Kia představila nové Rio GT. Bude motor stačit jeho rychlému vzhledu?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 24. ledna 2018, 15:35 Google+

Kia odhalila první snímky nové sportovní varianty Rio GT-Line, která se veřejnosti poprvé představí v rámci Ženevského autosalonu 2018. Rio je nejnovějším modelem, který se bude nabízet ve verzi GT-Line, čímž navazuje na modely Sportage, Picanto, cee´d a na některých evropských trzích již představené Sorento GT-Line.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nová Kia Rio GT

Nová Kia Rio GT | foto: Kia Motors ČR

Sdílejte článek

Nové Rio GT-Line ještě zvyšuje atraktivitu celosvětově oblíbeného malého hatchbacku automobilky Kia a chlubí se všestranností, agilním přeplňovaným motorem a vytříbenými jízdními kvalitami v kombinaci s novým sportovněji pojatým interiérem i zevnějškem, inspirovaným modely Kia s označením ‘GT’, jako jsou cee’d GT a Optima GT.

Rio GT-Line pohání jednotka Kia 1,0 litru T-GDi (. Turbocharged Gasoline Direct injection – přeplňovaný motor s přímým vstřikováním). Agilní pohonná jednotka zprostředkuje vozu živé zrychlování a v kombinaci s jeho nízkou hmotností přispívá k bezprostřední zpětné vazbě.

Design: nové prvky GT

Sportovní exteriér pětidveřového modelu Rio přináší nové designové prvky, jako např. ‚tygří‘ masku chladiče v kombinaci leskle černého odstínu a chromu, jedinečná 17" litá kola GT-Line nebo LED mlhová světla ve tvaru kostek ledu, připomínají řešení z modelů cee’d GT a pro_cee’d GT. Exteriér dále zaujme dvojicí hliníkových koncovek výfuku, LED světly denního svícení, chromovým dekorem kolem oken, leskle černým střešním spoilerem a dekory prahů.

Pro interiér je typická kombinace moderního stylistického ztvárnění, plastických tvarů a ergonomie modelu Rio s řadou jedinečných prvků výbavy GT-Line tak, aby prostředí kabiny ladilo s atletičtějším zevnějškem vozu. Sedadla jsou čalouněna černou umělou kůží v kombinaci s látkou, včetně prošívání v kontrastním šedém odstínu. Řidič drží v rukou nový volant obšitý kůží, dole se zploštělým věncem. Kolem spínačů dveří a páky voliče převodovky najdeme nové kovové dekory, které pak na přístrojové desce doplňují nové ozdobné prvky imitující uhlíková vlákna.

Motor 1,0 litru T-GDi: hospodárný, agilní a ekologický

Lehký, kompaktní a agilní tříválec 1,0 litru T-GDi pro Rio GT-Line dosahuje nejvyššího výkonu 120 koní točivého momentu 172 Nm. Díky poměrně nízkému zatížení přední nápravy přináší Rio očekávané potěšení za volantem s minimem setrvačných sil. Rio GT-Line vykazuje spotřebu pouhých 4,7 litru/100 km. Pohonná jednotka spolupracuje se šestistupňovou manuální převodovkou.

Od 3. čtvrtletí 2018 bude Rio GT-Line k dispozici i s nepřeplňovaným benzínovým čtyřválcem 1,2 litru nebo 1,4 litru MPI (s vícebodovým vstřikováním) a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou Kia.

Bezpečnost především

Rio GT-Line se nabízí s mnoha prvky výbavy, které současní majitelé modelu Rio již znají, včetně standardních hliníkových pedálů a dvojfunkčních projektorových světlometů s funkcí přisvěcování do zatáček.

Nové Rio je nejbezpečnějším malým vozem (segmentu B), který kdy Kia vyráběla; podíl na tom má i karoserie z vysokopevnostní oceli AHSS a šest airbagů již ve standardu (čelní, přední boční a hlavové). Rio s pětihvězdičkovým ohodnocením v nárazových testech Euro NCAP (ve variantě vybavené volitelnými technologiemi ADAS) nabízí asistent pro zamezení čelním kolizím (FCA) s funkcí rozpoznávání chodců.

Systém FCA modelu Rio využívá radar s dlouhým dosahem, schopný rozpoznat nebezpečí střetu s jinými vozidly nebo chodci, a pomoci tak k úplnému zastavení vozidla*. FCA spolupracuje se systémem varování při opuštění jízdního pruhu (LDW), který řidiče upozorní při nechtěném vyjetí z pruhu bez použití směrového světla. Od 3. čtvrtletí 2018 bude možné objednávat i systém pro udržování vozidla v jízdním pruhu (LKA).

V České republice bude Kia Rio GT-Line k dostání během prvního pololetí 2018.

Vytisknout

Diskuze: Kia představila nové Rio GT. Bude motor stačit jeho rychlému vzhledu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Hackrod La Bandita

Chcete skutečně jedinečné auto? Tahle firma vám ho vytiskne na míru

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud