezaměnitelnou závodní atmosféru v interiéru navozuje volant M Performance Pro (dostupný), který je rovněž obšitý zlatou kontrastní nití. Horní i dolní část volantu je potažena kůží. Díky alcantarou čalouněným stranám se volant přirozeně a příjemně drží. Kombinaci alcantary a karbonu lze nalézt také na ruční brzdě M Performance (dostupná) s karbonovým madlem a alcantarovou manžetou, kterou v případě konceptu BMW M Performance Parts Concept také zdobí zlaté švy – stejně jako podlahové koberečky. 

M Performance podvozek s nastavitelnou kompresí a odskoky. 

Pro dokonalou přilnavost, dokonce i při ostré sportovní jízdě, je koncept BMW M Performance Parts Concept vybaven podvozkem M Performance, který je připraven jako součást volitelé výbavy sériových automobilů. Tento výškově stavitelný podvozek umožňuje regulaci světlé výšky až o 20 milimetrů. Technologie tlumení je nezávisle stavitelná ve dvanácti různých stupních komprese a šestnácti různých stupních odskoku. Tyto vlastnosti propůjčují podvozku M Performance velmi neutrální reakce s výrazně menšími náklony karoserie. V souladu s barvou karoserie konceptu jsou pružiny podvozku M Performance vyvedeny v černé barvě, stejně jako třmeny 18palcových brzd. Úspory dalších 14 kilogramů bylo dosaženo použitím lehčího akumulátoru BMW. 

Vytisknout

Diskuze: Odlehčená konstrukce inspirovaná světem závodů? BMW představilo nový koncept M Performance Parts

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Goodwood Festival of Speed

ŽIVĚ: Goodwood festival of Speed 2018, sledujte živý přenos z 25. ročníku…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud